Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪМНЕНИЕ: Юристи от Монтана оспорват юридическия стаж на нотариус Искра Фидосова.
СЪМНЕНИЕ: Юристи от Монтана оспорват юридическия стаж на нотариус Искра Фидосова.

от ТЕОДОР НАСКОВ 

С ГОЛЯМ букет Искра Фидосова преследвала Никола Филчев по коридорите на Министерството на правосъдието, когато той е зам.-министър.
Това разказват юристи от Монтана пред "168 часа". Поводът за благодарностите на Фидосова бил успешно издържаният от нея изпит за нотариус пред комисия с председател Никола Филчев.
Паметливите юристи са убедени, че шефката на правната комисия трябва дълго да е задължена на бившия главен прокурор, защото около нейното назначение


витаят съмнения


Според жалба до Софийската районна прокуратура Искра Фидосова е използвала спорен документ, за да стане нотариус.
"Не съм чувала за никаква жалба. Вие си пишете каквото поискате аз нямам какво повече да ви кажа", отсече депутатката и с това приключи разговорът.
Сигнала подават юристи от Монтана. Мотивите им са, че Фидосова не е имала задължителния двегодишен юридически стаж при явяването си на конкурс за нотариус през 1998 г., който печели.
"Реално юридическият стаж на Искра Фидосова е само шест месеца от януари до юли 1998 г., когато е работила като юрисконсулт на община Монтана. Само фактът, че от завършването є през октомври 1996 г. до явяването є на изпит за нотариус през юли 1998 г. има


по-малко от две години


подсказва, че има нещо нередно ", убеден е юрист, запознал се с документите по молба на "168 часа".
По думите му самият юридически стаж започва да тече едва след като завършилият право придобие юридическа правоспособност. За да се сдобиеш с нея, отделно се изисква една година стаж и полагане на нов изпит.
"Времето от декември 1996 г., когато Фидосова завършва и постъпва на стаж в Окръжния съд, до края на 1997 г., когато се явява на изпит и придобива юридическа правоспособност, не може да се зачете за юридически стаж", обяснява юристът.
Въпреки твърденията му, комисията в Министерството на правосъдието е приела документите на Фидосова. Така официално за юридически стаж е призната и работата є в Инспекцията по труда, където Фидосова е работила далеч


преди да е завършила право


и да е придобила юридическа правоспособност. Според документите, приложени в сигнала от август 1994 г. до ноември 1996 г., Фидосова е работила там като инспектор юрист.
"За мен длъжност като инспектор юрист няма и никога не е имало", убеден е юристът.
Според него това може да се докаже с данните в трудовото досие на Фидосова от Инспекцията по труда.
"Едва ли случайно прокуратурата не е обърнала внимание, че не е възможно да си завършил 8-и семестър право и да претендираш, че това е юридически стаж. В договора от инспекцията пише завършен 8-и семестър през учебната 93-94 г. Поне до ден днешен обучението по право е 9 семестъра. От това следва, че към момента на

постъпването є на работа

 Фидосова е нямала завършено юридическо образование още по-малко юридическа правоспособност", вдига рамене адвокатът.
Дали юристът е прав, така и не стана ясно до редакционното приключване на броя на вестника. С мотива, че информацията съдържа лични данни от Главна инспекция по труда, отказаха да предоставят подробности за длъжността, заемана от Искра Фидосова.
Неяснотите около стажа на шефката на правната комисия не спират дотук. От документите по жалбата става ясно, че след като завършва право, парламентарната шефка преподписва договора си с Инспекцията по труда. Незнайно защо в новия договор длъжността є вече не е инспектор юрист, а старши инспектор.
"Преди да е завършила право е инспектор юрист, а като завършва само инспектор", изумени са магистрати. Независимо от неяснотите, документите на Искра Фидосова са приети без възражения от комисията, провеждаща конкурса за нотариуси.
"Въобще не се учудвам, че не са обърнали внимание на странните документи за стажа. Говори се, че по това време Фидосова е била близка с тогавашния зам.-министър на правосъдието Никола Филчев и дори го е

дарила с огромен букет


след изпита. Именно той е бил председател на комисията, която провежда изпита за нотариуси", разказва магистрат от Монтана, запознат с казуса.
Въпреки шокиращите несъответствия в документите, няколко месеца след като сезират прокуратурата, юристите, подали жалбата, я оттеглят. Така проверката по случая е прекратена. Мотивът е, че жалбоподателите не са предоставили достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията си.

 

Десет години без конкуренция


ПОЧТИ десет години след като е назначена, Искра Фидосова остава без почти никаква конкуренция в Монтана. Въпреки изискванията на закона до края на 2008 г. в града не са назначавани нови нотариуси.
"Колкото и кандидати да се явяваха, бяха късани по една и съща схема. Каквото и да напишеха, представителите на нотариалната камара им поставяха слаби оценки", спомня си юрист от града.
По думите му това било напълно законно. Според разпоредбите комисията, която провежда изпитите, се състои от двама представители на Министерството на правосъдието и трима на нотариалната камара. Всеки един от тях преглежда самостоятелно писмената работа на кандидата и му пише оценка. За да се признае изпитът, средноаритметичната оценка трябва да е повече от добър 4.
"Така ако имаш две шестици и три двойки, си под четири и не те допускат до устен изпит", допълва юристът.

ОФИС: Кантората на парламентарната шефка в Монтана.
ОФИС: Кантората на парламентарната шефка в Монтана.