Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФЕСИЯ: Новата Мис България Марина Войкова дори е готова да стане учител по български език.
ПРОФЕСИЯ: Новата Мис България Марина Войкова дори е готова да стане учител по български език.

"Мис България" никога не е бил просто конкурс за красота. За да спечелиш престижната корона, ти трябва много повече от чар.
През годините борбата за титлата е постоянен обект на обсъждане и е съпровождана от редица скандали. Стига се дотам, че никой не иска да проведе състезанието. Скандалите за конкурса започват с взрива в зала "Универсиада" по време на провеждането му през 1994 г., когато става ясно, че вече не говорим за красавици, а за сериозен бизнес и интереси.
И ако преди 1989 година водещо е предимно красивото лице, то с формалното начало на демокрацията всичко се променя. В конкурса се замесват силните на деня -
политици, бизнесмени и групировки. На преден план изпъкват силиконът, чалгата, а състезанието дори преминава под формата на риалити предаване.
Последните години обаче показват пълен обрат в състезанието за короната и са на път да върнат доверието на хората в престижния конкурс за красота. С избора на последната Мис България Марина Войкова журито показа, че титлата трябва да е в ръцете на красиви, но и интелигентни девойки, които достойно могат да ни представят пред света.
Новата избраница знае няколко езика и успешно се справя като модел по целия свят. Снимала се е за различни списания. 21-годишната красавица Марина е родена в Елин Пелин, но е завършила класическата гимназия в София и в момента следва българска филология в Софийския университет.
Според преподавателите миската е една от най-добрите студентки. Въпреки че често й се налага да пропуска лекции, Войкова бързо наваксва с ученето и рядко има невзети изпити. Красавицата е любител на класическата литература. Тя владее добре старобългарски и латински език. Новата мис дори е готова да се превърне от модел в учител по български език. Тя вече е влизала в тази роля по време на практическото си обучение към Софийския университет. Като преподавател красавицата се е справила отлично.
Марина Войкова си има колежка и по титла, и по образование. Чаровната красавица Ваня Пенева, носител на титлата през 2011 г., също е завършила българска филология в Софийския университет. По време на следването си Ваня дори е член на студентския съвет на Алма матер. Любимата й книга е "Ана Каренина". По време на следването си Ваня Пенева има затруднения с вземането на някои изпити. тя е късана няколко пъти по педагогика.
Образованието се оказва важно за повечето ни бивши носителки на короната
Тези, които са без висша специалност, я придобиват моментално след грабването на титлата. В миналото още няколко носителки на приза са показали, че най-важното нещо за тях е образованието и че да бъдеш Мис България, не е професия.
Красавицата Виолета Гълъбова е първата носителка на титлата след 1989 година. Изключително интелигентно момиче, избрано, когато конкурсът започва да се провежда от Васил Папазов, който дори патентова неговото име.
Като Мис България обаче Виолета Гълъбова не се задържа на модния подиум
и сравнително бързо се изгубва от хоризонта. Виолета е възпитаничка на столичната английска гимназия, малко след като взема титлата, работи у нас като е медицинска сестра в реанимация. Изявявала се е и като водеща на предаването "Здравец" по "Канал 3". След като получава добро образование, напуска страната ни. Тя не успява да предизвика скандали около себе си. За красавицата се знае само, че в момента работи като лекар в Щатите.
На славата на короната не лежи и пряката наследница на Виолета Любомира Славчева. След като печели титлата, красавицата моментално заминава за САЩ, където завършва международни икономически отношения. У нас Любомира е абсолютен отличник. Бележникът от столичната й гимназия е препълнен с шестици без нито една забележка. Отделяла е повече време на книгите, отколкото на момчетата. С много труд по-късно сбъдва американската мечта. Тя има постоянни ангажименти отвъд океана.
"Отидох по покана на моя приятелка и веднага се пробвах като модел. Първата агенция, на която попаднах, обаче се оказа фантом - хората в нея ми се усмихнаха, взеха ми парите и изчезнаха", обяснява в свое интервю Любомира.
Само няколко месеца по-късно след тежък кастинг е избрана за статистка в екшъна с Робърт де Ниро "15 минути". Славчева се мярка и в клипа към парчето на Лени Кравиц American Woman.
Носителите на титлата "Мис България" у нас са фенове предимно на икономическото и юридическото образование. Антония Петрова - Бередин, която грабва титлата през 2009 г., не пести пари от образованието си
Тя е завършила УНСС, с две висши образования, със специалности МИО, с профил финанси и право. Специализира в Москва руски език и финанси през 2006 и 2008 година. Има дори лиценз за дилър и брокер на руската фондова борса, издадена в Москва от министерството на финансите на руската федерация. Подготвяла е разработки в областта на гражданското право, специалност семейно право. В момента твърди, че се занимава с научна дейност. Мис България 1991. Елена Ангелова също е дипломиран юрист и от три години има собствена адвокатска кантора.
Наталия Гуркова, наградена през 1998 г., също завършва магистратура по право и мечтае за своя кантора, но заминава в Южна Африка със съпруга си, черногореца Джордже. След като става най-красивата българка, Наталия постига и първата си световна титла. През 1999 г. става Мис Туризъм на планетата, а после и Кралица на красотата в Москва. През 2000 г. на модно ревю в ЦУМ е безапелационно обявена за Мис България на всички времена.
С икономика пък има право да се занимава Мис България Славена Вътова, а колежката й Нанси Карабойчева наскоро завърши информатика и статистика в УНСС. Голяма част от красавиците ни са фенове на психологията. Носителката на титлата през 1994 г. Стела Огнянова я завършва като специалност в Нов български университет години след като печели короната.
След нея си от 1993 г. Вера Русинова грабва степен по интелектуална собственост и прави две магистратури - финансов контрол и международни отношения. В момента е директор бизнес развитие и счетоводител в голяма компания. Вера Русинова дълги години работи като модел в Италия, Испания, Турция, Гърция, Южна Африка, Корея, Швейцария. През 2006 г. приключи с активната си дейност в модата, до днес обаче продължава от време на време да се снима в реклами. Има епизодични роли в сериалите "Седем часа разлика" и "Революция Z".

