Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Агромах” довърши лот 4 на магистрала “Струма”, спечели лот 3.1 за 186 млн. лв.

Дни след като премиерът Бойко Борисов спря серия обществени поръчки за големи инфраструктурни проекти, антимафиоти, прокурори и данъчни обискираха офисите на две мощни строителни фирми.
"Агромах" и "Пътища Пловдив" станаха прицел на сериозни проверки по съмнения за неплащане на ДДС.
Двете фирми са част от консорциум АМ "Струма 3.1", който спечели търга за строежа на лот 3.1 от автомагистрала "Струма".
Участъкът от Благоевград до с. Крупник е с дължина 13 км, а стойността на договора за проектиране и строителство е 186 млн. лв. с ДДС. В обявената процедура от Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" спечели консорциумът, с водещ съдружник "Агромах" ЕООД и партньори "Пътища Пловдив" АД, "Пътища Пловдив Груп" и още три фирми.
НКСИП обаче
спря процедурата за
избор на строител на двукилометровия тунел
по този лот, с прогнозна цена от 250 млн. лв. Имаше очаквания фирми от същата група да се включат и в търга за строежа на тунела.
Преди дни Специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП проведоха акция и извършиха претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София, съобщиха от Главна прокуратура.
Разследва се дейността на търговските дружества "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД.
Според държавното обвинение тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.
Едноличен собственик на капитала на "Агромах" е 39-годишният Христо Савев от Симитли.
"Двигател" на дейността и пряк ръководител е обаче неговият съгражданин Методи Бачев.
Фирмата пък от година и половина след направен залог срещу заем вече е собственик на "Пътища Пловдив", която бе на Георги Гергов.
Дружествата от групата на "Агромах" ЕООД и дружествата от групата на "Пътища Пловдив груп" АД ползват доставки от фирми, наречени "буфери" - "Кей пласт" ЕООД и "Кей транс гео" ЕООД, съобщиха от прокуратурата.
Чрез тези буферни дружества се осигурявал документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.
По този начин се
намалявал дължимият
от тях ДДС към
държавния бюджет
за внасяне. От своя страна буферните дружества ползвали документален поток от друга група дружества с характеристиката на "липсващи търговски" - регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.
С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.
При претърсванията и изземванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на "Агромах" ЕООД в благоевградското с. Бело поле, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1000 000 евро.
Специализираната операция бе неочаквана и буквално шокира обществеността, защото за "Агромах" се знае, че е силна и стабилна фирма в бранша.
Създадена е през 1995 г., като няколко години по-късно вече стъпва сериозно в строителния сектор. Досега е
изпълнила 160 обекта в областта на пътното строителство, ремонт
и изграждане на ВиК, пречиствателни станции, нежилищни сгради и др. в цялата страна. Грижи се за пътното поддържане на редица важни отсечки от републиканската и общинска пътни мрежа.
"Агромах" през миналата година довърши изграждането на лот 4 на "Струма", след като гръцката фирма се оказа, че не може да се справи. Построи и част от магистрала "Марица".


Девизът на "Агромах" е "Когато е трудно..." и действително се наема за спешни ремонти като пропадане на пътища и свлачища, заради които се спира пътен трафик. За последните години се сдоби с внушителен автопарк от модерна и скъпа техника. Има завод за преработка на инертни материали, няколко бетонови възела, завод за производство на бетонови елементи, асфалтови бази.

Колко дъщерни дружества създаде фирмата напоследък, какво казва управителят, както и дали прокуратурата е повдигнала обвинение, четете в печатното издание на "168 часа"