Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наследници на затрупани миньори осъдиха рудника за близо 1 милион лева, но няма да получат никакво обезщетение. Активите на дружеството са прехвърлени на нова фирма месеци след свличането на калта

Наследници на петима загинали миньори през 2013 г. в рудник “Ораново” осъдиха фирмата работодател за обезщетения общо за около 1 милион лева. Вече е ясно обаче, че те няма да си получат присъдените суми. Най-вероятно е това да не стане никога. Сметките на фирмата са празни.

Репортерско проучване показа, че веднага след трагедията са направени доста промени в регистрацията на фирмата “Пирин Ораново” и

това може да се

окаже пречка за получаването на обезщетенията

Веднага след трагедията в мината на разпит при дознатели и пред журналисти се яви пернишкият бизнесмен Красимир Михайлов Христов в качеството си на собственик на фирмата чрез дружеството “Балкан МК”.

Но през май 2014 г. е учредено “Ораново” АД с управител тогавашният директор на мината Валери Манов. На 19 януари 2015 г. обаче и той е сменен. Председател на Съвета на директорите става Станислав Тасев, за когото се знае, че е племенник на Красимир Михайлов.

Красимир Михайлов
Красимир Михайлов
В ръководството влиза още Димитър Ванков. Той става и управител на мината на мястото на Манов.

На 25 април 2015 г. “Ораново” АД става едноличен собственик на капитала на “Пирин Ораново”, като приема дяловете на “Балкан МК”.

Последният приет годишен финансов отчет на “Пирин Ораново” е за 2013 г.

Според него загубата за годината е 1,4 млн. лв., а текущата и непокрита загуба от предходни години е 3 млн. лв.

Дълготрайните материални активи на фирмата намаляват с всяка следваща година. През 2009 г. например са били на стойност около 1 млн. лв. в машини и съоръжения, а за 2013 г. са едва 20 хиляди лева.

Становището на експерт-счетоводителите е, че собственият капитал на дружеството е отрицателна величина. Текущите пасиви надвишават текущите активи над 3 пъти.

Налице е несигурност дружеството да продължи дейността си без финансовата подкрепа на предприятието майка - “Балкан МК”.

След тази препоръка “майката” се оттегля и

собствеността се

прехвърля на

новото дружество

“Ораново” АД

Репортер на “168 часа” направи опит да се свърже с Димитър Ванков, който го представлява и управлява, за да представи становището му относно изплащането на обезщетенията на роднините на загиналите.

“Нищо не мога да ви кажа. Не съм в течение”, лаконичен бе Ванков и побърза да затвори телефона.

Роднините, които все пак се надяват поне на някакво овъзмездяване за загубата на близките си, все повече губят вяра, че съдебните решения ще се изпълнят.

Общо 10 са роднините,

които заведоха дела,

и общата сума, която трябва да получат, е около 860 000 лв. Върху нея непрекъснато се начисляват лихви до изплащането й. Мината трябва да плати и държавна такса за всеки признат иск. Общо по всички дела таксата е около 32 хиляди лева.

На 16 юли 2013 г. около 9,30 ч след 165-ия метър на 64-а поетажна галерия изтича кална маса, която навлиза в целия профил на галерията. Всичко се запълва със смес от вода, кал, скални и въглищни късове. Водно-скалната маса е в общ обем от около 270 куб. м, като потокът застига и затрупва миньорите Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Михайлов. Труповете на първите двама са извадени часове по-късно.

Издирването на останалите продължи 18 дни

и телата им бяха намерени на 2 август. Ден по-рано, по време на търсенето, инфаркт получи техният колега Асен Грънчаров.

Как живеят днес близките на загиналите миньори, четете в печатното издание на в. "168 часа"