Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОГНОЗА: Младен Мутафчийски е убеден, че ако се извадят още 2 млрд. лева от резерва, отлитаме при Габон и Брега на слоновата кост.
ПРОГНОЗА: Младен Мутафчийски е убеден, че ако се извадят още 2 млрд. лева от резерва, отлитаме при Габон и Брега на слоновата кост.

"НЕ БИХ кандидатствал с проект за еврофинансиране!" - категоричен е бизнесменът Младен Мутафчийски.
Той има горчив опит от миналата година. По времето на ексминистър Петър Димитров фирмата му "Медийни системи" кандидатства по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".
Бизнесменът получава анонимно обаждане: "Казаха: "Ако искаш да стане проектът, трябва да се договорим за финансовите условия." Да се направи така, че да получат 300 хил. евро - 60% от европейската помощ" - припомня си Мутафчийски. - По това време имах
големи спорове
с тогавашния икономически министър Петър Димитров около Слънчев бряг и реших, че това е провокация. Държах се много грубо с човека по телефона, но не смятах, че ще бъдем отсвирени по проекта."
След разговора Мутафчийски звъни на Нина Радева, която е ресорен зам.-министър. Отговорът є е категоричен: "Мен са ме отстранили от тази програма. По нея работят хора, които са близки до министъра, политическият му кабинет."
Година по-късно разследването все още не е открило кой е искал подкуп от Младен Мутафчийски. Миналата седмица бе арестуван среден служител от управляващия орган на ОП "Конкурентоспобност" в рамките на операция "Чиновникът". Пуснаха се слухове, че той е разкрит след сигнала, подаден от Мутафчийски миналата година.
"Един обикновен чиновник няма капацитета да решава такива въпроси и да иска такива подкупи - убеден е бизнесменът. - Това не може да стане без тогавашното ръководство на Агенцията за малки и средни предприятия и без политическия кабинет, за който съм чувал, че е имал
голямо влияние
Покрай злополучния си опит с кандидатстването по програмата Мутафчийски е дълбоко убеден: "Ако отново кандидатстваме, ефектът вероятно ще бъде същият."
Нещата, които стават у нас, са странни. "България би могла да остане незасегната от глобалната криза, ако бяхме запушили харчовете още от 2008 г. - казва бизнесменът. - Не го направихме. Вместо това е била развързана кесията. Може ли от 12 млрд. лева фискален резерв да хвръкнат вече половината и да се готвим да похарчим още 2 млрд. лева. Според статистиката през 2010 г. разходите са по-големи от аналогичния период на 2009 г. За 10 месеца се похарчиха 2 млрд. и тъй като дефицитът расте, ще се вземат от резерва още 2 млрд. лева, които по-късно щели да бъдат "възстановени" -
от умрял писмо
Причината за този срив Мутафчийски открива и в новата кадрова политика на ГЕРБ. "Има страхотна партизанщина, но хората, които са устремени към някакви постове, не блестят с особени организационни и административни заложби. На средно ниво в ГЕРБ непрекъснато се вливат нови и нови таланти. Всичко се стреми към власт - отчита Мутафчийски. - Ние сме уникална държава - само в България може на някой да му предложат да стане министър и той да попита кога почвам и каква ще е "заплатата". Асен Мичковски ми е разказвал как се е формирало правителството "Беров" - точно по същия начин. Отиват, намират някого вечерта и го питат: "Искаш ли да бъдеш министър?". А той отговаря:
Да, веднага
Не пита какво ще работя, не си задава въпроса имам ли достатъчно капацитет да се справя. След избора на новата здравна министърка вече има виц - не трябва да позволяват на Бойко Борисов да спира на бензиностанции, че ще смени целия Министерски съвет."
Според Мутафчийски в тежката ситуация е редно да се потърсят експерти, но явно Бойко Борисов е под натиск от своите средни структури. "Очевидно те казват - ние помагахме на изборите, ето го сега нашият човек - обяснява Мутафчийски. - Основни проводници на тази политика са областните управители, които пробутват свои кадри. Повечето от депутатите също се окопитиха и стават агресивни."

