Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жилището на Владимир Първанов
Жилището на Владимир Първанов


ОГРОМЕН мезонет за няколкостотин хиляди лева си е купил големият син на президента Георги Първанов Владимир, показа проверка на "168 часа".
Според документите от Агенцията по вписванията на 5 октомври т. г. Владо е станал собственик на апартамент на два етажа с обща площ 213,4 кв. м и гараж от 34 квадрата в атрактивния столичен квартал "Манастирски ливади".
Продавач е фирма "Крит"- близка до бившия червен депутат Васил Калинов, а цената близо два пъти по-ниска от официалната.
Просторният мезонет на президентския наследник се намира в шикозен комплекс с луксозни общи части и частна охрана. Състои се от антре, дневна-трапезария с кухненски бокс, две спални, баня с тоалетна и две тераси на първия етаж. На второто ниво Първанов-младши ще разполага с още една спалня, баня с тоалетна, дрешник и още две тераси.
Дали заради поста на баща си или по друга причина, но президентският наследник е успял да се уреди с


огромна отстъпка от цената


на която се предлагат апартаментите в сградата, според оферти на брокери. Според нотариалния акт Владимир Първанов е броил 217 337 лв. за мезонета и 28 681 лева за гаража. Толкова приблизително е и данъчната оценка на имотите. Изчисленията показват, че Първанов-младши е платил едва по €519 за кв. метър. Как и защо синът на Георги Първанов е успял да се уреди с промоционалната цена, остава мистерия.
"Цената на апартаментите е хиляда евро за квадратен метър, но собственикът е склонен да я намали до около 850. Парите не са малко, но въпреки кризата със сигурност си струват. Сградата е изключително луксозно изпълнена. Разположена е на тиха уличка и е само на стотина метра от булевард "България", което прави придвижването до центъра много удобно", обяснява брокер от агенцията, продаваща имотите в

луксозната сграда


"168 часа" потърси за коментар държавния глава относно отстъпката в цената на апартамента, купен от Владо.
"Нито една от посочените от вас цифри не отговаря на истината. Апартаментът, за който говорите, е закупен с ипотечен кредит. Не бих могла да ви кажа нищо повече, тъй като нито съм упълномощена, нито длъжна да отговарям от името на г-н Владимир Първанов", коментира Бойка Башлиева, секретар на президента по връзки с медиите.
От фирмата продавач бяха категорични, че Владимир Първанов не е ползвал никакви преференции при покупката на просторния апартамент.
"Г-н Първанов е закупил апартамента като физическо лице с лично самоучастие и ипотечен кредит, без никакви преференции и на пазарен принцип", обясни управителят на строителното дружество Румен Иванов.
Според официалния му отговор, изпратен по факса,


първоначалната цена


на мезонета е била 134 730 евро (750 евро за квадрат жилищна площ и 300 евро за терасите), но заради предложената от Владо благоприятна схема за плащане и икономическата криза е намалена на 120 хил. евро.
"Предвид недоизградената инфраструктура и липсата на обекти за обществено обслужване в квартала повечето наши купувачи са реализирали сделките си на сходни цени", допълва Иванов.
Сделката с мезонета на Първанов е реализирана няколко седмици след като 28-годишният програмист и брат му Ивайло инвестираха

повече от 80 хиляди лева

 в покупката на магазин в столичния квартал "Хиподрума". По план в помещението би трябвало да се помещава бъдещият офис на общата им фирма "Айви СМ". В нея дялове държи и секретарката на баща им и сестра на депутата от БСП Кирил Добрев Марияна.
Вероятно заради разходите по предишната сделка Владимир е платил за мезонета едва 90 хил.лв. собствени средства. Останалите 160 380 лева са от ипотечен кредит. Откъде скромният програмист има толкова пари в наличност и ще му стигне ли заплатата, за да погасява месечните вноски по заема, остава неясно. Проверка в Сметната палата показва, че няма как да e получил средства и от баща си. Според последната си подадена декларация за имотното състояние, президентът Георги Първанов не разполага с никакви спестявания. Вместо това изплаща заем от 80 хиляди лева, част от който са в банков влог на съпругата му Зорка.

 

Продавачът дарил президента


ОСВЕН че продава апартамент на изгодна цена за сина му Владимир фирма "Крит" ООД е един от най-сериозните спонсори на самия Георги Първанов. Дружеството се е отчело с 25 хиляди лева, показва проверка в публичния списък с дарителите за кандидатпрезидентската кампания на Първанов от 2006 г. Щедростта на строителното дружество не е случайна. Запознати твърдят, че зад фирма "Крит" стои бившият шеф на комисията по земеделие и гори в предишния парламент и настоящ посланик в Азербайджан Васил Калинов. Според фирмения регистър ДАКСИ до началото на тази година управителят на "Крит" Румен Иванов е бил съдружник с Калинов в друга фирма със сходно наименование "Крит-дизайн".

 

€631 на месец


ПО МИНИМУМ 631 евро или 1236 лева на месец ще трябва да плаща като вноска по кредита си Владимир Първанов. Това показват изчисления с кредитния калкулатор на банката, финансирала покупката на мезонета от президентския син. Според молбата за вписване на ипотеката върху апартамента, кредитът на Владо е с базов лихвен процент от 4,69% и преференциална надбавка в размер на 4,1 пункта. Срокът на погасяване е 30 години.

СДЕЛКА: Владимир Първанов (вдясно) си купи луксозен мезонет от 213 кв. м в столичния квартал "Манастирски ливади".
СДЕЛКА: Владимир Първанов (вдясно) си купи луксозен мезонет от 213 кв. м в столичния квартал "Манастирски ливади".