Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавата ще намалява часовете по физическо възпитание, тъй като нямало достатъчно добра база, където да се провеждат те. Много тъпа идея като цяло, тъй като децата си обичат тези часове и при наличието на качествен даскал със свирка на врата може да се извлече голяма полза от минутите, прекарани във физически упражнения.
Факт е, че държавата отдавна е абдикирала от своето задължение да осигури на училищата нормална база - добре оборудвани и просторни физкултурни салони, футболни терени, покрити с изкуствена трева, баскетболни кошове и мрежи за волейбол. Това на 80 процента липсва в учебните заведения и вместо да бъде набавено, сега ще разредят посещенията на учениците в порутените стаички на последния етаж, където би трябвало да развиват физическата си култура.
Несправедливостта е толкова очевидна, че направо ще избоде очите на обществото. Но кои освен децата са най-онеправдани в случая - даскалите по физическо, разбира се. Всеки от нас пази в топлите си спомени образа на онзи привидно строг чичко в опърпан анцуг,
който уж ни кара да покриваме нормативи, а всъщност ни хвърля топката и ни оставя да се оправяме както си знаем. Много от тези любими на децата учители може да останат на улицата, ако съкратят драстично техните ангажименти.
Скъпи даскале по физическо, не се оставяй на произвола на съдбата и на анонимните бюрократи в Министерството на образованието! Защити интересите си! Как да стане ли? Ами много просто - попий безценен опит от българския полицай.
Хората под пагон тези дни с действията си създадоха безценен наръчник на държавния изнудвач. Сега всеки държавен служител лесно може да обърне събитията в своя полза, ако усети, че ресорният министър планира мръсен удар под кръста. На вътрешния Румяна Бъчварова й беше дошло наум да поореже привилегиите на ченгетата и те показаха как това може и да не се случи.
Техният наръчник още не е свален на хартиен носител, но опорните точки са ясни.
Първо и най-важно - блокирай София, така че и пиле да не може да прехвръкне. Ясно е, че за да ти обърнат внимание, трябва да задушиш в желязна хватка столицата на България. Полицаите го извършиха
с хирургическа точност Паркираха патрулките напряко на булевардите в центъра и затапиха обиколните улички с жива сила. Важно е това да се направи в час пик, за да изнервиш максимално гласоподавателите и оттам техните началници.
Ама полицаите могат, а ние не, ще креснат учителите по физическо и ще са прави. Ченгетата обикновено бият и носят на ръце хорицата, на които им е хрумнало да задръстват центъра на София, магистрали и КПП. Тях нямаше кой да ги набие и затова толкова успешно им се получиха нещата, че им оставиха всичките заплати при пенсия, че и още ще им дадат.
Така стигаме до втора точка - даскалите ще трябва да потърсят помощ от други съсловия, за да има ефект техният протест. Ченгетата бяха подкрепени от съмнителни анцузлии с качулки, които упорито си криеха лицата от камерите. Дали наистина са били полицаи, или квартални мутри, историята мълчи. Даскалите едва ли ще могат да съберат толкова подходящи протестъри, но защо да не се обърнат към лекарите. Сега и на тях им готвят нови закони и правила. В болниците ще се влиза с пръстови отпечатъци, клиничните пътеки ще бъдат съкращавани, удължавани, въобще страшна какофония. И в същото време никой не говори за въвеждане на 20 заплати при пенсионирането на учители и лекари.
Те не заслужават ли?
Не работят ли и те под огромен стрес, не вземат ли мижави заплати, не са ли застрашени от крошетата на гневни родители и роднини на болния?
Заслужават, разбира се, но не са потърсили правилния начин да протестират. И учители, и лекари преди време се опитваха да си търсят правата. Сложиха по една лентичка на ревера, излизаха пред болниците на мълчалив протест и в общи линии постигнаха едно нищо.
Кой ти се впечатлява
от мълчалив протест,
и то по време на обедната почивка. Я паркирайте линейките на Орлов мост и откажете да оперирате спешните случаи. Моментално ще ви обърнат внимание. Ако вече доволните ченгета тръгнат да ви бият и изтласкват към тротоара, пренесете няколко умиращи, които трябва моментално да получат оперативна помощ. Оперирайте директно на кръстовището с орлите, да видим дали ще посмеят да ви мачкат. Ако видите, че има ефект, преминете към другата важна точка от изпълнението на плана - намерете си синдикални шоумени.
Специално полицейските свършиха страхотна работа. Неуморно обикаляха сутрешните блокове на телевизиите, за да ни обясняват колко е полезно за всички нас да участваме в незаконната полицейска блокада. И как на улицата не са били пращани момчета от кварталните наказателни бригади, а бащи на по три-четири дечица, които чакат пенсионирането на татко, за да се сдобият най-сетне с маратонки, които не са втора употреба. Да ме прощава Янка Такева, но напоследък нещо е изгубила синдикалния си плам и въобще не я виждаме да защитава учителското съсловие.
Така стигаме и до последното условие, но не по важност, за успешно изнудване на държавата. Дръж шефовете в напрежение, дори и да са приели всичките ти условия. Това е чисто ново и много успешно хрумване на униформените. Те обявиха, че ще продължат да протестират, докато не са 100 процента сигурни, че голямата пенсия им е бетонирана.
Властта очевидно
е притеснена
и ще свие платна в очакване някой друг да свърши тежката реформа в сектор "Сигурност". И след като там няма да има раздвижване, всички усилия ще отидат към прецакване на учители и лекари. Те ще бъдат подложени на реформи, които не включват високи заплати и нови социални придобивки.
Но не вярвам и да се поучат от опита на успешните в изнудването на държавата. Пак ще помълчат пред училища и болници и после ще влязат вътре да си вършат работата.