Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Немски бизнесмен, осъден и у нас, и в Германия, спаси от конфискуване в полза на държавата на имущество за над 19 млн. лв. Засега. Защото решението на окръжния съд в Благоевград, станало ясно преди дни, може да бъде протестирано или обжалвано.

Седем години продължи делото в съда по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, която междувременно се преименува на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

На нейния прицел попадна Манфред Дийл, известният тогава благодетел на Банско и позабравен в последните години, след като попадна в немски затвор. Германският бизнесмен прави една от първите големи инвестиции в Банско, като

вдигна 4-звездния хотел “Танне” преди бума на строителството в курорта Спонсорираше рок концерти, даряваше линейки и полицейски коли, ремонтираше спортни площадки. Стана и почетен гражданин. Изненадващо в началото на 2006 г. гръмна новината, че е арестуван в Германия за крупни финансови злоупотреби. Прокуратурата в Хановер обвини четирима мениджъри, сред които и Дийл, на фалиралата транспортна фирма "Херос"

за източени общо

около 350 милиона евро

Компанията е била един от най-големите инкасо превозвачи на ценности и пари в Германия. Дийл призна вината си пред съда в Хилдесхайм за злоупотреба в 186 случая и отклонени около 10 млн. евро и получи 7,5 г. затвор.

Тогава стана ясно, че част от парите са влагани и изпирани в България.

Веднага Софийската градска прокуратура образува дело срещу него. През юли 2009 г. Софийският градски съд одобри споразумение между прокуратурата и адвокатите на бизнесмена. Той бе признат за виновен в това, че за периода от 30.3.1997 г. до 17.12.2005 г. е

извършил сделки с имущество в

София и Банско

- парични средства във валута и български левове, повече от два пъти с различни юридически и физически лица, като за 8 036 503 лева, с които е извършил сделките, е знаел, че са придобити чрез престъпление, извършено от него самия на територията на Германия. Със същото споразумение Манфред Дийл е признат за виновен в това, че на 31 август 2004 г. на ГКПП Аерогара София

държал в брой 200 000 евро, придобити чрез извършено от самия него престъпление в Германия. Тук Дийл получи 3 г. затвор, глоба от 10 хил. лв., както и да изплати на държавата нанесени щети в размер на малко над 8 млн. лв.

След осъдителната присъда в България комисията "Кушлев" пусна иск в съда за отнемане на имущество за 19 170 771 лв., за което се твърди, че е придобито от престъпна дейност.

Направена е проверка на имуществото на бизнесмена и фирмите му за периода от януари 1983 г. до края на 2007 г. Извършеният икономически анализ на експертите от комисията тогава показа, че контролираните от Манфред Дийл юридически лица са реализирали общо приходи в размер на 180 779 минимални работни заплати за страната, а са извършили разходи в размер на 243 696 минимални работни заплати, т.е. явява се отрицателна разлика от около 62 917 минимални работни заплати.

Какво включва искането за конфискация и защо Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество не му взе имането, четете в хартиеното издание