Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ШЕФ: Марияна Добрева държи 20 на сто от фирмата управляваща благоевградския мол.
ШЕФ: Марияна Добрева държи 20 на сто от фирмата управляваща благоевградския мол.

от ТЕОДОР НАСКОВ 

ВЕРОНИКА ЛАЗАРОВА

УСПЕШЕН частен бизнес върти главният експерт по програмата на президента Марияна Добрева. 30-годишната дъщеря на покойния Николай Добрев е един от собствениците на фирма, която управлява огромният мол в центъра на Благоевград.
От края на 2006 г. сътрудничката на държавния глава е собственик на 20 на сто от капитала на фирма "Търговски център Възраждане". Дружеството има за предмет на дейност "управление и стопанисване на собствеността на комплекса". Партньори на Добрева са


близки до БСП бизнесмени


Благоевградският мол е с разгъната площ 13 000 кв. м. Освен магазини и банкови салони, които фирмата на президентската секретарка отдава под наем, комплексът продава апартаменти и офиси на различни фирми. В сградата е настанен и местният Административен съд.
Кариерата на Марияна Добрева на "Дондуков" 2 стартира преди 7 години. Официалната є длъжност е главен експерт по програмата на държавния глава. Според запознати Добрева е


най-близкият сътрудник


на Георги Първанов. Тя е неговата дясна ръка - човекът, който филтрира срещите и реди изявите му.
Четири години след постъпването си на работа в президентството Марияна Добрева се впуска и в частния бизнес. Нейни съдружници са преуспяващи бизнесмени и функционери на БСП от региона. Част от тях развиват съвместна дейност и с нейния брат Кирил Добрев. Съсобственик в регистрираната в края на 2006 г. фирма "Търговски център Възраждане" е Георги Ганджов. Той притежава 10 на сто от фирмата, председател е на Строителната камара в Благоевград и общински съветник от БСП. Ганджов е смятан за един от местните строителни босове и близък до сегашния кмет на Благоевград и


бивш президентски съветник


Костадин Паскалев. Връзката Паскалев-Ганджов е видима от годините, когато благоевградският градоначалник беше начело на регионалното министерство. Тогава строителният предприемач Ганджов беше изтеглен в София като шеф на държавната фирма "Техноекспортстрой".
Паскалев е близък и с друг от съдружниците на "Търговски център Възраждане" - управителят Валери Гюров, твърдят запознати. Според тях двамата са изключително близки от дълги години.
Сред бизнес партньорите на Марияна Добрева е още един


известен политик от региона


Независимият общински съветник от Гоце Делчев и мощен бизнесмен Ангел Гераксиев държи 20 на сто от "Търговски център Възраждане".
Въпреки че официално не е обвързан с никоя партия, в Гоце Делчев често виждат Гераксиев в компанията на червения депутат Георги Юруков.
Десет процента в дружеството, управляващо местния мол, притежава и строителният бизнесмен Чавдар Узунов, който е баща на съдийката от Окръжен съд Благоевград Диана Узунова.
Узунов и друг от бизнес партньорите на Добрева - Петър Парашкански, имат дялове и във фирмата - собственик на благоевградския търговски център. "Универсал Строй Консулт" ООД е една от водещите фирми в строителния бранш. Дружеството е консорциум от трите строителни фирми на бизнес партньорите на президентската секретарка - Узунов, Ганджов и Парашкански. Молът в Благоевград е една от многото им крупни инвестиции. Преди време фирмата подписа договор с кмета на Москва Юрий Лужков за изграждането на санитарно-оздравителен комплекс в курорта Камчия. Стойността на проекта е за


150 млн. евро


а "Универсал Строй Консулт" отчете печалба от 5 млн. лв. Паралелно с това дружеството пусна в действие хотелски комплекси в Банско и близкото село Баня, които са разгърнати на по 6000 кв. м площ. Чрез дъщерната си фирма, регистрирана в Русия, "Универсал Строй Консулт" печелят проекти в чужбина. В момента фирмата строи и 6-етажен мол в центъра на Дупница.

 

Открива го Гагаузов


ТЪРГОВСКИЯТ комплекс, стопанисван от президентската сътрудничка, е открит лично от министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагузов през 2007 г.  Броени дни по-късно магазините и офисите в местния мол се превърнаха в истински хит на пазара за недвижими имоти. Офис помещение в него бе оферирано на сензационната за Благоевград цена от 1200 евро за кв.м.
Повечето купувачи са адвокати и нотариуси. Те проявяват интерес към помещенията в луксозната сграда веднага след като там се нанася местният Административен съд. Месец преди откриването на комплекса наемите на магазините на партера вървят от 25 до 35 евро кв. м.

 

2 апартамента на пътя за Бояна


ДОВЕРЕНАТА сътрудничка на Първанов е собственик на просторен апартамент в престижен столичен квартал. В края на 2006 година Марияна Добрева купува жилище от 106 кв. м с трапезария с кухненски бокс, две спални, две тераси, баня с тоалетна и тоалетна на бул. "България". Продавач е близкият до президента оръжеен търговец Петър Манджуков. Сделката е реализирана чрез фирмата му "П.М.Груп" АД. Цената е повече от изгодна - 81 444 лв., от които 55 хиляди са ипотечен кредит. По това време цената на кв. метър в района върви около 1000 евро. Прости сметки показват, че жилище като това на президентската сътрудничка струва минимум 200 хил. лв.
В близост до новия си дом Добрева има още един имот. Апартаментът е закупен в края на 2002 година. Площта му е 107,8 кв. м. Платен е отново с банков кредит за 20 хил. лв. и още десет хиляди в брой.


 

Държи над 1300 кв. м офиси и гаражи


ОСВЕН че отдава магазини под наем, Марияна Добрева е и съсобственик на част от помещенията в търговския център. Справка в имотния регистър показва, че името на президентската сътрудничка фигурира в няколко сделки за покупко-продажба на търговска площ в мола.
Заедно със съдружниците си или техни роднини 30-годишната Добрева притежава офиси, магазини, банкови салони и гаражи с площ от над 1300 кв. м.

Марияна Добрева
Марияна Добрева
НА СМЕТКА: Президентската сътрудничка си е купила изгодно два апартамента.
НА СМЕТКА: Президентската сътрудничка си е купила изгодно два апартамента.