Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради скандали за "безразборно харчене на църковни пари" и системно обиждане и псуване на християни назрява бунт срещу енорийския свещеник в българската църква "Св. Никола" в Маями.
"Срещу отец Тодор Димитров вече пети месец тече подписка. Десетки богомолци, към които се присъединиха и членове на църковното настоятелство, обвиняваме свещеника в разрушително поведение в църквата -
устройване на панаири, сценки и арогантност,
несъвместими с православната духовност", заяви с едва сдържан гняв пред "168 часа" бившият председател на настоятелството Ивайло Захариев.
"Глас в пустиня остана нашето искане пред митрополит Йосиф, който отговаря за църквите в САЩ, Канада и Австралия, отец Тодор да бъде отзован веднъж завинаги. Редовното нарушаване на светски и църковни закони и фотосесии с пищни разголени дами на публични събития са сериозен аргумент този духовник да бъде освободен от владиката Йосиф", добави Захариев.
Той подсили аргументацията си и разкритието, че попът бил засечен от полицията в Маями да шофира пийнал.
Захариев и членове на настоятелството били особено възмутени от редовно устройваните купони в храма с алкохол и буйни смесени компании. Затова жителите на Маями, минавайки край църквата "Св. Никола", казвали:
Това е пиянската църква на българите
"Тъй като безобразията на отеца дойдоха в повече на сънародниците ни в града, реших да запозная главата на БПЦ патриарх Неофит със ситуацията. Без да му спестявам никакви скандални подробности", каза Захариев. В подробно писмо до светейшия Захариев уведомява как отец Тодор представил на настоятелството неизрядна оферта от фирма THE AMD GROUP за ремонт на църквата на стойност 5000 долара. Когато Захариев направил проверка в Търговския регистър на щата, се оказало, че фирмата няма дейност, нито пък има правомощия да изготвя работни проекти за такива ремонти. А посочените като инженер и архитект не са лицензирани в щата. В писмото с характер на жалба бившият настоятел разкрива и други нередности около ремонта. Адвокат го консултирал, че клаузите в договора с фирмата-изпълнител са неизпълними. В офертата е добавен и друг договор за 1500 долара.

Защо митрополит Йосиф взел страната на свещеника, четете в печатното издание на в. "168 часа"