Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В днешната футболна киша такова име би било абсолютно неадекватно

Боби Михайлов обяви, че има идея: бившата “А” футболна група може да се превърне в супер или висша лига. В нея ще участват 12 или 14 отбора, които трябва да покриват определени критерии.

Вероятно зад това се крие нещо хубаво и позитивно, но пък с какви очи го наричаш супер или висша лига?

Не идват ли тези наименования малко

в повече на фона на българския футбол?

Не са ли помпозни и много мащабни за нашите стандарти? Не говорят ли за комплекси, които струят отвсякъде? Как ще казваш супер или висша на нещо, което едва диша, което си е почти мъртво? Как ще го наречеш така, когато имаш два-три нормални стадиона? Когато половината терени не стават за нищо! И само това ли? Десетки работи още.

Не е ли по-добре всичко да бъде по-скромно, по-нормално и естествено? И просто да се тръгне отнякъде да се гради, а не да се тръгва от горе на долу. Наименование като висша или суперлига е огромна отговорност и трябва да бъде абсолютно адекватно на случващото се по терените и извън тях. Иначе звучи малко като заек с лаптоп или нещо подобно.

За да наречеш първия си ешелон супер или висш, трябва да преминеш през много неща. Най-вече стадионите да са модерни и уютни и когато човек отиде там, да се чувства комфортно - така, както е по онези, които в събота и неделя гледаме по телевизията. Трябва да имаш нормални телевизионни права, а не такива, които са направо жълти стотинки. Трябва да имаш детско-юношески школи, които са добре обгрижени. Трябва да имаш средна посещаемост на мач поне 10 000. Поне.

Сега е наполовина, че и по-малко. И говоря за отбори от сравнително големи градове за страната. Няма ли да станем малко смешни със супер или висша, когато почти не играем в Европа?

Най-добрите ни футболисти само чакат оферта

отвъд Калотина и на секундата си вземат куфарите. Когато това първенство в много отношения бих нарекъл тъжно, сконфузено и комплексирано. Без никаква тежест.

Споделям това, защото сме царе на големи думи, на хвърляне на заря и фойерверки в небесата, но когато видиш реалността, тя се оказва съвсем различна. И после боли.

Българският футбол има достатъчно проблеми за решаване, бих ги нарекъл болезнени, и това няма да се оправи с патетични слова като споменатите по-горе. Защото думите могат да бъдат и нещо велико, но и понякога да не значат нищо.

И още нещо си мисля.

Ние нямаме такъв

футболен стандарт,

голяма част от клубовете в първата ни лига изнемогват. Тук футболът не може да реализира пари, той по-скоро живее, съществува в някаква меценатска обвивка. И по тази причина супер или висша лига е направо смешно. Аз лично не виждам никаква нормална логика досегашната “А” група да бъде прекръстена. Не за друго, а защото звучи ненормално и неестествено.

След години – да. Когато стадионите са прекрасни. Когато 90% от публиката са с абонаментни карти. Когато детско-юношеските школи работят. Когато футболните ни таланти остават тук, а не играят за чужди отбори, чиито имена не можеш и да произнесеш. Когато клубовете в България наистина започнат да печелят от футбол. И още поне десетина неща, които аз и колеги многократно споделяме от вестници и телевизии.

Тогава нека “А” група се прекръсти на най-суперлигата или на най-висшата лига на света. Или както реши футболната централа. И тогава, дори и да е най-помпозното и лъскаво - неоново заглавие, не бих си позволил подобни редове. Дори напротив. Бих се съгласил с това. Но сега, на този етап, в тази футболна киша то ми идва малко повече.

Звучи несериозно

и някак лигаво

Абсолютно неоправдано. Звучи малко като “онова нещо”, опаковано в целофан. Така че нека си остане “А” група, за да не се излагаме и пред себе си, и пред света.