Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Погазва се най-естественото човешко право

Ето я историята. Вероятно за много от вас тя не е нещо ново. Тези дни мой познат пътува от София до морето с автобус. В един момент му се налага да използва тоалетна. Моят познат обаче добре знае, че след два часа ще има възможност за това на определеното от автобусната фирма място. Започва да се стиска,

но в един момент

не издържа

Отива при шофьора и му обяснява проблема. Шофьорът с благ тон му казва, че остава час и половина до почивката, а и не може да спре на магистрала. Моят познат го пита може ли до отвори и да ползва химическата тоалетна. Шофьорът с благ тон му казва, че тя се използва за склад. Историята продължава със скандал, но това не е толкова интересно, колкото защо всъщност химическите тоалетни в междуградските и международните бусове не функционират? Вероятно на фона на всичко, което се случва в държавата, това е проблем-прашинка, но явно за хора като моя познат и предполагам за мнозина като него той е огромен и ще продължава да бъде.

И тук изникват няколко радикални въпроса. Как е възможно и с какво право собствениците на автобусни фирми решават кога точно пътникът трябва да отиде до тоалетна? По коя логика, вероятно медицинска, те са изчислили, че българският организъм точно на три часа е зависим от двете нули?

Мисля, че това би бил доста интересен отговор с много нюанси. Разсъждавам и съм сигурен, че няма в света лекар, учен и изобщо специалист, който би се наел да направи това заключение. Но явно собствениците на фирми за превоз в България нямат проблем с това. И то никакъв. И са разграфили българския организъм със замах на няколко часови отрязъка.

Само искам да вметна, че си направих труда да се консултирам с медици. Те са категорични, че вследствие на това, което е преживял моят познат,

може да има отражение върху здравето му

в най-различни аспекти.

Вторият въпрос, който се появява веднага - това не нарушава ли човешките права на българските граждани? Отговорът е: нарушава ги до дупка, до безкрай. Това със сигурност е едно от най-гнусните нарушения на правата в XXI век, и то в държава с претенции. Вероятно ходенето до тоалетна не е залегнало в никакви харти или поне аз не знам такива, но по-естествено нещо за всеки човек от това аз не съм чувал и няма нужда да е написано черно на бяло някъде, за да се спазва.

Пак ще вметна, че би било добре

всички български организации за човешки права да вземат отношение по този проблем. За тях може да изглежда като една дъждовна капка на фона на всичко, което се случва тук и по света, но за хора като моя познат със сигурност не е така.

Третият и най-естествен от само себе си въпрос умишлено го оставих последен: защо химическите тоалетни в българските автобуси не работят? Защо са се превърнали в складове, килери и подобни неща? Те затова ли са предназначени, или за нещо диаметрално различно? Шофьорите нямат ли си по домовете мазета, че използват химическите тоалетни за складове?

И пак скоба: направих си труда и разбрах, че поддръжката на двете нули в рейсовете била много скъпа. Химикалите стрували еди колко си, някакви специални таблетки - още повече. Дрън-дрън. Ами ако е толкова страшно и непосилно скъпо, не е ли най-нормалното нещо цените на билетите да се качат с петдесет стотинки например, и пътниците да не пътуват в постоянен стрес и стискане и да псуват себе си, света и родината?

И дали там е проблемът, или е някъде другаде? Да не се корени в нещо друго като например, че собствениците на автобусни фирми вземат приятни пари от другите собственици - тези на ханчетата по пътя, където задължително се спира?

Това е хипотеза, но следите отиват натам Защото по никакъв начин не мога са си представя, че поддръжката на химически тоалетни може да фалира автобусните фирми.

И накрая нещо като заключение. Това, което се е случило с моя познат, си е чиста форма на насилие. И ако за някой това не е нищо на фона на всичко, което ни заобикаля, за него си е дълбок белег за цял живот. Нали така?