Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАЩАБ: Строежът на инж. Петър Войнов поразява с размери
МАЩАБ: Строежът на инж. Петър Войнов поразява с размери

НАЙ-КРАСИВАТА част на Царево - Василико, местните вече наричат "Ориндж каунти" кварталът на богатите. Там са избрали да вдигнат по някое хотелче чиновници от общината, получили отстъпено право на строеж основно през 2007 години. Пред "168 часа" служителите разкриха, че са станали хотелиери едва ли не по неволя. Натиснали ги остри жилищни кризи, тъпкали се в пренаселени гарсониери. Затова взели парцелите като крайно нуждаещи се. Вдигнали хотели вместо нормални къщи, защото помислили за бъдещите поколения.
Сред хората с тежки жилищни неволи и хотели в квартала на богатите е шефът на младежкото БСП в Царево Яни Янев, който е и общински съветник. Той е получил отстъпено право на строеж през 2007 г. Върху площ от 360 к. м Янев ще вдигне 450 кв. м

разгърната площ


"Сградата все още се строи - обясни БСП активистът и допълни - Наистина нямам къде да живея. В апартамента на родителите ми сме три поколения, общо 10 души, включително и семейството на брат ми."
Янев разкри, че досега са построили само един етаж. Сградата се изгражда от частна фирма, а лидерът на младите червени в Царево ще вземе 148 кв. м обезщетение срещу отстъпеното право. "Чист съм пред съвестта си - декларира Яни Янев, - защото съм получил това право още през 2007 г., когато не бях общински съветник."
На уютен 4-етажен блок се радва Валентина Василева, шефката на отдел "Образование, култура, здравеопазване, спорт и интеграция на малцинствата" в кметство Царево. Китната сграда е във Василико, но Василева бърза да уточни, че не е хотел. В него тя притежава един етаж с три двустайни и един едностаен апартамент. Има и мансардно жилище, плюс гараж и паркомясто. Това е нейното обезщетение, след като е дала на строителна фирма отстъпеното си право на строеж. Получила го е от общината през 2007 г. Тогава са й дали близо

половин декар земя

на която може да се вдигнат 972 кв.м разгърната площ. За всичко общинската шефка е платила 38 хил. лева. Валентина Василева дълго е чакала този миг. Тя е подала молба като крайно нуждаеща се още през `1989 г. "Бях председател на Общинския съвет през 1999-2000 г. - обяснява щастливата новодомка, - но тогава отказах. Не ми беше удобно, прекалено морален човек съм. Дала съм на общината много повече, не се оправдавам, но едно право на строеж мога да получа." Източници на "168 часа" уточниха, че навремето Валентина Василева е била кадър на СДС, но по-късно мигрирала към БСП.
В съседство с Василева е хотелчето на Гинка Славова, шеф на финансовия отдел на кметство Царево. Отстъпеното право е на името на дъщеря й Антоанета Бакалова. Тя получава възможност да вдигне 836 кв. м върху площ от 418 кв. м. във Василико. Гинка описва одисеята на фамилията: "Дъщеря ми живееше в

пренаселено жилище

в Бургас. Бяха 12 души. Върна се с децата си в Царево в моето апартаментче от 48 кв. м. Тя подаде молба за отстъпено право една година преди да постъпи в кметството.
В Общинския съвет всички погледнаха благосклонно, защото знаят, че съм вдовица, с две заболявания и не мога да съжителствам с толкова хора. Може би малко се поизхвърлихме - в началото мислехме да направим къща на 2 етажа, но помислихме в перспектива. Едното ми внуче е на 11 и след някоя година ще има свое семейство. Другото е на 7 г. и то скоро ще тръгне по своя път. Затова направихме по-голяма сграда. През лятото даваме стаи под наем, така си помагаме."
Подгонен от неволята е и синът на Митра Нешева, която е главен експерт "Стопанска дейност". Пред "168 часа" тя обясни, че живее на 59 квадрата заедно с 25-годишна дъщеря и 30-годишен син. "Остри жилищни причини ни накараха да кандидатстваме" - обяснява Митра Нешева. Синът й Стефан Нешев вече е притежател на

право да вдигне 736 кв. м

върху половин декар във Василико. За това платил през 2007 г. 28 хил. лева и мястото все още е празно. Година по-късно общината му разрешава да прибави още 187 квадрата към площта, която може да застрои.
Във Василико има свои имот и Петър Войнов, главен експерт "Геодезия" в кметството. Неговото право е за строеж върху 747 кв. м, като цялата разгърната площ е 1120 кв. м. През 2008 г. той получава още 783 квадрата, защото представеният от него архитектурен проект не се вписвал в позволените му рамки. На мястото вече е вдигната импозантна сграда, като всеки етаж е от 747 кв. м. До редакционното приключване на броя Петър Войнов не пожела да отговори на въпросите на "168 часа", свързани с имота.
Шефът на пречиствателната станция в града Крум Иванов е от Бургас, но служи на община Царево от 2001 г. Признава, че е вдигнал хотел, който е готов отвън, но вътре все още не е довършен. През 2007 г. Иванов закупил за 35 хил. лева правото да строи. Доплатил още 7-8 хил. лева за инфраструктура. "Излезе ми около 40 хил. лева за въздуха, само за правото да строя - обяснява той и се впуска в анализ: - Законът не е правилен. Не може

да се дава земя само на циганите

 като крайно нуждаещи се. Те нямат пари за хляб, как ще строят. Работил съм 11 години за Царево и имам право да притежавам нещо в града."
Кадър на вътрешното министерство също се е наредил сред оземлените във Василико. Полицаят от местното РПУ Георги Дуков е получил право да построи 542 квадрата върху 361 кв. м. Дуков заяви: "Не желая нищо да обяснявам." Според слуховете той е правил проверка върху одитен доклад на Сметната палата, който открил поредица нарушения в работата на местното кметство. Може би е случайно съвпадение, но по това време излязло неговото отстъпено право на строеж. "Достатъчно съм проверяван по този случай" - пестеливо заяви Георги Дуков.
Говорителката на ОДП-Бургас Цвети Рандева обясни, че Военна прокуратура е проверявала имота, но не са открити нарушения. "Георги Дуков е получил законно отстъпеното право на строеж, защото е бил картотекиран 10 години по-рано" - допълни Рандева.


Да има за децата


СЪС земя са се сдобили и двете дъщери на секретаря на община Царево Стоян Йовнов. "Живея в къщата на съпругата си - обяснява той. - Всичко на всичко 80 квадрата. С нас са и дъщерите ни, като едната има две малки деца. Бях кмет на Царево, още тогава можех да им дам отстъпено право, но не съм допуснал такова нещо да се случи. Мястото, върху което строят, е далеч от морето, до военното поделение и не е от престижните." Сградата все още не е построена, допълва Йовнов. Жилищните несгоди на неговата фамилия ще свършат, защото парцелът на дъщерите е 520 кв. м. и имат разрешение да вдигнат 780 кв. м. разгърната площ.

Кметът на Несебър с имот в квартала на богатите

Половин милион лева печалба от сделка с общината

ЗАСЛУГИ: Общинарката с дълъг стаж Валентина Василева вдига палат върху общински терен.
ЗАСЛУГИ: Общинарката с дълъг стаж Валентина Василева вдига палат върху общински терен.
БЕЗ ИЗХОД: Градежите на богатите превърнаха Василико в бетонна джунгла.
БЕЗ ИЗХОД: Градежите на богатите превърнаха Василико в бетонна джунгла.