Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мобилен телефон за Космоса измисли 23-годишният варненец Милен Николов през 2008 г. Това революционното изобретение според учените се равнява на откриването на радиото от руския физик А. С. Попов. Тогава Милен е студент в IV курс компютърни системи и технологии в колежа Brockport, САЩ. Изобретил е чип за GSM-и, който чрез системата МANET може да получи покритие на сигнала във всички точки на Земята, а дори и в открития Космос.
На 22 октомври, на финала на международния конкурс на британската водеща компания "Симбиан Лимитед" за софтуер на всички мобилни телефони откритието на варненеца предизвика сензация и разби конкуренцията. Българинът на цели 11 страници е описал как чипът хваща сигнал от най-близкия мобилен телефон и може да го предаде на GSM без покритие на предавателната кула. Изобретението е евтино и може да се ползва във военната промишленост, както и в НАСА за спътниците.
Варненецът Милен Николов печели международен конкурс с новаторска идея за GSM сигнал в зони без покритие.
След като завършил Варненската математическата гимназия, учил 1 година компютърни системи в Техническия университет във Варна, но предпочел да се развива зад океана. Той работи от мига, когато е стъпил в Щатите. Първоначално поддържал системата в компютърната лаборатория на кампуса. Има амбиции да кандидатства за стажант в "Симбиан".
Студентът по компютърни науки и технологии в колежа Брокпорт, Ню Йорк, намери начин да пусне сигнал към мобилните телефони в зони без покритие. Откритието на 23-годишния българин позволява да говорим по джиесема си дори в метрото и тунели, а след време и в Космоса. След оповестяването на резултата към новаторското решение прояви интерес "Нокиа", собственик на фирмата - организатор на конкурса.

Какво са възможните приложение на откритието на българина, четете в печатното издание на в. "168 часа"