Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СДЕЛКА: Ген. Никола Колев и съпругата му Величка могат да бъдат доволни от продажбата на петте наследствени  парцела в кв. "Бенковски".
СДЕЛКА: Ген. Никола Колев и съпругата му Величка могат да бъдат доволни от продажбата на петте наследствени парцела в кв. "Бенковски".

от ТЕОДОР НАСКОВ 

СЪПРУГАТА на началника на президентския кабинет ген. Никола Колев може да се окаже забъркана в съмнителни сделки. Противно на търговската логика през последните няколко години Величка Колева и нейни роднини по документи са продали пет парцела в София на цени многократно по-ниски от пазарните. Брокери са категорични, че изповядването на сделки на ниски цени обикневено се прави с цел укриване на данъци.
"Това, че в нотариалния акт пише някаква сума, в никакъв случай не означава, че реалната цена е такава - категоричен бе пред "168 часа" собственик на агенция за недвижими имоти. - Вероятно става дума за т. нар. тъмни сделки. При тях вместо реалните цени, за които се продават парцелите, в нотариалния акт се записват суми близки до данъчната оценка."
Освен неморални подобни
врътки с цените
са и наказуеми, защото ощетяват държавата, обяснява експертът. Целта на подобна практика е укриване на получените при продажбите средства с цел спестяване на дължимите за тях данъци и такси.
"Тъмни" или не по документи сделките на Величка Колева се оказват изгодни единствено за купувачите. Вместо да платят по десетки евро за кв. м, каквато е пазарната цена на парцелите, по документи купувачите са броили на Колева и роднините й едва няколко лева за квадрат.

Разпродажба на безценица
Странните сделки стартират на 14 декември 2005 г. с продажбата на парцел в столичния квартал "Бенковски" с площ 524 кв. м. По същото време цените на терените в квартала не падат под 30-40 евро за квадрат, спомнят си брокери. Причините са липсата на презастрояване и бързият достъп до центъра на София. В същия момент нотариалният акт показва, че родствениците на ген. Никола Колев прибират за апетитния парцел едва 4553 лв., или около 4 евро за квадрат. Почти толкова е и данъчната оценка на имота, която по правило е в пъти по ниска от пазарна му стойност.
Две седмици по-късно странните сделки продължават, а цените вече са почти сто пъти под пазарните. На 23 декември съпругата на ген. Колев се е подписала под продажбата на други два терена с площ от около пет декара. Изчисленията показват, че купувачите са направили
удара на живота си
плащайки по-малко от 1 лев за квадрат вместо пазарните 30-40 евро.
Същия ден роднините на президентския съветник успяват да изтъргуват на безценица още един свой имот в София. Площта на апетитния терен в регулация е 734 кв. м, а цената от 6378 лв. е десетки пъти по-ниска от пазарната, категорични са експерти.
Продажбите продължават и през 2006 г. На 14 април съпругата на президентския съветник и останалите наследници се разделят с друг парцел в района с площ 542 кв. м. Срещу имота си те получават едва около шест евро за квадрат, сочат документите.
Сделката с атрактивния терен съвпада с пика на имотния пазар, спомнят си брокери. Заради засиленото търсене цените на парцелите в София скачат всяка седмица и по това време далеч надхвърлят обичайните 40-50 евро/кв. м.
Въпреки неизгодно сключените сделки, три години след последната продажба на парцелите семейство Колеви инвестира

част от спестяванията си

 в недвижими имоти, сочи справка в имотния регистър.
В средата на миналата година семейството на президентския съветник купува два апартамента в столичния квартал "Манастирски ливади". Площта на жилищата е 86 кв. м. Цената от 401 000 лв. според експерти съвпада с пазарната.

 

Семейството ми е спестовно

"ВСИЧКО е напълно законно!", коментира пред "168 часа" ген. Никола Колев. Шефът на президентския кабинет не се ангажира да отговори доколко постъпката на жена му е морална.
"Нямам впечатление да са давани допълнително пари на ръка, но незабавно ще попитам съпругата ми. Едва тогава мога да ви кажа и повече подробности", коментира ген. Колев.
Въпреки обещанието му да предостави повече информация по случая до редакционното приключване на броя президентският съветник не се свърза със "168 часа" за обещаните подробности.
Според него

произходът на средствата

за купените през миналата година апартаменти няма нищо общо с продажбата на парцелите. 400-те хиляди лева били от спестените от семейството му пари, кредит, продажба на апартамент и получените от него обезщетения при напускането на поста началник на Генералния щаб.
"Всички в нашето семейство работят и имат високи доходи. Без да се хваля, но сме научени да живеем скромно, което ни дава възможност и да спестяваме", допълни Колев.


Братът на Станишев продава евтини имоти

ИМОТИ на шокиращо ниски цени продава и фирма "Дедалос", в която дялове има братът на бившия премиер - архитект Георгий Станишев. Документите от имотния регистър сочат, че преференциалните цени на апартаментите и офисите, продавани от дружеството, важат единствено за български купувачи. За чужденци тя е в пъти по-висока. Така, докато българите плащат за имот на столичния бул. "Мадрид" едва около 270 евро/кв. м, то чужденците броят за аналогични апартаменти и офиси по цели 900 евро.

 

 

ИНВЕСТИЦИИ: Семейство Колеви влага 400 хил. лева от спестяванията си за два апартамента в кв. "Манастирски ливади".
ИНВЕСТИЦИИ: Семейство Колеви влага 400 хил. лева от спестяванията си за два апартамента в кв. "Манастирски ливади".
Георгий Станишев
Георгий Станишев