Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ШЕФ: Ивайло Първанов (вляво) вече е собственик на магазин от 69,9 кв.м в столичния квартал
ШЕФ: Ивайло Първанов (вляво) вече е собственик на магазин от 69,9 кв.м в столичния квартал

МАГАЗИН за 122 180 лева с ДДС са си купили синовете на президента Георги Първанов, показва проверка на "168 часа".
Според документите от Агенцията по вписванията на 18 юни т. г. фирма "Айви СМ" е станала собственик на помещение от 69,9 кв. м в престижния столичен квартал "Хиподрума".
Дружеството е регистрирано преди няколко месеца и към момента няма данни да е извършвало търговска дейност. В него 21-годишният Ивайло Първанов и батко му Владимир имат по

33,3% от капитала


С толкова дялове е и секретарката на баща им и сестра на депутата от БСП Кирил Добрев Марияна. Според съседи в помещението на Първанови предстои да бъде отворен бъдещият офис на фирмата им. Липсата на сериозна търговска дейност не е попречила "Айви СМ" да плати за магазина в брой и по банков път. Няма данни за ипотечен кредит. Прости сметки показват, че ако са платили поравно, всеки един от съдружниците е

дал по 40 726 лева


за да може търговската площ да бъде записана в активите на "Айви СМ". Парите са набавени от спестяванията на двамата и помощ от родителите им. Към момента на покупката Владимир работи като програмист във фирма "Дейзи технолоджи", а Ивайло е студент втори курс, специалност финанси в УНСС.
"Сумата, равняваща се на 2/3 от цената на имота, е заплатена с лични средства на Владимир Първанов от възнаграждения по трудови и граждански договори, получени по време на осемгодишния му трудов стаж

като програмист


за които са платени съответните дължими на държавата данъци и осигуровки. Ползвани са и средства на родителите им - от банков кредит, обявен в декларацията за имотното състояние на президента и съпругата му за 2007 г., и от спестявания от трудови възнаграждения, получени по време на почти трийсетгодишния им трудов стаж", разкриват в отговора си до "168 часа" от президентството.
Според последната си подадена декларация за имотното състояние за 2007 г., президентът Георги Първанов не разполага с никакви спестявания. Вместо това
изплаща заем от 80 хиляди лева, 35 хиляди от които са в банков влог на съпругата му Зорка.
Подробности около сделката за магазина отказа и съдружничката на Ивайло и Владимир Марияна Добрева, която може сама да е финансирала цялото начинание.
"Г-жа Добрева е много заета и в момента няма как да говори с вас", категорична бе служителка от централата на президентството.
Въпреки солидната инвестиция

три месеца след сделката

 офисът на "Айви СМ" е необитаем. Бъдещият му ремонт дори е на път да скара синовете на президента със собствениците на съседното кафене.
"Още когато го взеха, им казах, че ако ще бутат някакви стени, ако обичат да го ремонтират по-бързичко. Преди още да съм отворил заведението. Иначе ще ми изгонят клиентите, като забумкат по стените. Едно от момчетата уж ми обеща, ама оттогава никакви не са се появявали", вдига ръце управителят на кафенето в съседство с магазина на Първанови.
Партньор на президентските синове в "Айви-СМ" е


секретарката на баща им


на "Дондуков" 2 Марияна Добрева. От седем години 30-годишната дъщеря на покойния Николай Добрев е главен експерт по програмата на държавния глава.
За разлика от Ивайло и Владимир участието в "Айви-СМ" не е първото бизнес начинание на президентската секретарка.
От края на 2006 г. сътрудничката на държавния глава е собственик на 20 на сто от капитала на фирма "Търговски център Възраждане". Партньори на Добрева са близки до БСП бизнесмени. Част от тях развиват съвместна дейност и с нейния брат. Дружеството управлява единствения мол в Благоевград. Освен че отдава магазините под наем, Марияна Добрева е и съсобственик на част от помещенията в управлявания от нея търговски център. Справка в имотния регистър показва, че името на президентската секретарка фигурира в няколко сделки за покупко-продажба на търговска площ в мола. Заедно със съдружниците си или техни роднини 30-годишната Добрева притежава офиси, магазини, банкови салони и гаражи с площ от над 1300 кв. м.

 

792 лв. месечно


ОСВЕН акционер Ивайло Първанов е и управител на фирмата, показват документите от търговския регистър. С договора за управление, сключен между дружеството и президентския син, на Ивайло е възложено да представлява "Айви-СМ" пред данъчните и митническите власти. Негово е и задължението да набира персонал и да изготвя годишните отчети за дейността. В замяна "Айви-СМ" се задължава да му плаща възнаграждение в размер на 3,3 минимални работни заплати. Към днешна дата 21-годишния Първанов-младши получава 792 лв. на месец.

 

Фирмата


ВЪПРЕКИ скромния си капитал от 5100 лв., "Айви СМ" е заявил при регистрацията си повече от амбициозен предмет на дейност. Проектиране и продажба на софтуерни продукти, консултантски и хотелиерски услуги, дистрибуция на стоки и сделки с интелектуална собственост са само част от дейностите, с които смята да се занимава президентската фирма.

Магазинът на “Айви СМ”
Магазинът на “Айви СМ”