Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младен Григоров на пръв поглед по нищо не се различава от останалите работници във фирмата за почистване в Горна Оряховица, в която е назначен. Всяка сутрин става в 7 часа, отива на работа, мие витрини и прозорци до късния следобед и се прибира вкъщи.
Когато стане 20 ч. обаче, той не може да направи и една крачка извън двора си, без да чуе проглушителния писък на сигналното устройство. От почти 6 месеца той носи електронна гривна, с която се осъществява контрола върху ограниченото му придвижване, наложено от съда във Велико Търново.
Младен има 3 провинения, за които е осъден - кражби и шофиране в нетрезво състояние без книжка. На ръба да попадне в затвора, той получава всички други възможни най-тежки наказателни мерки.
Подписва се по четири пъти на седмица в общината, не може да излиза след 20 ч. от дома си и трябва да полага по 200 часа обществено полезен труд на година. Пред в. "168 часа" Младен е първият осъден у нас, носещ новото устройство - електронна гривна, който се съгласява да разкаже пред журналисти за живота си.
- Кога ви поставиха електронната гривна?
- Нося я вече от почти 6 месеца. Всъщност откакто я нося, живея нормално. Все едно я няма. Дори по-добре от преди, когато постоянно бях нащрек заради среднощните проверки дали съм си вкъщи и дали спазвам ограничителната си мярка за свободно придвижване през нощта.
На улицата обаче хората
ме гледат странно
Ако не съм я скрил под чорапа си, се случва да ме попитат какъв съм, защо я нося. Не им отговарям. Казвам: "Той, шефът, ни сложи такива на всичките."
Между хора съм постоянно. Има много хора, които не знаят какво представлява. Още е не популярно. Хората, като видят нещо различно, и се заглеждат. Досега не съм срещал друг с гривна. Не мога да отида на работа по къси гащи, макар че е топло. Слагам си я в чорапа,
за да не се забелязва
Но знам, че в района на Велико Търново има и други, които носят гривни.
Удобството ми е, че не ме притесняват вечер. Преди постоянно, когато има проверка, трябваше да се обадя, да се покажа. Сега не идват посред нощ вкъщи, не ме събуждат. Спя си спокойно. Иначе си живея както преди - ходя на работа, прибирам се. С изключение на времето, в което не мога да излизам от вкъщи.
- Какво работите?
- В почистваща фирма. Основно почистваме витрини и прозорци.
- Кога гривната е активна?
- От 22 вечерта до 6 сутринта. През това време не мога да излизам. Но това не е единствената мярка, която ми е наложена. Трябва да се подписвам всяка седмица по 4 пъти, да полагам общественополезен труд. Наказанията ми са за общо 3 години.
- За какво престъпление са ви наложени?
- За няколко кражби и повторен опит за каране с алкохол в кръвта и без книжка. Имам един опит за кражба на 50 литра нафта. След това - кражба на пръскачка, електрожен и кабел. Това е.
- Как решихте да се съгласите да ви бъде поставена гривна?
- Исках да мога да спя спокойно през нощта.
Не да чакам някой да ми звънне на вратата
Преди във всеки един момент очаквах служителите от пробационната служба да се появят.
Когато ми предложиха да бъда под електронно наблюдение, вече бях от година с ограничителна мярка. Сложиха ми гривната, но за съжаление срокът е само 6 месеца. След това ми остават година и половина, в които отново ще ме проверяват през нощта.
Аз се чувствам по-добре, по-спокойно
ми е с гривната
Ако има някакъв проблем, знам, че мога да се възползвам от устройството - да се обадя, да извикам бърза помощ.
- Откога работите?
- През цялото време, откакто съм осъден. Няколко дни преди банкета за Нова година ми сложиха гривната. Не ми е проблем. Ще го изтърпя, щом веднъж съм се съгласил.
- Как реагираха колегите ви, когато я видяха?
- Само работодателят реагира малко странно. Понякога се случва да закъснея там, да имам повече работа и съм му казал, че това е проблем, защото гривната ще се включи и ще отчете, че ме няма.
- До къде можете да ходите, когато е включена гривната?
- Мога да ходя в двора и къщата. Не нарушавам забраната, приятелите ми идват при мен. Те са свикнали с това, че не мога да излизам, и тук почти постоянно вечер има хора.
- Случвало ли се е да излезете извън периметъра, който ви е разрешен?
- Случвало се е случайно. Тогава започва да ми звъни устройството. Като се прибера вътре, веднага се обаждам. Случвало се е с 20-30 минути да закъснея, защото се връщам от работа например. Тогава веднага се
обаждат от фирмата и се проверява, че съм си вкъщи
Това не е умишлено нарушение, не е 2-3 часа. След като се прибера, веднага звъня от самото устройство и се свързвам с тях. То започва да звъни под формата на пищене, когато се обаждат от колцентъра, за да проверят какво се е случило.
В една неделя, както си седим с приятели, бяхме усилили музиката. Явно се е получило смущение на сигнала. Звъннаха ми и ме провериха. Като има разместване, също устройството се активира.
Преди месец исках да забърша праха. Но под него няма как и го повдигнах. То се включи и ми звъннаха, отчело се е преместването. Когато ми се обадиха, аз вече го бях оставил, и ми казаха, че не се движи повече и всичко е наред. Приключихме с това, няма да го местя повече. А и след няколко дни вече няма да имам гривна.
- Как беше поставена?
- Дойдоха от службата, измериха ми я и ми я поставиха. За еднократна употреба е гумената каишка, а самото устройство се поставя многократно.
Всеки опит за намеса и махане се отчита
Има едни щифчета отстрани, които се чупят и ако това стане - край, повече не може да се ползва.

 Пълният текст, както и на кои други осъдени у нас е приложена мярката с джипиес проследяване, четете в новия брой на в. "168 часа"