Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В затворническия фолклор се разказва, че зад решетките не може да се вкара само кораб, защото няма море. А може би и защото трудно може да бъде скрит от надзирателите. Със сигурност не е и правен такъв опит.

Правят се опити обаче за вкарване и укриване на всякакви други забранени за ползване предмети.

В затвора в Бобов дол най-много са мераклиите да си имат мобилен телефон подръка. Преди 3 г. надзирател бе уволнен, защото бе установено, че е внесъл в килиите телефон на затворник. Така че един от начините за снабдяване е чрез надзирател, но това рядко се случва. Най-често

всичко забранено се опитва да се внесе чрез колетни пратки или пакетите,

които се донасят при свижданията. Затворниците имат право да получат до 10 кг храна и разрешени лични вещи от роднини. Служителите няма как да разопаковат всяка пакетирана храна например, за да направят проверка.

Има случаи, в които мобифон е откриван в разрешен за ползване портативен телевизор или пък в подметка на обувка.

Дрогата, която също е търсена в зандана, се внася чрез хранителните стоки от близките на свиждане.

Те също са особено изобретателни при укриването. Засичани са

случаи на инжектирани

в плодове наркотици

Малко пакетче с прах пък се поставя в издълбана кухина в ябълка, която отгоре се затваря пак с изрязаното. Хвърлянето през оградата на пликчета в тъмната част от денонощието и координирането на "операцията" по мобилен телефон е друг използван способ.

Уникални в измислянето на тайници в килиите са затворниците. За да прикрият забранената вещ, се случва да подкопаят стената под дограмите. Свалят лайстни с шило, пила или остри предмети и там поставят телефоните. Надзирателите откриват предмети в отдушници, зад мивки или тоалетни чинии, в разкачени водопроводни тръби. Изчоплят се малки дупки в стената, които след това се замазват или с тесто, направено от хляба, или с паста за зъби, за да е бяло като мазилката и да не личи.

Когато са вкарани в изолатора пък, крият във възглавниците цигари и тютюн.

Напоследък все по-често в спалните помещения се откриват туби с джибри. За миналата година има няколко такива случая. Заготовката за ракия се прави от плодовете, които им се дават като десерт, купени от затворническата лавка или пък внесени от роднини при свиждане. В големи бутилки от минерална вода се слагат нарязани на парчета плодове, заливат се с вода и се добавя за ферментация

Как си варят алкохола и какво обясняват затворниците, четете в хартиеното издание