УЧЕНЕ: Антония Петрова е завършила УНСС, с две висши образования, със специалности МИО, с профил финанси и право.
УЧЕНЕ: Антония Петрова е завършила УНСС, с две висши образования, със специалности МИО, с профил финанси и право.

Безспорно обаче за най-известната родна Мис България е определяна Жени Калканджиева. Красавицата е от добро семейство, но никога не е имала желание да трупа една след друга степени за висше образование. Тя обаче е символ на родната модна индустрия и без проблем я управлява вече дълги години.
От годината, в която Жени е коронована, индустрията "Мис" започва да се развива по различни, по-професионални правила.
Жени донася и първата истинска победа
за България -
класира се в челната десетка на "Мис Свят". Голямата й гордост е управляваната от нея агенция "Визаж", която основа още преди да бъде коронована. След короната Жени започва да развива агенцията си и стъпва дори в Италия.
През 1997 г. е нападната и намушкана с нож в корема. И досега полицията не може да открие кой е поръчал нападението. След възстановяването обаче започват годините на нейния триумф. Тя взема лиценза на "Мис България" след смъртта на Васил Папазов.
Част от избраните през последните години за красавици №1 се опитват да скъсат с имиджа си на "придружителки". Те не искат да свързват имената им с богати бизнесмени. Според близките им именно затова е важно да се сдобият с добро образование. Мечтаят за собствена кариера, с която да разкрият интелекта си. Титлата за красота за тях е просто признание, но не и професия.

ЗАД ГРАНИЦА: Виолета Гълъбова, първата коронована след 1989 година, в момента е лекар в САЩ.
ЗАД ГРАНИЦА: Виолета Гълъбова, първата коронована след 1989 година, в момента е лекар в САЩ.

Затова и родните хубавици винаги искат да подчертаят, че имат достатъчно професионални ангажименти и печелят парите си сами.