Без Първанов

ПРЕЗИДЕНТЪТ в момента няма капацитет и влияние, както и евентуална електорална подкрепа в обществото да пребори ГЕРБ и Бойко Борисов. ГЕРБ е партия без дълго партийно строителство и структури. Създадена е по подобие на НДСВ, така че може да стигне до огромни висоти, но може и да повтори съдбата на НДСВ. Да не говорим, че НДСВ имаше по-капацитетни юристи, икономисти и финансисти.


Контрабандата
ЗАКРИХА
се доста цигарени фабрики, но машините изчезнаха. Вероятно са в България. Вместо контрабандистите да плащат на различни служители от Агенция "Митници", те си произвеждат у нас и са под чадъра на някой местен полицай в някое малко селище.
Тези цигари се разпределят на черния пазар. Ако някой извади документи къде са машините на закритите цигарени фабрики, ще се изясни част от картината. Няма ги. Изчезнали са. Хващат се последните брънки на веригата - ромите, които продават на Женския пазар. Но да има някъде недостиг на цигари? Всеки си купува на по-ниска цена, без акциз. Държавно контролирана контрабанда е имало през годините на Тодор Живков, но парите са влизали в България, а сега излизат. Не се съмнявам в желанието на Ваньо Танов и на ръководството на МВР, но някак си куца синхронът, някак си средните нива не са овладени. Всеки говори за канали и никой не казва, че те са спрени.

Преходът в родината не е започвал

У НАС нямаше преход. Камо ли да е свършил. Имало е трансформация на капитали. Най-видните демократи се оказаха с досиета.
Безхаберието от страна на държавата, която не си защитаваше собствените интереси по онова време, изигра роля, а не куфарчетата. Колко от имотите на задграничните дружества бяха потърсени? Какво стана със собствеността на огромно предприятие като "Балканкар"? За жълти стотинки бяха продадени външнотърговски централи, които имат собственост навсякъде по света. Никой не ги потърси. "Електроимпекс" беше приватизиран за някаква много скромна сума, без точно да се направи оценка на активите и какво е останало от тях. Разгръщайки стари документи за Слънчев бряг, видях, че са продавани хотели по 100 хил. лева, и то разсрочено. Не е имало ясен тръжен критерий. Това е станало при Валентин Василев, министър в правителството на Иван Костов.

Лобистът на Буш

ОРЪЖЕЙНИЯТ бизнес носеше определени печалби на България. Рухването му е комплексна история. Голяма част от българския инженерен състав беше получила образование в Русия и между капките усвоихме производства, без да плащаме лицензи.
В миналото имаше добре развита оръжейна промишленост с високо качество на производството. Северна Корея също произвежда прословутия автомат "Калашников", но те го правят без лицензионни документи. Качеството му не е високо, а нашето беше. Стоките ни се приемаха и в натовски държави. "Тератон", която беше създадена по мое време и която ръководех в продължение на 10 години, продаваше оръжие в Турция. Имахме
контакти и в Южна Америка
и те бяха много доволни от качеството.
Фирмите, които произвеждаха тези изделия, вече са на ръба на фалита. В същото време се увеличава броят на оръжейните търговци. Нямат какво да продават от България и стават прекупвачи от други държави. На международното оръжейно изложение в Дубай от България е имало към 40-50 оръжейни фирми. От водещи държави е имало максимум до 5 компании.
"Тератон" създаде първата фирма с американци - "Мейтрикс". По наша покана няколко пъти идва един от видните лобисти по времето на Буш-баща - сенатор Джон Тауър. Той загина при самолетен инцидент. С негова помощ имаше идея да развиваме комуникационни проекти. Беше приет от президента Желев.
През 1998 г. правителството на Костов ме уволни като шеф на "Тератон". Започнах да се занимавам с оптични и дискови технологии, по-късно дойде и туризмът. В този смисъл съм благодарен на Иван Костов, че ме извади от оръжейния бизнес, още повече че той е доста деликатен.

Банките са глезени

У НАС банките винаги са били глезените деца на държавата. Лихвите, които те дават, не стимулират бизнеса. Целта е собствениците им да се обогатяват колкото се може повече и по-дълго, които и да са. Вместо да развиваме общество, в което както във всички европейски демокрации има средна класа, нашият тип капиталистическо общество е по-скоро южноамерикански. Има една много малка група богати и една огромна маса, която се чуди как да свърже двата края.