Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИЗНЕС: Фирмата на Валентин Николов изхранва част от детските градини в София.
БИЗНЕС: Фирмата на Валентин Николов изхранва част от детските градини в София.

от ТЕОДОР НАСКОВ 

ДОГОВОРИ от Столична община за над 3,5 млн. лв. за последните три години е успяла да спечели фирма "Макрон" ООД, показва справка в Регистъра на обществените поръчки.
До август 2009 г. собственик на една трета от дяловете в нея е бил депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Според документите при част от конкурсите дружеството е било единственият кандидат.
Такъв е случаят с доставка на хранителни продукти за детските градини, обявен от район "Триадица". Независимо от огромната прогнозна стойност на поръчката от 1,4 милиона лева интерес от други фирми липсва. Документи подава единствено "Макрон". Случайно или не, но предложената от депутатската фирма оферта е


за същата сума


"Информация за поръчките се обявява в "Държавен вестник" и поне един ежедневник. Така всяка фирма може да разбере и да си подаде документите. От друга страна, критериите са много високи. Изискват се сериозни инвестиции, за да придобиеш сертификати за качество, което допълнително стеснява кръга на участниците", обяснява ситуацията Валентин Николов.
Липсата на други кандидати, които с конкурентни предложения да свалят цената, не пречи на 15 април 2009 г. договорът с "Макрон" да бъде сключен.
"Не мога да си обясня защо нямаше други кандидати. Затова анулирахме първата процедура. На втория конкурс също

не се яви друга фирма

и сключихме договора с "Макрон", обяснява избраният с бюлетината на ГЕРБ кмет на район "Триадица" Евтим Евтимов.
Какви точно са цените, на които ще бъдат доставяни хранителни продукти, остана тайна.
"Нямаме право да ви дадем подобна информация", категорични бяха от кметството.
Изгодната сделка става възможна благодарение на промяна в Закона за обществените поръчки, влязла в сила от първи януари 2009 г. До края на миналата година, за да е валиден конкурсът, трябваше да има подадени


поне три оферти


В противен случай процедурата автоматично се прекратяваше. С поправката изискването за минимален брой на участващите фирми е отпаднало, уточняват юристи от Агенцията за обществени поръчки.


Без конкуренция


се оказва и конкурсът за доставка на храни на детските градини в район "Студентски". Тук отново единственият кандидат е фирма "Макрон". Любопитното при конкурса е, че процедурата завършва само няколко седмици след като поправките в закона влизат в сила. По този начин липсата на други кандидати не е пречка общината да сключи договор за 160 000 лв. с фирмата на Валентин Николов. Няколко месеца по-късно депутатската фирма печели

още две поръчки


от районните кметства в София. При тях вече се появяват и други кандидати.
Появилата се конкуренция не успява да попречи на "Макрон" да бъде избран за снабдител на детските градини в столичните райони "Сердика" и "Искър". Сумите по договорите отново са близки до предварително обявените 385 080 лева и 410 хиляди лева без ДДС.
Освен предложената цена основната тежест при оценката на поръчките, спечелени от "Макрон", се явява и условието за търговска репутация. Неговата тежест е 30 % от обявените критерии за

оценка на офертите

 показват документите. Далеч преди транспортните и капацитетни възможности, на които са отредени по едва десет процента.
"Това ако не е ирония, здраве му кажи. Точно фирмата, която преди няколко години беше нашумяла с това, че доставя хранителни продукти за детските градини на цени
по-високи, отколкото струват в магазините, да парадира с търговската си репутация. Вероятно победителят е бил ясен още преди да бъдат обявени конкурсите, и с тези критерии са търсили начин как да отстранят случайни играчи", възмущава се общински съветник.
"Макрон" се е преборила за договор и с район "Искър" в края на 2007 г. Стойността му е близо осемстотин хиляди лева, а подадените оферти отново са само две. Година по-късно фирмата става доставчик на хигиенни материали и храни за детските градини и в район "Младост". Ръководител на ГЕРБ за същия район е един от собствениците є и настоящ депутат Валентин Николов.

 


Сприятелява ни с половината свят

Освен като находчив бизнесмен Валентин Николов проявява впечатляващ интерес и към външната политика.
Според справка, публикувана в сайта на Народното събрание, името му фигурира като член на единадесет групи за приятелство с чужди държави. Сред желаните от гербера дестинации се открояват имената на Куба, Китай, Южна Африка, Тайланд, Мексико, Португалия и Норвегия. В тази с Виетнам дори се е издигнал до високия пост на зам.- председател.