Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция предупреждава за съкрушителен удар срещу кюрдските опълчения, които успешно се борят с ислямските екстремисти

Нов самоубийствен атентат в близост до парламента и една казарма в Анкара отне живота на 28 души, предимно военнослужещи, а 62-ма бяха ранени.

Турските власти веднага заявиха, че отговорност носи Кюрдската работническа партия. Извършителят му бил нейн член, дошъл от Сирия. Атентатът идва тъкмо навреме за Турция. Той развързва ръцете й да се намеси в Сирия, където Анкара отдавна планира военна операция срещу кюрдските опълчения, воюващи успешно с “Ислямска държава”.

От 13 февруари

турската армия обсажда сирийските сили

и кюрдските опълчения в района на град Азез в Северозападна Сирия, на 8 км от границата, а също и в района на военновъздушната база Менах.

С помощта на руските въздушни удари и кюрдските си съюзници правителството на Дамаск успя да си върне контрола над базата, която преди бе завзета от бунтовническата групировка “Джебат ан Нусра” (“Ал Кайда”).

Тази операция отвори пътя към ключовия град Азес – смятан за транспортен терминал, използван за доставка на оръжия от Турция. Целта на Русия, Асад и кюрдските им съюзници, е да се отреже пътят на тези доставки.

Анкара остро предупреди кюрдските бойци в Северна Сирия, че ще срещнат най-твърдата реакция, ако се опитат да превземат Азез. “Няма да позволим Азез да падне”, заяви категорично турският премиер Ахмед Давутоглу.

На 14 февруари той заяви в разговор по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, че турските военни ще продължат да се борят с “Кюрдските сили за защита на народа”, които воюват с “Ислямска държава” в Северна Сирия. Германия подкрепя кюрдите с оръжие.

Междувременно в отделно съобщение турското външно министерство информира, че Анкара и Рияд може да предприемат съвместна военна операция срещу “Ислямска държава” в Сирия. 10 саудитски самолета вече са в базата на турските ВВС “Инджирлик”. Турция и Саудитска Арабия са изпратили голямо количество ракети „земя-земя” на бунтовниците срещу Асад, които те подкрепят във вече 5-годишната война.

Анкара обосновава евентуалното си навлизане на сирийска територия със стремеж да стабилизира ситуацията и да защити националната си сигурност.

Организацията “Сили за националната самоотбрана”, биеща се за сирийския режим, първа нападна Азез. По време на тези нападения беше осъществена агресия срещу нашите граници, тоест възникна ситуация, при която ние трябва да реагираме. Беше оказано противодействие на силите в Азез и край него, които представляват заплаха”, каза Давутоглу.

Анкара се опасява, че кюрдските отряди, подкрепяни от Русия, в момента се опитват да защитят последната ивица от 100 км край сирийската граница, която все още не е под техен контрол и че това ще подхрани сепаратистките настроения сред турските кюрди.

Логично е да се предполага и че Турция се готви да “спаси” неотдавнашната си политика в подкрепа на ислямските фундаменталисти, борещи се с Асад в Сирия, като се опита

да отвоюва зона

за сигурност

по южната си граница със Сирия и заедно с това нанесе съкрушителен удар на кюрдските опълчения, които успешно се борят с ислямистите.

През последните месеци има сериозни сблъсъци на турската армия и силите й за сигурност с кюрдското опълчение и ПКК в райони с кюрдско население в Южна Турция и Северна Сирия. Турция не само иска да свали правителството на Асад, но и да ликвидира кюрдското движение в Ирак, Сирия и на собствена си територия анализира експерт от “Глобъл рисърч”.

На 14 февруари Турция съобщи, че е предислоцирала на своя територия 400 военни, които имат за задача да блокират силите на кюрдските опълчения в северната провинция Халеп. Според статия на Брайън Калман в “Глобъл рисърч” Втора турска армия се готви за пряка военна намеса в Сирия.

Тя отговаря за защитата на Югозападна Турция. Главната й квартира е в Малатия, където има около 100 000 военни. Армията се състои от три корпуса. Не е известно кои части от тази армия ще бъдат ангажирани във военните действия от двете страни на границата.

Турски военен говорител съобщи, че са позиционирани около 30 процента от сухопътните сили край границата със Сирия. Руското спътниково наблюдение и агентурното разузнаване, които имат поставени задачи от Русия и Сирия, потвърждава струпването на турски части и оръжия по границата. Мащабите не операцията засега не са ясни. Но със сигурност подобна интервенция в Сирия ще ескалира войната, твърди “Интернешънъл милитари ривю”. Русия втвърди още повече тона си към Турция.

Според Елик Зюсе, историк от Вашингтон, нахлуване в Сирия от страна на Турция с подкрепата на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, както и нахлуване на Саудитска Арабия - най-големия купувач на американско оръжие, означава, че е натиснат спусъкът на третата световна война.

Ако двете страни навлязат в Сирия през турска територия, това ще бъде равностойно на обявяване на война и Сирия. Съответно Русия ще вземе военни мерки, за да я защити. Руските наземни и военноморски оръжейни системи, като и изтребителите на Русия имат капацитет да неутрализират турските ВВС сили над Сирия. Това би позволило на сирийската армия,

подкрепяна

от руските самолети

да се отбранява срещу турските военни части, ако те навлязат в сирийска територия.

В тази ситуация може да се очакват два основни сценария: Ако сирийската армия, Иран и Русия не успеят да принудят турските военни части да се изтеглят, турската армия ще установи пълен контрол над окупираните територии в Сирия и ще спечели време, за да получи въздушна и разузнавателна подкрепа от НАТО.

В този случай конфликтът може лесно да се разрасне до световна война. Ако сирийската армия, подкрепена от кюрдските опълчения, Иран и Русия, изтласка силите на Турция, НАТО ще се изправи пред факта, че Сирия е освободена и терористите са с отрязани пътища за основните си доставки. Това ще предоврати ескалация и включването на други държави в конфликта.

Ако обаче ситуацията в Украйна и Средна Азия на свой ред се влоши, дестабилизацията в тези региони може лесно да се използва срещу основните съюзници в Сирия - Русия и Иран. Тревожни симтоми се забелязват не само на “южния фронт”. Неотдавна американският министър на отбраната Аш Картър заяви, че САЩ увеличават четири пъти американското въоръжение и войски по границите с Русия и този процес трябва да бъде завършен през 2017 г.