Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗРЕШЕНИЕ: С подпис на главния архитект Петър Диков управляваният от Танчева консорциум удвоява застроената площ на 65 хил. кв.м.
РАЗРЕШЕНИЕ: С подпис на главния архитект Петър Диков управляваният от Танчева консорциум удвоява застроената площ на 65 хил. кв.м.

от ТЕОДОР НАСКОВ 

НАД 10 млн. лв. разходи си е спестила фирма на Лиляна Танчева, майка на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев, след сделка със Столичната община. Това показват документи, представени на "168 часа" от бизнесмена Красимир Моллов.
Потресаващата сума е спестена, след като през 2008 г. управляваният от Танчева "Консорциум Астулидис" купува за 1,9 млн. евро от общината терен от 5480 кв. м в центъра на София. Така частната фирма си спестява 13,9 милиона лева, които по договор е трябвало да доплати на Столична община за допълнително застрояване върху парцела в Зона Б-5.

Сагата около атрактивния имот стартира в края на 2006 г. С оферта от 17,2 млн. лева "Консорциум Астулидис" печели общински търг за продажба на право на строеж върху терен, разположен на метри от един от

столичните молове


Срещу милионите си фирмата, управлявана от Лиляна Танчева, получава възможност да довърши започнатите два жилищни блока на кръстовището на булевардите "Александър Стамболийски" и "Ген. Скобелев". До тях консорциумът може да построй и офис сграда с трафопост и търговски обект с подземни гаражи и магазини. Общата застроена площ на постройките е повече от впечатляваща - почти 36 хиляди кв. м.
Година след продажбата на право на строеж, обявена от Бойко Борисов за "сделката на века", апетитите на управлявания от депутатската майка "Консорциум Астулидис" нарастват.
Строежът е пред започване,текат проектантски и подготвителни работи, когато

плановете на дружеството

се променят. Изготвеният нов проект за усвояване на общинския терен вече предвижда застроената площ да се удвои от 36 хиляди квадрата на 65 000 кв. м. Това твърди, че е видял в документите, до които се е добрал бизнесменът Красимир Моллов. Той обяснява, че лично е пострадал от експанзията на Лиляна Танчева, след като неизвестни лица на два пъти пробват да откраднат притежаваните от него идеални части от сграда в съседния парцел.
За да станат факт плановете на фирмата, е необходимо дружеството да придобие и съседния парцел, а сградата построена върху него - разрушена. В противен случай предвижданото почти двукратно завишение на застрояването става невъзможно. Причината за появилата се

неочаквана пречка

е законовото изискване за задължително отстояние спрямо съседните сгради, уточнява Моллов.
Оправната бизнес дама бързо намира решение на проблема. Желаният парцел също е общинска собственост и няма пречка да смени собственика си. Без дори да се налага
фирмата на депутатската майка да плаща още милиони левове, колкото според експерти е пазарната стойност на терена. Вместо това общината се съгласява на поредната заменка "кон за кокошка". Оказва се, че парцел от 381 квадрата и пететажна сграда с 20 апартамента струват колкото девет маломерни жилища в крайни столични квартали. Според документите по заменката стойността на общинската сграда в топцентъра е 234 хил. лева, или средно около 12 000 за жилище. Поне такова е заключението на лицензирания оценител. В същия момент апартамент в квартал Обеля с площ 44,4 кв. м струва цели 86 643 лв. Още по-висока - 87 034 лева, е цената на друг апартамент в жк "Люлин" с площ 46 квадрата. Въпреки


шокиращите разлики


в цените на имотите, възражения от Столична община няма. На 26 септември 2007 г. с подписа на тогавашния кмет Бойко Борисов заменката е реализирана.
"Само от тази сделка общината е загубила над 5 милиона лева. Повече от ясно е, че извършената оценка е съмнително ниска и приятелска", категоричен е бизнесменът Красимир Моллов.
Освен разширението на парцела, управляваното от Лиляна Танчева дружество се сблъсква и с друг проблем. Според договора със Столична община при превишаване на платената РЗП от 36 000 кв. м, "Консорциум Астулидис" е

длъжен да доплати на общината

завишението по постигнатата в конкурса цена. Изчисленията на Моллов показват, че след като новият план на фирмата предвижда увеличение на застроената площ с 29 хиляди кв. м, консорциумът е трябвало да доплати на общината почти 14 млн. лв., а теренът да си остане общинска собственост.
Вместо да си доплати предвидените в договора милиони , фирмата на Лиляна Танчева успява да убеди Столична община да й продаде парцела. Сделката става факт в края на 2008 г., а цената е повече от изгодна за "Консорциум Астулидис". За терена с площ 5480 кв. м дружеството плаща на кметството 1,9 милиона евро или по 350 евро за квадрат. Освен че цената е многократно по-ниска от пазарната, с продажбата общината доброволно

се е съгласила да загуби

 повече от десет милиона лева от този договор, изчислил е бизнесменът Красимир Моллов. Шокиращата сума се получава, след като от дължимите по първия договор 14 милиона за допълнителното право на строеж се извадят платените от консорциума на депутатската майка едва 3,8 милиона лева.

 

Още скандали

СДЕЛКАТА с общинския терен не е единственият скандал, в който се забърква Лиляна Танчева. Името на бизнес дамата изплува и покрай мистериозната поправка в Закона за наркотиците. Скандалът избухна, след като на 19 март т.г. в "Държавен вестник" бе обнародван текст, забраняващ използването на имена и изображения на наркотици в реклами. На 23 март поправката бе обнародвана повторно в "Държавен вестник", но забраната за изображения бе изчезнала.
Впоследствие публикации в пресата обявиха Танчева за посредник между известен алкохолен бос и шефката на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова. Слуховете се засилиха, след като стана ясно, че синът й депутатът Светлин Танчев е в дъното на мистерията около отпадналата забрана.

 

Лиляна Танчева
Лиляна Танчева
Светлин Танчев
Светлин Танчев