Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Бойчев... и Гиньо Ганев
Димитър Бойчев... и Гиньо Ганев

ОМБУДСМАНЪТ на републиката Гиньо Ганев, депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев и цяла плеяда високопоставени чиновници от Несебър, сред които главният архитект Валентин Димов, ръководителите на прокуратурата и съда Севдалина Станева и Йорданка Майска са получили отстъпено право на строеж в морския град и курорта Свети Влас като бедни.
Те вземат правото да строят върху парцелите край брега, когато кметува Николай Трифонов. По-късно след серия скандали той замина да работи в консулството ни в Одеса.
Николай Трифонов е имал пълното право лично да решава на кого да даде право да строи на брега по силата на общинска наредба.
По подобна схема с имоти като бедни и крайно нуждаещи се забъркаха магистрати от съседното Приморско.
Терените са отредени по закон за бездомни граждани, които не могат да си купят имоти, но им се дава шанс да вдигнат покрив над главата. Част от хората, получили земя в Несебър, никога не са живели в града, нито им се налага да нощуват на улицата и не са с
жилищни нужди
Депутатът и областен шеф на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев се сдобива с правото да строи в Равда и в Несебър.
С гняв той отхвърля обвиненията, че не е живеел постоянно в града, а пребивавал повече в Бургас.
Димитър Бойчев е категоричен: "Живея в Несебър, нямам никаква собственост в Бургас!"
В далечната 1992 г. сегашният депутат получава отстъпено право за строеж върху 140 кв. м в кв. "Черно море".
"Това беше толкова отдавна - казва Бойчев, - че днес изобщо не мога да си спомня колко съм платил за парцела."
Пред "168 часа" гербаджията подчерта, че не се чувства по никакъв начин привилегирован, защото в онези години живеел натясно в жилището на родителите си. Затова и кандидатствал, за да си вдигне собствен дом.
По-късно се наложило да се преизчисли парцелът, допълва Бойчев. Резнали му от площта, обяснява той, вероятно защото се нароили мераклиите за строителство в квартал "Черно море".
Бойчев се захванал да строи къща върху терена преди 5-6 години, но още не я е довършил. Бърза да уточни, че няма да прави хотел, а жилище за семейството си.
"Къщата ще е с партер, два етажа и мансарда. Всеки от етажите е от 60 кв. м" - уточнява той. И отхвърля с възмущение слуховете, че е
навлязъл в чужд имот
Според него това били клевети, пускани от политически опоненти.
Депутатът от ГЕРБ непрекъснато подчертава, че не е кой знае каква привилегия да се строи в кв. "Черно море"(виж коментара на депутата Тодор Димитров).
На друго мнение за квартала, проснат между Несебър и Равда, е шефът на Сметната палата в Бургас Георги Михайлов. Той също е имал право да строи върху 1009 кв. м във въпросния квартал.
"В "Черно море" няма бедни - отсича Михайлов по телефона и допълва: - Бедни са сигурно във вашия вестник, но не и тези, които строят между Несебър и Равда. Всеки там има по няколко имота."
Шефът на Сметната палата в Бургас признава, че в кв. "Черно море" никой не е получил земята, защото няма къде да живее, въпреки че точно това е главното условие, за да се даде отстъпено право на строеж. "Само на циганите ли да се дава земя - възкликва Михайлов и продължава: - В "Черно море" има само хора с пари и те правят огромни палати."
Георги Михайлов обясни защо е взел земята: "Като всички останали и аз исках да оставя нещо на децата си."
