Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩАСТЛИВИ: Мирослав Блажев и приятелката му Роза са отново заедно.
ЩАСТЛИВИ: Мирослав Блажев и приятелката му Роза са отново заедно.

от ТЕОДОР НАСКОВ 

ЗАСИПВАТ ме с предложения да се включа във въоръжена борба срещу властта. Това разкри сензационно пред "168 часа" Мирослав Блажев, който в началото на миналата година отвлече автобус с 37 пътници. След продължили няколко часа преговори полицията успя да убеди известния с прякора си Атила похитител да освободи заложниците. В замяна МВР му обеща да разследва опита за убийство на бременната му приятелка Роза.
Шест месеца след излизането си от затвора Атила има повод да е недоволен от властта. Въпреки дадената дума според Блажев и до днес ченгетата не са потърсили отговорност от пробвалия да прегази приятелката му Петър Ганев. Вероятно за това
идеята за революция
не му е съвсем чужда. Засега го възспират основно неизбледнелите спомени от 10-месечния

престой в затвора

 "Още щом излязох на свобода, няколко от приятелите ми започнаха директно: Дай да направим бунт срещу властта. Положението стана нетърпимо. Това е единственият начин политиците да се стреснат и да се оправят нещата в тази държава", разказва за идеите на приятелите си похитителят Мирослав Блажев.
Част от съседите му от блока в Севлиево били още по- крайни. В разговори насаме комшиите предлагат на Атила да сформира наказателни отряди, които да наказват разминали се с правосъдието престъпници и дори политици.
"Явно някои хора, като се сетят какво съм направил, ги обхваща някаква романтика. За мен обаче в десетте месеца затвор няма
 

никаква романтика


а единствено много лошо изживяване", споделя Атила.
Секунди по-късно Блажев става доста по-краен. Без следа от притеснение признава, че революционните идеи му харесват, но в момента предпочита да се грижи за семейството си вместо да участва в завери.
"Мислил съм за подобни неща. Обсъждал съм идеята и с други хора, но в крайна сметка се отказах. За това и щом някой повдигне темата, на секундата го отрязвам. Казвам му: "Какво искаш, да делим една килия с теб ли?" Имам семейство и не желая повече да гледам детето си през бронирано стъкло", категоричен е Атила.
Блажев е убеден, че за момента у нас няма условия за

радикални протести

 подобни на тези в Гърция. Независимо от стотиците коментари в интернет, подкрепящи революцията в южната ни съседка.
"Протести с 20-30 души на площада няма как да са успешни. В същия момент като им скръцнат със зъби от правителството недоволните веднага се примиряват. Проблемът е, че в тази държава само се приказва. Като
пийнат две ракии
хората стават много смели. Щом обаче дойде време за реални действия, не можеш да откриеш никого от смелчаците. От друга страна, всеки, опитващ да ги накара да се събудят е обявяван за луд. Затова съм се отказал да ставам говорител на каквато и да е кауза. Тук човек освен да почне

терористични действия

 няма друг начин.
Според Атила за подобни радикални действия не е нужно хората да са много.
"Може да са малко, но качествени. Важното е да знаят къде и какво да направят", убеден е похитителят Блажев.
Година след инцидента с автобуса Мирослав Блажев признава, че е решил да го отвлече спонтанно.
"Всичко стана за един миг. След като се качих в рейса, се замислих за инцидента с приятелката ми. В един момент емоциите взеха превес. Казах си: "Подадох жалба в полицията и никой не ми обърна внимание. Сега ако отвлека този автобус, дали най-после МВР ще се задейства?" След миг колебание реших, че няма какво да губя. Извадих пистолета и изкрещях:

Никой да не мърда

В автобуса има бомба", връща се назад Атила.
Похитителят признава, че е доволен от постигнатите резултати. Независимо че не успя да накара МВР да разследва човека, посегнал на приятелката му.
"Постигнах това, което исках. Успях да покажа на всички, че няма да стоя мирен, когато нещо се случва със семейството ми. Съжалявам единствено за неприятностите, който причиних на пътниците, за което им се извинявам", категоричен е Атила.

Без работа

МЕСЕЦИ след излизането му от затвора никой в Севлиево не смее да наеме на работа Мирослав Блажев. Безработна е и съпругата му Роза. Единствената му опора е майка му, която от години работи в Гърция. Благодарение на нейните 300 лева месечно семейството на похитителя успява да оцелее.
"Подавам си документите за всяка обява за работа, но винаги няма резултат. Всяко интервю протича по един и същи начин. Обясняват ми, че са ме харесали и задължително ще ми се обадят, а щом обърна гръб, чувам доста неприятни коментари по мой адрес", оплаква се Атила

 

АРЕСТ: Полицаи задържат Атила на 27 януари 2009 г., минути след като освободи заложниците от отвлечения автобус.
АРЕСТ: Полицаи задържат Атила на 27 януари 2009 г., минути след като освободи заложниците от отвлечения автобус.