Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не секва и не секва “тъжният керван от онкоболни”, както го нарече здравният министър Петър Москов. Всяка година по няколко хиляди души пътуват от България към Турция, за да се лекуват. Болните от рак харчат там над 100 милиона лева годишно. Това са пари за лечебни процедури, каквито у нас все още не се правят или пък за тях се чака прекалено дълго.
България се опитва да ограничи отлива, като инвестира в болнична апаратура около 220 милиона лева. През 2015 г. в София заработи апарат за лъчетерапия по технологията IMRT. Той спестява на болния пътуването до Турция и 14 000 лева разходи там. У нас процедурата струва около 3000 лв. и се покрива от здравната каса.
В края на миналата година в пловдивската болница “Св. Георги” бе открит първият в България кибернож за прецизна лъчетерапия. Той ще заработи от май и също ще спестява пътуването до Турция, където един курс такова лечение струва 1200 евро. Очаква се линейните ускорители в болниците в София и Варна да бъдат надградени с компютърни томографи и също да бъдат използвани за прецизна радиохирургия на тумори.
На 17 декември в софийската болница “Св. Иван Рилски” за пръв път в България бе извършено отстраняване на тумор с радиохирургичен способ. Той се прилага в недостъпни за скалпела зони на тялото и също спестява пътуването до Турция. Струва от 8500 до 12 000 лв., плащани от касата. Общо 8 болници в България вече имат апаратура за радиохирургия - във Варна, Пловдив, Плевен и 5 в София.
Болните от рак избират Турция, защото
там лечението е по-евтино и по-бързо,
отколкото в страните от Европейския съюз. Годишно България дава по 0,5 милиарда лева за лечение на българи в ЕС. Но процедурата е много мудна, плащанията към болниците се бавят и вече има откази да бъдат лекувани български граждани. Освен това в Европа страничните разходи при лечението са по-големи.
Турските болници се избират и защото са близо до България, добре оборудвани са и лекарите в тях са обучени в Германия и САЩ. В момента в Турция има общо 42 болници с най-висока степен на акредитация за качество на лечението. Три от тях имат свои представителства в Пловдив и в София - веригата “Аджъбадем” (от 2010 г.), частната клиника “Гювен”, наричана още правителствената, защото лекува министри и депутати от Меджлиса (от 2014 г.), и истанбулската болница “Лив” (от 2015 г.).
Турция има много развит медицински туризъм. Всяка година там се лекуват по половин милион чужденци, като най-много са от Близкия изток, България, Албания, страни от бивша Югославия, от Русия и бившите съветски републики в Азия, както и от големите турски диаспори в Германия и Холандия.
На пациентите се предлага избор между 10 болнични групи с над 60 клиники. Освен за рак там се ходи и при редки болести, за които у нас няма специалисти, за присаждания (също и на коса, в което турците са големи майстори), за инвитро и за сложни хирургически, ортопедични и пластични операции.
В страната има 335 частни болници, 840 държавни и 60 университетски. В държавните лечението е безплатно, в частните се доплаща максимум по около 100 лева на човек годишно. Общо за здравеопазване там се отделят по 700 лв. на човек годишно.
Лекуващите се в Турция българи са
над 5000 на година,
от които около 30% са болните от рак. Тези хора се лекуват на свои разноски, защото в България са се сблъскали с тежка бюрокрация, лошо отношение, лутали са се в системата, сами са си търсили лекар, който да ги оперира, давали са подкупи за свободно място за лъчетерапия, чакали са дълго за изследвания и лечение и т.н.
Към тези пороци на здравната система у нас се добавят и сгрешените или неуточнени диагнози, дефицитът на медикаменти, болничните лимити, списъкът на чакащите и доплащането на ръка.
А в Турция лечението е луксозно, евтино, на световно ниво и без плащания под масата. Там лекарите са много добре платени и не се тревожат за финансовата страна на назначеното лечение. Има любезен персонал, психологическа помощ за болния и близките му, преводачи на български и ниски странични разходи. Турция осигурява и безплатни консултации онлайн само по документи на пациента, каквито няма дори в Германия, а също и бързо събиране на втори мнения от специалисти онколози.
А в България официално със специалност медицинска онкология са само 50 лекари. Тук все още няма достатъчно обучени специалисти за работа с новите апарати, понякога няма и яснота кои процедури се покриват от здравната каса.
Пример за евтина процедура е изследването с позитрон-емисионен томограф (т.нар. ПЕТ скенер).
В България за него се чака много дълго време,
а при диагноза рак това често е фатално, и в частна болница струва 3000 лева. В Турция цената е 1500 лева и става много бързо. Освен това там последните новости в медицината се въвеждат незабавно. Работи се и с други свръхмодерни апарати, използвани в онкологията, като роботизираната система “Да Винчи”, IGRT, IMRT (радиотерапия с модулиран интензитет), Radiparc, киберножове, гаманожове и пр.

За предимствата и недостатъците на лъчетерапията при онкоболни, четете в новия брой на в. "Живот без рак"