Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пълен каталог на руската мафия

Шест години след разстрела със снайпер на култовия мафиот Япончик и две години след убийството на последния "Кръстник" на руската мафия Чичо Хасан техните наследници отново се борят за преразпределяне на сферите на влияние.

Тази година над 30 известни мафиоти, които оперират в постсъветското пространство, са били заловени в съвместни операции на службите. Руската информационна агенция "Прайм Крайм" публикува списък на най-големите подземни босове от Русия и съседните страни, задържани през 2015 г.

1. Гела Джоджуа

(Гела Тбилиски)

Последният засега арестуван бос е Гела Джоджуа (по прякор Гела Тбилиски). Той е задържан на 23 септември 2015 г. в Украйна. 50-годишният грузинец е един от играчите на пазара на хероин в ОНД. Той е чест посетител на руските затвори и е бил екстрадиран от Украйна. През 2012 г. е бил задържан при съвместна операция на сътрудниците на няколко служби, след като у него е намерен и иззет 4,1 г хероин.

Преди това е арестуван за подобно престъпление през 2006 г. Оперативни работници твърдят, че Джоджуа е много набожен човек. При задържането му казва, че тази вечер бог го е изоставил. Мафиотският бос носи дълга брада по религиозни причини.

2. Павел Алексеевич

(Паштет Мински)

Сред последните заловени престъпни босове е белорусинът Павел Михайлович Алексеевич. Известно е, че той е от групата на Рошван Ленкорански, противник на известния Аслан Усоян, по прякор чичо Хасан. Двата клана са в остра борба след разстрела на чичо Хасан в Москва през януари 2013 г. По-късно и Рошван е разстрелян в Турция. Павел Алексеевич с прозвище Паштет (Пастета, б.а.) е задържан в Псков и изправен пред съда в Минск в края на август т.г. при операция на МВР в ресторант "Семеен клуб "Елит" в московското предградие Николина Гора. Там бандитите честват рождения ден на друг известен престъпник - Лехи Псковски, заедно с още десетки гости от подземния свят.

Паштет влиза в Русия нелегално, тъй като е персона нон града. През 2013 г. той е екстрадиран от Русия след излежаването на шестмесечна присъда за притежание на кокаин, открит у него по време на празнуването на друг рожден ден - на престъпника Александър Тимошенко. Преди това Паштет е бил съден два пъти за хулиганство и обир.

3. Сурен Тавадов

(Сурик Андижански)

39-годишният новоизпечен бандит Сурен Тавадов, по-известен в престъпните среди като Сурик Андижански, е задържан през август т.г. от сътрудници на органите на реда. У него е намерен наркотик, а също така е заподозрян за съучастие в убийство.

Емигрантът от Узбекистан Сурен Тавадов е издигнат за бос в края на 2004 и началото на 2005 г. с личната благословия на чичо Хасан. Според Прайм Крайм издигането му в престъпната йерархия не е случайно - за разлика от повечето бандити той е израснал в заможно семейство на узбекистанския елит и благодарение на капитала на баща си не е бил лишаван от нищо. След смъртта му през 1994 г. Сурен Тавадов започва кариерата си в престъпния свят, първоначално в Новоросийск, където той краде милиони и си осигурява авторитет в престъпния клан. Сурик не участва в акции и не е бил забелязан в конфликти за разрешаване на делови спорове извън търговския отдел на чичо Хасан. Смята се, че за него затворът ще бъде голямо изпитание, тъй като е свикнал на разкош.

4. Нодар Асоян

(Нодар Руставски)

Нодар Асоян, също бандит от клана на чичо Хасан, е заловен в Москва през август. 39-годишният бандит е известен в престъпните среди с прякора си Нодар Руставски. Срещу него има обвинения за кражби, разбойнически нападения и трафик с наркотици, осъществявани от престъпна група, а също така и за зверско насилие над гражданин. Докато повече от участниците по случая са задържани, Асоян се укрива от следствието и е обявен за международно издирване.

На 15 ноември 2008 г. е задържан от сътрудници от гръцката полиция в град Кавала. След престой в гръцки затвор е екстрадиран от Атина в Москва, а по-късно след серия съдебни процеси е пуснат на свобода под гаранция от 1 милион рубли. През 2012 г. Нодар Асоян Руставски избягва в Украйна. Там действа в контакт с други небезизвестни личности от подземния свят, които се чувстват като в свои води в Крим от 90-те години. Усоян се прехвърля от Донецк в Крим след началото на бойните действия в Югоизточна Украйна.

42-годишният подземен бос не признава нито едно от извършените от него престъпления и обжалва на всички съдебни инстанции.

5. Симони (Махо) и Зеделашвили (Махо)

На 16 септември т.г. в Крим е задържан опонент на чичо Хасан и Япончик. Полицията слага белезници на Ила Симони, по прякор Махо, и негови "колеги" от подземния свят, събрали се на среща в ресторант "Радисън блу" в Крим за преразпределяне на сферите на влияние. По информация на изданието "Престъпна Русия" Ила Симони е станал член на мафията през 1974 г., когато е бил на 16 години. 57-годишният престъпник е известен като опонент на чичо Хасан. Освен чичо Хасан към него е имал неприязън и Япончик.

По ирония на съдбата на 14 срещу 15 септември т.г. при спецоперация е задържан друг топпрестъпник със същия прякор - издирваният в Швейцария Зеделашвили - Махо. Според "Престъпна Русия" Зеделашвили е издирван няколко години по линия на Интерпол по искане на Швейцария. След направения обиск по време на ареста са намерени два пистолета и граната РГД-5.

Кои са останалите десет в топ 15 на руските мафиоти, четете в новия брой на в. "168 часа"

Коментара ()

Вашият коментар