Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен Ун заплаши Южна Корея и САЩ с превантивен ядрен удар. “Ние успяхме да създадем миниатюрни компактни ядрени бойни глави, подходящи за оборудване на балистични ракети”, заяви комунистическият лидер по време на среща с експерти по ядрените оръжия.

Той допълни, че “КНДР без колебание ще нанесе превантивни ядрени удари срещу САЩ, ако американските империалисти застрашат нейния суверенитет или правото й на съществуване”.

Заплахите на севернокорейския лидер са свързани с най-големите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, които започнаха на Корейския полуостров.

Според “Глобал секюрити” южнокорейската разузнавателна служба е съобщила в свой доклад, изнесен на съвещание по сигурността преди началото на ученията, че вождът Ким Чен Ун може да нареди на военното и външното разузнаване да засилят подготовката за терористични атаки над Южна Корея. Пхенян имал план за

кибератаки, отравяния

и отвличания

на южнокорейци

Маневрите с кодови имена “Ключова решимост” и “Млад орел” са знак за нарастващо военно напрежение между Сеул и Пхенян след последните извършени опити в рамките на програмата на Северна Корея за ядрени и балистични оръжия. Те ще продължат до 30 април и в тях участват 15 000 американски военнослужещи, два пъти повече от миналата година. В маневрите ще бъде тестван американският ядрен самолетоносач “Джон Стенис”, който за Пхенян винаги е бил символ и заплаха за инвазия, както и атомната подводница “Северна Каролина” и други стратегически оръжия. В ученията участват и 290 000 южнокорейски войници.

В средата на март американските и южнокорейските военни ще проведат и ученията “Саньон” с военноморски десантни операции. През януари съвместни военни учения бяха проведени от южнокорейските войници и бойци от III експедиционен корпус на морската пехота на САЩ, предислоцирани от японския остров Окинава. Военните тренираха контрадействия при нападение на Северна Корея полуголи при минус 20 градуса студ. Сега съюзниците

отработват т.нар.

Оперативен план 5015,

който цели неутрализация на оръжието за масово унищожение на КНДР и подготовка за превантивен удар при евентуално нападение от нейна страна, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Ученията имат отбранителен характер, но те са най-сериозното досега предупреждение към Пхенян, че Южна Корея и САЩ заедно могат да неутрализират комунистическата държава по всяко време, твърди организацията “Глобал секюрити”. В ученията са предвидени компютърни симулации на всички заплахи и обединени полеви действия на военни от САЩ и Южна Корея, което демонстрира, че двете страни заздравяват съюза си и могат да удържат победа на Корейския полуостров.

Напрежението расте

Пхенян заяви, че решението на САЩ и Южна Корея за провеждането на ученията има “опасен и провокативен характер”. В Северна Корея се опасяват, че в хода на ученията ще се разиграва сценарий за “демонтиране на съществуващата в народната република легитимна социална система”. Последствията от ученията според ръководството в Пхенян са непредсказуеми. Ким Чен Ун нареди ядреното оръжие на КНДР да е в пълна бойна готовност за използване. Властта в Пхенян заплаши с “безразборни” ядрени удари Южна Корея и САЩ.

Върховното командване на Корейската народна армия издаде заповед за подготовка на превантивен “обезсилващ ядрен удар на справедливостта”. Като цели на евентуалния удар бяха посочени континенталната част на САЩ и американските бази в Азиатско-Тихоокеанския район. Освен това Северна Корея имала “план за военна операция за освобождаване на Южна Корея”. В сряда вождът Ким заяви пред ядрените експерти, че корейските учени успешно са миниатюризирали ядрени бойни глави, които може да бъдат поставени на балистични ракети и да се създаде “истинско” ядрено оръжие, съобщи държавната агенция КЦТА.

Безпокойство на Русия, Китай и Япония

Русия предупреди Северна Корея, че отправените заплахи за “превантивни ядрени удари” могат да послужат като юридическа основа за използване на въоръжени сили срещу КНДР. В декларация на руското външно министерство се критикуват и Вашингтон и Сеул. Военните учения на САЩ и Южна Корея имат безпрецедентен характер, а Русия нееднократно е заявявала виждането си по този въпрос, се казва в нея, цитирана от РИА “Новости”.

Според Москва ученията формално са планови, но са безпрецедентни по количеството и вида задействани въоръжения, а също така и по отношение на операциите. “Развитието на обстановката на Корейския полуостров и около него поражда растяща тревога”, гласи становището на руското Министерство на външните работи. Москва призовава всички страни да “проявят благоразумие и да не допускат подхлъзване в тази ситуация към чертата, отвъд която може да започне неконтролирано разрастване на конфликта”.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри, след като на 6 януари 2016 г. КНДР направи четвъртото поред изпробване на собствено ядрено оръжие с ракетата “Кванмьонсан”, която може да нанесе

удар на 12 000 км

Токио и Сеул определиха акта като “недопустима провокация”, а Китай изрази “недоумение” и призова за спокойствие. Москва посъветва севернокорейската власт да помисли над това доколко политиката на конфликти с международната общност отговаря на реалните интереси на страната. Съветът за сигурност на ООН прие остра резолюция, с която затегна санкциите и засили изолацията на Северна Корея.

През март обаче Северна Корея отново изстреля няколко ракети в морето покрай източните си брегове.

Заради опитите с водородна бомба от началото на годината и изстреляната ракета с далечен обсег в посока базата на САЩ в Окинава САЩ потвърдиха намерението си за разполагане в Южна Корея на противоракетната система THAAD. Тя може да прихваща и неутрализира ракети с малък и среден обсег в крайната фаза от траекторията на полета им. С тези системи ще бъдат снабдени ВВС на САЩ, дислоцирани в Южна Корея. Всяка батарея включва до 48 ракети прехващачи.

Пекин се обяви срещу разполагането на THAAD в Южна Корея, като посъветва САЩ да обмислят внимателно тези действия, които може да доведат до нарастване на напрежението и да се отразят на стабилността в района.

Още по темата четете в хартиеното издание

ядрени бойни глави