Той е получил терена през 2004 г., но бърза да уточни, че вече няма право да строи. "Загубих го, защото изминаха 5 години, а нищо не съм направил."
Навремето Георги Михайлов е заплатил за имота 3000 лева. След време го преизчислили, защото както сам обяснява, съдружниците му решили да вдигнат по-голяма сграда. Затова трябвало да доплати още 35 хил. лева.
"Откъде да ги намеря?" - казва той. Междувременно му пратили проверки от прокуратурата и от Сметната палата.
Излязъл чист от тях
Георги Михайлов не живее постоянно в Несебър, но обяснява, че родното му село Александрово е само на 10-ина км от града.
В кв. "Черно море" се е сдобила с отстъпено право на строеж и Ивелина Янкова, дъщерята на застреляния председател на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Кметството є дава 530 кв. м, на които могат да се вдигнат две сгради по 318 кв. м.
В "Черно море" е оземлен и брат є Пейко Янков. Той е взел парцела още през 1995 г. Предвидено е върху 134 квадрата да се вдигнат 420 кв. м застроена площ.
В Несебър се чудят по каква линия са получили отстъпено право на строеж децата на покойния общинар. Трудно е да минат за хора, които не могат сами да си купят земя, при положение че фамилията им е сред
най-известните хотелиери
Общината е дала от земята си и на шефката на Районната прокуратура Севдалина Станева. Нейният договор за отстъпено право на строеж е подписан през 2005 г., показва справка в имотния регистър. Общината й е предоставила 380 кв. м в местността Инцараки. Това е вилна зона между Слънчев бряг и Св. Влас. Според регистъра тя е имала право да застрои 300 кв.м.
Съдия Станева беше потърсена чрез секретарката си за коментар. До редакционното приключване на броя тя не се свърза със "168 часа".
Ръководителката на Районната прокуратура в Несебър Йорданка Майска е продала своето право да строи край морето. През ноември 2002 г. община Несебър є дава парцел от 713 кв. м в местността Акротирия. Това е участък по-близо до Равда, в съседство с кв. "Черно море". Майска е заплатила 9354 лева, показва справка в имотния регистър.
Три месеца по-късно
- на 17 март 2003 г., прокурор Майска продава отстъпеното си право на строеж на бизнес дамата Христинка Пенова. В регистър е записано, че сделката е за 10 100 лева, тоест шефката на прокуратурата в Несебър е спечелила малко над 700 лева.
Бившият шеф на РДНСК в Бургас Милен Ненчев не е получил парцел, но с отстъпено право на строеж се е сдобила съпругата му Дора Ненчева. Общината в Несебър є го е дала през 2003 г. в кв. "Черно море". Три години по-късно с анекс тя доплаща 15 900 лева. През 2006 г. семейство Ненчеви прехвърлят правото за строежа на фирма "Пит строй" ЕООД. Изплатени им са 117 083 лева, поне това сочат документите в имотния регистър. Последната сделка с имота е отпреди година. Ненчеви и "Пит строй"
продават правото за строеж
на "Плам-трейд" ЕООД за 133 589 лева. По договор семейството ще получи няколко имота в сградата. Милен Ненчев беше освободен преди няколко месеца от директорския пост в РДНСК-Бургас.
Сред облагодетелстваните от отстъпеното право на строеж са и двете дъщери на бившия несебърски кмет Николай Трифонов - Димитрина и Станислава. Преди да замине за Одеса, Трифонов като грижовен родител успява да подсигури децата си. По-голямата дъщеря Димитрина Стефанова е получила право да строи през 2005 г. Кметството, оглавявано от таткото, є дава в с. Емона 673 кв. м. Върху тях може да си вдигне дом от 400 кв. м. По-малката Станислава получава 820 кв. м във вилна зона "Зора".

