Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След повече от 3 г. сътрудничество, координация и почти коалиция между Турция и "Ислямска държава" Анкара изненада света, като се обърна срещу тази организация. Официално за причина бе обявен атентатът в град Суруч на турско-сирийската граница срещу леви младежи, но де факто много анализатори не вярват в тази теория.
Всъщност някои дори смятат, че нападението е организирано и извършено със съдействието на разузнавателните служби на Турция МИТ. Те се позовават на факта, че е било насочено срещу митинг, организиран от кюрди и леви и комунистически движения в Турция, които са против президента Ердоган.
Какви са причините за обрата в политиката на турската държава и какви са действителните цели на президента?
Според повечето анализатори те са няколко. Първо, нанасяне на комбиниран удар като в играта на билярд - атакувайки ИДИЛ, ударът да рикошира върху кюрдите. Ердоган иска да спре стремежите им за създаване на кюрдска автономия в Сирия, подобна на това, което кюрдите направих в Ирак.
Второ, турският държавен глава преследва вътрешнополитически резултат - да отклони вниманието на обществото от факта, че неговата партия загуби мнозинството си в последните парламентарни избори преди месец. И досега тя не може да състави коалиционно правителство. Все още всички останали партии отказват да се коалират с бившата управляваща.
Вместо хората да се занимават с този проблем, Ердоган иска внимането им да бъде насочено към новата война, която Турция започна срещу ИДИЛ и да създаде впечатление, че може той и неговата партия са единствено способните да противопоставят на заплахите срещу националната сигурност на Турция - ИД и кюрдите. И да потвърди идеята си за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия. Ако това се случи, то ще бъде голяма победа на Ердоган.
Третата му цел е да покаже на Запада, че обвиненията към Турция в сътрудничество с ИДИЛ са безпочвени. Много световни лидери изразиха опасения, че Анкара осигурява на бойците от халифата коридори за преминаване към бойните полета в Сирия и Ирак. В този смисъл с ударите по ИДИЛ Турция иска да влезе в ролята на силна държава, която се бори срещу тероризма. И така да се хареса на световната общественост.
Четвърто, Ердоган иска да подобри отношенията си със САЩ и НАТО, след като позициите на Турция пред тях бяха разклатени поради заобиколките и зигзазите му по отношение на ИДИЛ.
Пето, използването на турска сила срещу УИслямска държаваФ възобновява османските стремежи, които бяха част от политиката на Ердоган и които за известно време бяха малко занемарени, защото му създадоха доста проблеми със съседите.
Преди да бъдат нанесени военните удари, на 12 юли на посещение в Анкара бе американският военен министър Аштън Картър, който подписа споразумение с домакините. Това стана 12 дни преди атентата в Суруч. Според някои анализатори той е отговор на турско-американския документ, който ще промени правилата на играта в сирийската война.
Става дума за договорка между Вашингтон и Анкара - главата на халифа Ал Багдади срещу главата на кюрдите в северната част на Сирия и по-специално главата на ръководителя на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в конфликт с властите в Турция.
В подкрепа на тази теза е фактът, че турските бойни самолети, след като извършиха бомбардировките над обектите на ислямистите, минаха и над териториите, които държи ПКК в северната част на Ирак.
По силата на споразумението с американците Турция отваря военните си бази и най-вече "Инджирлик" за американските и натовските самолети, за да се използват за въздушни удари срещу халифата. Досега те се извършваха от далечни бази в Кувейт.
Важно е да се каже, че една от договорките в споразумението е да не бъдат удряни позициите на армията на Башар Асад. Смята се, че това е мирно послание към Русия и президента Путин от страна на американския президент Барак Обама. Така той е искал да покаже, че целта на сътрудничеството с Турция и създаването на зоната за сигурност не е свалянето на Асад, а борбата срещу тероризма.
Но Ердоган ще влезе в две войни - едната срещу ИДИЛ, а другата - срещу ПКК и Кюрдския демократичен съюз, който всъщност е сирийският клон на ПКК.
Салех Мусалим - лидерът на тази формация, каза в интервю за най-авторитетния арабски вестник "Ал Хаят", излизащ в Лондон на арабски, че "Ислямска държава" е турска машина за убийства. Тя цели демографска промяна в районите, където са кюрдите."
 И добави: "Кюрдите издържаха на ударите на УИслямска държаваФ и вместо да претърпят поражения, я изтласкаха от техните райони, провалиха плановете на Ердоган. Той беше много изненадан от този развой на събитията, защото мислеше, че "Ислямка държава" ще разгроми кюрдите, но се случи обратното."
Експертът по кюрдския въпрос от фондацията ФДжеймс ТаунФ Владимир ван Уилбърг казва, че кюрдите бяха първата и главната цел на цялата промяна в политиката на режима на Ердоган.
Със сигурност това, което се случва на територията на Сирия в момента, ще промени ситуацията, тъй като целите на Ердоган не са същите като тези на САЩ, Русия, Иран и Саудитска Арабия. Трябва да се очакват много изненади в следващите дни. Като например не е ясно дали зоната за сигурност ще бъде последвана от определяне на зона, забранена за сирийски полети. Достоверни източници твърдят, че САЩ и Турция са се договорили управлението на тези зони да бъде дадено на Сирийската свободна армия и на нейни съюзници от сирийската опозиция, които не са ислямисти. С договорката зоните да бъдат освободени от всички бойци на "Ислямска държава".
Но трудно може да се повярва, че позицията на Турция към "Ислямска държава" наистина е претърпяла обрат, защото добре се знае, че между халифата и правителството на Ердоган съществува приятелство. Сътрудничеството им продължи дълго време, според някои то се проявява дори в контрабандата на петрол от територии под контрола на халифата през Турция и в пропускането на неговите бойци към Сирия и Ирак.