Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варят нелегално 50 млн. литра, жертвите са поне 3000 годишно

Алкохолният мор в Якоруда преди Нова година не е изолиран случай. Жертви на ракии менте има в цяла България, и то най-вече в периода на зимните празници и имени дни. Общо са поне 3000 годишно.

Наскоро семейство от Костинброд набрало плодове, за да вари ракия, но добавило и шише спирт за горене. Всички до един загиват. Те не биха посегнали към техническия спирт, ако той беше по-скъп от най-евтината ракия. Държавата обаче не слага долен праг на цената му.

Убиецът в долнопробния алкохол се нарича метанол

Смъртта от него е предизвестена, казва д-р Маргарита Гешева, национален консултант по токсикология. Той не е токсичен, но черният дроб го разгражда първо до формалдехид и след минути - до мравчена киселина. Това обяснява защо ефектът на отравянето с фалшив алкохол се забавя 12 и дори 24 часа след появата на симптомите.

За разлика от формалдехида обаче мравчената киселина се разгражда много бавно в тялото. Никоя клетка не може да оцелее в нея. Всяка се уврежда. Пръв реагира очният нерв. Зрителното поле става жълто или се появяват снежинки. Възможни са и зрителни халюцинации. До няколко часа вече не могат да се различават предмети. Следва гадене, повръщане и болка високо в корема.

Най-уязвим за всички отрови обаче е мозъкът, затова замайването преминава в припадъци, ступор и кома. Шансът за спасение от нея е нулев, казва доц. Гешева, която е и шеф на токсикологията в “Пирогов”.

В болницата веднага предизвикват повръщане или правят незабавна стомашна промивка. Дават и активен въглен и очистителни на натровения. После пристъпват към антидотна терапия с... ракия.

“Ако отровеният човек е в съзнание, му даваме да пие ракия, ако не - вливаме я венозно”, обяснява доц. Сотир Марчев, директор на болницата в Плевен.

Защо точно ракия? Защото добрият, качествен алкохол съдържа етанол (етилов спирт, медицински спирт) и именно той е противоотрова на метанола.

Етанолът се състезава с метанола за ензима в черния дроб, който разгражда алкохолите. Така той

намалява синтеза

на токсините

Този ензим има 10 до 20 пъти по-голям афинитет към етиловия спирт в сравнение с метиловия.

Ракията се влива във вена, първо струйно, после бавно, докато съдържанието на етанол в кръвта стигне 100 мг/дл. Тогава той блокира напълно обмяната на метанола.

Как се прави менте

В България производството на алкохол менте е цяла индустрия. Бълват го поне 9000 спиртоварни по селата. Това обаче не са селските казани, в които всеки си вари домашна ракия. В тези казани хората си плащат, за да им се свари ракия. В тях температурата и налягането са по-високи от тези в домашния казан.

Технологията е проста. Вземат се дървесни стърготини, отпадъци от плодове, сено и изобщо

всичко евтино,

което може да ферментира

Смеската се изварява в тези казани и от чучура им потича отровният дървесен спирт. За да стане годен за консумация, той се разрежда с вода, докато спадне на 40 градуса. Задължително му се добавя някакъв етилов алкохол, който да неутрализира действието на метиловия.

Но тъй като производителите са неграмотни, често те пропускат тази фаза и така се получава отровната ракия. Дори 100 грама от нея стигат да убие човек. “Пропускът” често не е случаен, тъй като добавката на етанол оскъпява ментето. Без него литър от фалшивата ракия излиза стотинки. Към нея се добавят оцветители и ароматизатори, също за стотинки. Най-често цветът й се постига с боя за яйца или текстилна боя. За вкус пък се сипва есенция, да речем, на мускат. Струва 3 лв. за опаковка и се продава във всеки агромагазин. С една опаковка се “овкусяват” над 10 литра спирт.

Крайният продукт има себестойност 50-60 ст., най-много левче. Но се продава по 3-4 лв. литъра, докато домашната ракия върви по 7-10 лв. Точно такъв продукт са пили натровените в Якоруда, показа анализът му, извършен в лабораторията на “Пирогов”

За 1 г. у нас се произвеждат общо около 50 млн. литра нелегален алкохол. Купуват го бедняците, невежите, изпадналите, пияндетата...