Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Досега няма случай руски изтребител да е свалил американски в директен въздушен бой.
Така коментират във в. "168 части" експерти опасния инцидент със сваления от турски изтребители тактически бомбардировач Су-24 Сухой. Разбира се, в различни части на света по време на Студената война са пострадали и много изтребители на САЩ, но всички те са свалени с ракети или зенитни оръдия от земята.
В случая със свалената на турско-сирийската граница руска машина
трябва да се има впредвид, че тя за разлика от турските F-16 е от съвсем друг клас - също изтребител, но стратегически бомбардировач и затова в подобни ситуации трябва да бъде охранявана специално от други изтребители. Освен това наричаният от натовските стратези Fencer (Фехтовач) модел на Су отдавна не е най-модерната техника, с която разполагат руските военновъздушни сили.
Но макар и с дизайн от 60-те години на миналия век, той е оборудван с модерни уреди за поразяване на наземни цели и защита. Със солиден
запас от 30 броя 250-килограмови бомби, които са предназначени да унищожават военно-промишлените обекти, лека бронетехника и живата сила на противника. За ликвидирането на по-сериозно защитените съоръжения може да се използват 500-килограмови боеприпаси, а за специални цели бомбите могат да достигнат тегло от тон и половина.
Освен това модификациите, използвани в Сирия са снабдени със системи GLONASS за спътникова навигация, допълнително надстроено стъкло на пилотската кабина, както и модерен дисплей.
С добавянето на ракети R-73 те притежават и подобрена способност за самозащита въздух-въздух По американски данни в момента в руската база в Латакия има 12 машини от този тип. А по натовски изчисления с 10 подобни бомбардировача и в зависимост от броя на екипажите, с които разполага, Русия може да осъществява по 30 налета на ден. Обсегът без допълнително зареждане е 400 мили.
Същевременно това е първият свален руски самолет от сили на натовска държава от 63 години насам. Последната въздушна битка между НАТО и Москва преди инцидента на турско-сирийската граница е била на 18 ноември 1952 г. Четири американски изтребителя Ф9Ф "Пантера" свалят четири съветски МиГ-15 от ВВС базата във Владивосток по време на US въздушни удари срещу севернокорейското пристанище Хуейрьон. А за последно съветски самолет - военно-транспортен Ил-12, е свален от американски Ф-86 пак по време на Корейската война - на 27 юли 1953 г.
Въпреки това по време на студената война в поредица от конфликти в различни части на света изтребители американско и руско производство участват във въздушни битки.

Колко са свалените съветски и руски изтребители при пряк въздушен бой в конфликтите през последните десетилетия, четете в новия брой на в. "168 часа"