Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАЕТА: Заради служебните си ангажименти в чужбина Лиляна Танчева не успя да намери време да коментира обвиненията на Красимир Моллов.
ЗАЕТА: Заради служебните си ангажименти в чужбина Лиляна Танчева не успя да намери време да коментира обвиненията на Красимир Моллов.

НЕИЗВЕСТНИ лица забъркват шеф на районен съд, частен съдия изпълнител, призовкар и още един куп съдии и чиновници от Костинброд и София в схемата си за кражба на имот. Всички те са действали в полза на управлявания от майката на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев Лиляна Танчева "Консорциум Астулидис". Това твърди пред "168 часа" бизнесменът Красимир Моллов.

Прочети още, как 10 млн. от сделка с общината спестила Лиляна Танчева

"За мен е ясно, че зад това вероятно стои Лиляна Танчева. Само тя и фирмата й имат интерес да ми отнемат с измама собствеността", категоричен е бизнесменът.
Моллов е собственик на магазин и идеални части от правото на строеж в жилищна сграда на ул. "Три уши" и бул. "Скобелев" в столичния квартал "Зона Б-5". След заменка със столична община собственик на преобладаващата част от сградата става управляваният от Лиляна Танчева "Консорциум Астулидис". Целта е след събарянето й, имотът да бъде окрупнен със съседен парцел, върху който консорциумът към този момент е притежавал право на строеж. Идеята е фирмата на Танчева да построи

блокове и офис сгради

 с магазини, разказва Моллов.
По закон за да бъде разрушена жилищната сграда, "Консорциум Астулидис" трябва да изкупи правата на строеж или обезщети другите съсобственици. До подобни сделки така и не се стига. Вместо това няколко месеца след заменката сградата е разрушена, а фирмата на Танчева започва да проектира и подготвя терена за строителство.
Имал съм един-единствен разговор с Лиляна Танчева. Постигнахме споразумение, че не желая пари. Разбрахме се да ме обезщети с магазин, подобен на този, който притежавах в сградата. Тя се съгласи и си стиснахме ръцете", разказва бизнесменът Красимир Моллов.
Ден по-късно, когато договорът трябва да бъде подписан, Танчева си променя мнението.
"Каза ми: Няма да стане. Оправяй се с общината. Аз нямам работа с теб", допълва Моллов.
Вместо договореното обезщетение, след разрушаването на сградата, неизвестни лица правят опит да откраднат притежаваното от бизнесмена право на строеж.

Аферата тръгва

от фалшив запис на заповед, издаден в Костинброд на 9 януари 2006 г. Според "документа" Красимир Моллов се задължава да плати до 9 януари 2007 г. 40 хил. лева на Атанас Паскалев Димитров от Костинброд. Година по-късно Димитров иска от местния районен съд да бъде издаден изпълнителен лист въз основа на записа на заповед. На 9 юни с резолюция на шефа на Районния съд в Костинброд Ивайло Родопски е образувано дело и издаден изпълнителен лист за парите, които уж дължи Моллов. Изпълнението е възложено на частен съдебен изпълнител, който изкарва правото на строеж на Моллов на публична продан, без изобщо длъжникът да е разбрал за готвената продажба.

Измамата лъсва

след като бизнесменът попада на обявление, че притежаваното от него право на строеж е обявено за публична продан.
"Целта е повече от ясна. Някой да получи правото ми на строеж и впоследствие да го прехвърли на консорциума на Лиляна Танчева", убеден е Моллов.
Бизнесменът реагира мигновено и предотвратява продажбата. Започналото разследване установява, че човекът, на когото Моллов уж дължи пари, никога не е живял в Костинброд, няма вземане към Моллов, не знае нищо за този запис на заповед, както и за изпълнителния лист и изпълнителното дело. Тези и други нарушения дават основание на Софийския Районен съд да обезсили изпълнителния лист.
Няколко месеца по-късно следва

нов опит за кражба

на собствеността на Красимир Моллов.
"Този път бяха измислили схема с участие на хора от Софийски градски съд", твърди Моллов.
Оглавяваният от майката на депутата от ГЕРБ "Консорциум Астулидис" завежда дело срещу семейство Моллови. Целта е да се докаже, че бизнесменът и съпругата му не са собственици на идеални части от правото на строеж под сградата в Зона Б-5.
В исковата си молба консорциумът посочва адрес за призоваване на Моллови в квартал "Гоце Делчев", с който те нямат нищо общо и никога не са живели там. Въпреки това, според документите по делото всички съобщения и призовки, адресирани до тях на фалшивия адрес, са подписвани от дама, която се представя за тяхна

домашната прислужница


"Това е пълно безумие. Освен че никога не сме живели в този квартал и сме нямали домашна прислужница, впоследствие се доказа, че такъв адрес не съществува", разказва Моллов. Заради подписа на "прислужницата" официално се води, че той е информиран за иска на консорциума насрочване на открито съдебно заседание. Минава в графата редовно призован, които не желае да се яви. Въпреки отсъствието му от делата, съдията постановява неприсъствено съдебно решение, с което уважава иска на консорциума. Веднага след съдебното решение главният архитект на София Петър Диков издава строителното разрешение на фирмата на Танчева, с което РЗП на проекта се удвоява и става 65 хил. кв. метра. Междувременно Софийският апелативен съд отменя решението на градския и му връща делото за ново разглеждане.

 

Стартира с камион компресори

Лиляна Танчева стартира частния си бизнес през 1990 г.
"По онова време бях учителка в Бенгази, където работеше съпругът ми. В един момент се върнах в България и се оказа, че за мен няма работа. Беше точно по време на промените", спомня си Танчева.
След кратко лутане решава да се впусне в частния бизнес. Със спестените от гурбета 2-3 хиляди долара купува 400 компресора от завод "Мраз" и ги препродава в Македония. Печалбата моментално е инвестирана в 250 хладилника, които продала в България. За отрицателно време бизнесът на депутатската майка се разраства. Фирмата й "Елидис" става един от най-големите вносители на бяла техника с обороти за десетки милиони левове. Освен с търговия на печки и перални Танчева има и собствен международен превоз, внася и хартии, и картони.

 

ОБВИНЕНИЯ: Красимир Моллов е убеден, че единствено Лиляна Танчева има интерес от кражбата на имота му.
ОБВИНЕНИЯ: Красимир Моллов е убеден, че единствено Лиляна Танчева има интерес от кражбата на имота му.
ОСНОВИ: На това място консорциумът на депутатската майка иска да вдигне офис и жилищни сгради.
ОСНОВИ: На това място консорциумът на депутатската майка иска да вдигне офис и жилищни сгради.