Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братовчедите Христо и Бойко Борецови вървели 3 км пеша, преди да се спотаят в барака зад пощата в Средец

20-годишните начинаещи престъпници не очаквали съпротива от гардовете, нямали резервен план

20-годишните Христо и Бойко Борецови - синове на двама братя, от "добри момчета" без нито една криминална регистрация в неделя се превърнаха в нагли бандити в понеделник.

На 8 февруари двамата сложиха плетени маски с прорези на очите и ръкавици, за да не оставят отпечатъци, въоръжиха се с по един спрей и за по-голям респeкт - с газов пистолет, и нападнаха инкасо автомобил на “Български пощи” със 125 000 лв., предвидени за пенсии.

Приключението продължи десетина минути и прати единия Борецов в гроба, а другият го чака дълъг престой зад решетките.

Как се е родил планаът за грабежа, тепърва ще се изяснява

- засега обясненията, давани от оцелелия Бойко Борецов, са твърде оскъдни. Той се възползва от правото си да говори на по-късен етап, заяви адвокатът му Петър Димитров. Резултатите от разследването в първите дни след престъплението са достатъчни за извода, че става въпрос за предварително планирано, но аматьорско престъпление.

Братовчедите купуват два флакона със спрей и два чифта белезници от ловно-рибарски магазин в Бургас. Вероятно пак оттам са се сдобили и с газов пистолет, за който разрешително не е необходимо.

Все още не е ясно дали поне веднъж са проследили маршрута на колата, която превозва пенсиите, или са разчитали на наблюденията на Бойко от времето, когато е работил във фирмата, инкасираща суми на “Български пощи”. Преди да стигне до пощата в Средец, колата с парите минава през няколко села и оставя пенсиите на възрастните хора във всеки един от клоновете. Общата раздадена сума е около 30 000 лв.

Изборът за атака е паднал върху Средец заради удобния за това заден двор на сградата на пощата. Разположението е давало възможност на нападателите при бързо неутрализиране на охраната да изчезнат за минути, преди да бъде подаден сигнал за обира.

Те пристигат до градчето рано сутринта.

Пътуват от Бургас с опела

на Бойковия баща

- Трифон. Оставят колата на около 3 км на пътя към Дюлево. Придвижват се пеша до града и незабелязано се промъкват в задния двор на пощата, където има два гаража и ламаринена барака, ползвана от мобилен оператор. Успяват да влязат в нея и започват да чакат. Не атакуват инкасо колата веднага. Двамата служители на фирмата “Бургас инк” започват да разтоварват, в това време служителка на пощата отваря вратата към рампата.

Борецови изскачат от убежището си

и докато единият, най-вероятно Христо, насочва газов пистолет към жената, другият напръсква обилно охранителите със спрей.

Братовчедът с пистолета нанася удари с дръжката на оръжието по главите на гардовете. Флаконите със спрей са изпръскани за секунди до дупка. Охранителите са омаломощени и дезориентирани, но оказват по-сериозна съпротива от очакваното и нападателите не успяват да реализират “филмовото” закопчаване с белезници. Двата чифта остават непокътнати в чантичката, която Христо носи.

Младежите се качват в инкасо автомобила, за да избягат с него. Той обаче забоксува в заснежения двор и това отнема ценни секунди. По-възрастният гард успява да изтича почти пред него, вади пистолета си и натиска спусъка веднъж, после втори път. По-късно 57-годишният Дачо разказва, че е имал усещането, че е изпразнил целия си пълнител.

Прочетете пълния текст в хартиеното издание на "168 часа"