Тодор Димитров, съпредседател на парламентарната
група на ГЕРБ: Не вярвам при Бойчев да е подкуп

НЕ СЪМ запознат със случая на отстъпеното право на строеж на колегата Димитър Бойчев. Затова не мога да коментирам. В ГЕРБ не сме обсъждали такива случаи, от вас научавам, че има такова право.
Това, което реално се обсъжда в общественото пространство, са магистратите и техните имоти. Респективно прокуратурата трябва да провери дали отстъпеното право на строеж в техния случай е подкуп.
Колегата Бойчев не е имал качеството на магистрат, когато е придобил отстъпеното право. Затова не може да се търси опит за подкуп или нещо подобно.


Гиньо Ганев беден - строи блок
Гиньо Ганев, който в никакъв случай не е нито беден, нито постоянен жител на Св. Влас, получава отстъпено право на строеж в курорта.
Договорът с община Несебър е сключен през ноември 2004 г.
Ганев се сдобива с правата върху имот от 488 кв. м. Има право да вдигне сграда с разгърната площ от 585 кв. м.
Две години по-късно е направен анекс към договора. Според него застроената площ е преизчислена на 129,85 кв. м и разгърнатата се увеличава на 1081,88 кв. м. За това са доплатени 10 243 лева.
Последната сделка с имота е от юли 2007 г. Според имотния регистър Ганев продава 10 апартамента от сградата на ул. "Ела" в Св. Влас на фирма "Планер 2005" АД. Сделката е на стойност 150 000 лева.
По неизвестни причини Гиньо Ганев не е вписал приходите от продажбата в годишната си декларация пред Сметната палата.
Напразни останаха опитите на "168 часа" да издири за коментар главния защитник на гражданските права в България Гиньо Ганев. От неговия пресцентър обясниха, че е в чужбина и не отговарял на мобилния си телефон.


Главният архитект Валентин Димов: Отдадох на града 16 години от живота си, имам право на имот

"ОЧАКВАХ, че ще бъда потърсен" - с въздишка започва разказа си главният архитект на община Несебър Валентин Димов. Той е сред щастливците, получили отстъпено право на строеж върху 563 кв. м в местността Кокалу, между Несебър и Равда. Договорът му с общината, на която е главен архитект, е от 2002 г.
Димов работи в морския град още от 1994 г. Напускал го е само за 4 години, когато става зам.-кмет на Поморие. Пред "168 часа" уточнява, че и досега живее в Поморие, но всеки ден пътува до Несебър.
"Върнах се като главен архитект точно когато започна бумът в строителството на Слънчев бряг - продължава Димов, но бърза да уточни, че презастрояването на курорта не е по негова вина. - Всеки ден се редуваха заседания, експертни съвети и така до среднощ.
Наистина

имах необходимост

от покрив в Несебър. Налагаше се понякога да оставам в града, да ползвам квартира.
Служителите от други населени места трябва да имат осигурено жилище, но общината не можеше да ми предостави апартамент. Затова кандидатствах за отстъпено право на строеж.
Не мисля, че съм с по-малко основание от всички други, които са го получили."
Чиновникът уверява, че по същото време нямал собствен дом и в Поморие. "Живеехме в бащината къща на съпругата ми. На 65 кв. м бяхме моето семейство, братът на жена ми и тъщата" - споделя архитектът битовите си неволи.
През ноември 2002 г. той получава парцела, върху който има право да строи. За това заплаща над 7000 лева. По това време се ражда третата му дъщеря. Поради здравословни проблеми на детето се налага да замрази изграждането на дом в Несебър. През 2008 г. е направено преизчисляване на правото за строеж. Валентин Димов доплаща още 37 800 лева. Той може да вдигне палат с разгърната площ от 736 кв. м.
Архитектът все още не е започнал да строи. Междувременно признава, че си е направил нова къща

в Поморие и със семейството си живее в нея.
"Отдал съм 16 години от живота си на Несебър. Считам, че съм заслужил с работата си да имам свое място и там" - отстоява правата си главният архитект Валентин Димов.

БЕТОН: Несебър изгуби романтичния си чар и вече прилича на бизнес център.
БЕТОН: Несебър изгуби романтичния си чар и вече прилича на бизнес център.
СЪВПАДЕНИЕ: Главният архитект на Несебър Валентин Димов получава отстъпено право на строеж, когато започва бетонният бум в Слънчев бряг.
СЪВПАДЕНИЕ: Главният архитект на Несебър Валентин Димов получава отстъпено право на строеж, когато започва бетонният бум в Слънчев бряг.
Тодор Димитров, съпредседател на парламентарната 
група на ГЕРБ
Тодор Димитров, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