Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско. Часове след като инспекторите декларираха, че заразата от заведения и магазини в района е неутрализирана, стана ясно, че пробите от умряло животно са показали наличие на антракс.
Сформиран е нов кризисен щаб, но информацията стига до хората с дни закъснение. Никой не се наема да коментира появяването на смъртоносната зараза и дали това не е резултат от терористичен акт.
В понеделник излизат резултатите от изследване на умряла овца в Бозвелийско. Селото е в община Провадия. Пак в същата община е и с. Млада гвардия, което е на 15 км от общинския център. 
В него на 18 юни бе открито огнище на антракс 
Докато ветеринари издирваха месото от заразена крава, почина собственикът й, а след това и още едно животно. Оказа се, че части от заразеното животно са изтъргувани в три общински града, а списъкът на заведенията, в които е доставяно месо от транжорната в Аспарухово нарасна над 20. Сред тях бяха и елитни хотели и ресторанти в курортите около Варна.
Заразяването придоби епидемиологични размери,
  след като стана ясно, че никой от институциите не си и свършил работата до край. Първо, незнайно защо, ветеринарите не са поставяли безплатната ваксина срещу антракс. След това животните се търгуват без задължителния надзор на комисията по безопасност на храните. Самите транжорни очивидно не изпълняват предписанията за чистота и дезинфекция и така месото от едно заразено животно след разфасоването е заразило нови, върху непочистените плотове.
 
Защо в Бозвелийско отказали безплатните ваксини срещу страшната болест, четете в печатното издание на в. "168 часа"