Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АРХИВ: Кметът на Несебър Николай Димитров се записал за имот още в соцвремената.
АРХИВ: Кметът на Несебър Николай Димитров се записал за имот още в соцвремената.

КМЕТЪТ на Несебър Николай Димитров е сред хората, оземлени с парцел в квартала на богатите "Черно море". Градоначалникът разказва надълго за трудния път, който е изминал, докато получи това право: "Бях картотекиран през 1995 г., след като съм с остра жилищна нужда още от комунистическите времена. Получих правото да строя през 2004 г., но не казвам, че съм социално слаб." След това започнали строителните неволи в комплекса. "Ту разрешаваха, ту спираха строителството, правеха се анекси, нещата се проточиха" - обяснява Николай Димитров. Накрая вдигнал къща в "Черно море", в която сега живее големият му син. Кметът обитава дом в кв. "Кокалу" на повече от 300 кв. м.
Съдия-изпълнител Росица Стоянова получава отстъпено право да строи през 2003 г. "Всичко ми е редовно, не съм

като другите магистрати

които се правят, че живеят по морето, за да вземат евтини парцели - подчертава тя. - Жител съм на Несебър от 1995 г. Оттогава съм картотекирана като крайнонуждаеща се самотна майка. До 2003 г. живеех в стая под наем в сградата на общината. Толкова години съм се молила на кмета да ми отпусне общинско жилище, а той все ми казваше - няма, няма ..." Тогавашният кмет Николай Трифонов обяснил на Росица Стоянова: "Апартамент нямаме, можем да ти дадем парцел, ако си намериш пари да строиш."
Росица Стоянова получава право да строи върху 220 квадрата през 2003 г. По данни на имотния регистър през същата година тя си купува и друг парцел от общината. "Дори ми се наложи да тегля кредит, за да си платя имота - обяснява Стоянова. - През всичките тези години работих на две различни

длъжности в съда

като нотаруис и съдия по вписванията, а вземах една заплата. Все се надявах, защото съм и доктор по право, да стана районен съдия, но се уреждаха други, на които бащите им са от ДС и разни комунисти."
С право на строеж се сдобива и бившият юрисконсулт на "Слънчев бряг" АД Златомира Мостова. През 2004 г. тя получава парцел от 418 квадрата в кв. "Акротирия". По това време тя е сред шефовете на "Новото време" в Бургас.
Три години по-късно Мостова си купува апартамент в хотел "Кристал" от държавната фирма "Слънчев бряг". В момента тя е адвокат. Общината и "Слънчев бряг" АД са

нейни клиенти

 както е отбелязано в сайта на кантората й.
Сред получилите право да строят в Несебър е и бизнесменът Рали Пенков, основател на Първа частна милиция в Бургас. През 2005 г. неговата съпруга и невръстна дъщеричка загинаха при бомбен атентат.
Рали Пенков, въпреки че живее в Бургас, е получил отстъпеното право на строеж в квартал "Черно море". Той има право да застрои 505 кв.м върху площ от 180 кв. м. До редакционното приключване на броя Рали Пенков не отговори на въпросите, които "168 часа" остави на секретарката му.

 

Наследството на ген. Каракачанов

БИВШИЯТ кмет на София, а по-късно активист на зелената партия, Александър Каракачанов също има имот в най-хубавия район - между Св. Влас и Слънчев бряг. Парцелът бил наследство от баща му - генерал от соцвремената. Вдигнали вила, но когато Александър решил да я продаде, потрябвали документи за земята. "Водих 5 години дела - обяснява Каракачанов, - защото общината не искаше да я възстанови." Бившият столичен кмет печели делото, защото по закон е имал постройка повече от 20 години и това му дава право да стане собственик на земята.
Само ден по-късно Каракачанов продава парцела и вилата за 7000 лева, показва имотният регистър. "Цената наистина е фиктивна - зави той, - но нямам никаква вина за това. Купувачът настоя да е така, защото се страхуваше да не го питат откъде са му парите." Днес върху генералския парцел е вдигнат огромен хотел.
С парите от продажбата през 2004 г. Александър Каракачанов си купува апартаментче от 49 кв. м в Св. Влас.

Сергей Станише и Александър Каракачанов
Сергей Станише и Александър Каракачанов