Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пико - дрогата на сезон 2015

Пикото е наркотикът на сезон 2015 и причината за това е една - действа почти като кокаина, но е три пъти по-евтин, показват анализите от вече отминаващото лято.
Метамфетаминът тонизира, дава прилив на сила, чувство за величие и изостря сетивата. Сърцето работи на тройни обороти, а тези, които го вземат, могат да не спят по две-три денонощия, описват запознати действието на пикото.
Освен тийнейджъри
към синтетичната дрога
все по-често посягат
и хора в зряла възраст,
които искат да бъдат по-трудоспособни. Най-често това били таксиметрови шофьори, бармани и сервитьорки, студенти, разкриват бургаски криминалисти.
А за да си доставят необходимото количество "безплатно", те неусетно се превръщат и в дилъри на дребно - купуват грам, разреждат, остават една доза за себе си и другите пускат срещу заплащане на приятели и познати.
Заедно със синтетиката изключително оборотна през сезона е марихуаната.
Две неща никой не може да каже за
Слънчев бряг - точния брой на туристите, които почиват тук, и количеството
на изпушена трева
Основната група туристи е от 18 до 35 години, ако всеки от тях дръпне поне по една цигара, а тя никога не е само една, се получава колосална цифра, коментира собственик на заведение с 20-годишен опит в комплекса.
Иван И. е от вътрешността на страната и работи като барман в Слънчев бряг. На 2 септември районният съд в Несебър одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение, съгласно което Иван признава, че е спипан с коноп. Това се е случило на 15 август малко след полунощ до общежитие в западната част на курорта.
Понеже количеството е малко - две цигари, и му е за първи път, е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1000 лв.
Иван е един от десетките, хванати с дрога при рутинни проверки или спецакции в най-големия черноморски комплекс.
Глобата от 1000 лв. е "средностатистическата" санкция,
която се прилага за притежание на наркотик и извършителят е с чисто досие.
Когато дрогата е малко, няма основание да се повдига обвинение за разпространение, освен ако реализацията не е в момент на продажба, признават полицаи.
Всички са наясно обаче с трика на дребните дилъри - носят в себе си по доза-две, останалите са скътани в тайник за следващия клиент. Затова винаги се претърсва жилището или квартирата.
Понякога допълнителни дози изскачат и там, но опитните дилъри използват други места, които нямат пряка връзка с тях.
С десетина дози - коноп и амфети - около 30 минути след полунощ на 2 август пред заведение в Равда е хванат студентът М. М. През деня младежът припечелва като спасител на плажа, но въпреки това кара БМВ Х5.
Той също е осъден по бързата процедура. Количеството е твърде голямо, за да се размине с глоба. Споразумява се с прокуратурата за 4 месеца условно.
От началото на сезона в графика на съда има поне по едно дело по този текст от закона и обикновено се приключва по бързата процедура. Многото 24-часови задържания с марихуана и синтетика са типични за всяко лято, разликата тази година е в броя на образуваните досъдебни производства за притежание и за разпространение на наркотични вещества - те са скочили над два пъти.
До момента са 230
при 160 за 2014 г.,
казва началникът на РУП - Несебър, Живко Даскалов.
Успяхме да постигнем този резултат, защото работим основно върху конкретните лица, които разследваме за грабежи, кражби от хотели. Дрогата винаги върви с подобни престъпления, коментира Живко Даскалов. Преди да поеме най-горещото полицейско управление това лято, той бе топкриминалист в областната дирекция на МВР в Бургас. Другата разлика предишните сезони е, че през последните месеци има няколко по-мащабни реализации, свързани с "готвенето" на т.нар. дизайнерска дрога.
Разбитите в Бургас
и Слънчев бряг нарколаборатории
за синтетична дрога са общо пет, две от тях в началото на септември. Логично е да са на тези места, обикновено дрогата се произвежда близо до районите, където се продава, а Бургас и топкурортът са най-активните пазарни терени, коментират запознати с наркоразпространението.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".