Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шофьорът, блъснал двама мотористи и една кола в Кресненското дефиле, имал проблеми с наркотиците, а не бил психично болен.
Седмица преди да се отправи към благоевградския окръг с ясната идея да предизвика инцидент, Павлин Деспотов се сбива с майка си. Гинка Сиракова подозирала, че синът й взема амфетамини. В опита си да поговорят и да му помогне предизвиква гнева му.
"Притесних се, че отново има проблем с наркотиците. Повдигнах темата само веднъж, а той ми счупи крака и ме удари по главата - разказа с разтреперан глас майката Гинка Сиракова. - Тогава извиках полиция и "Бърза помощ", защото състоянието ми беше лошо, но не подадох оплакване.
Изгоних го и явно това го е натоварило допълнително, защото няколко дни по-късно разбрах какви щуротии е вършил.
Напоследък ми правеше впечатление, че с Павлин нещо не е наред. От няколко месеца наблюдавах промяна у него. Ставаше агресивен и раздразнителен. Майката винаги усеща тези неща".
След скандала Павлин отива за няколко дни при сестра си, а след това изчезва.
Близките му не знаят
къде е, докато не се
появява в медиите
с неадекватната си постъпка ден преди Великден.
Често ходел до Кресненското дефиле. Изкарал курс по рафтинг там, завързал и приятелства. Затова и майка му никога не се усъмнила, че ще извърши нещо нередно.
Докато на 11 април синът й си набелязва четири жертви по опасния път.
Първо се опитва да изтласка в скалите Ангел Ангелов, след това блъска втория мотоциклетист Милен Толев отзад, прави обратен завой и навлиза в насрещното на Неда Димитрова. Но Павлин не спира дотук.
Решен да предизвика катастрофа, притиска кола в тунела на дефилето. Шофьорът Георги Цурев успява да го задържи, докато дойде полицията. Разминават се без тежки последствия.
Голям късмет е, че двама от мотористите (Ангел Ангелов и Неда Димитрова - бел. ред.) имат камери и успяват да заснемат налудничавото поведение на шофьора. Публикуват видеклиповете си в социалните мрежи и предизвикват вълна от изумление и недоволство сред хората.
В момента Павлин е настанен в областния диспансер за психично здраве в Благоевград.
"С дъщеря ми отидохме на посещение в четвъртък (16 април - бел. авт.). Изолирали са го умишлено от заобикалящия го свят. Предупредиха ни да не говорим с него по темата, за да не го разстройваме.
Дори лекарите са го предпазвали да не гледа телевизия, за да не му повлияят коментарите и обвиненията допълнително на психиката.
Не осъзнава какво
е направил. Сякаш
не живее в реалността
Застанах пред него, а той ме попита: "Мамо, какво ти има на окото?" Нямаше и представа, че той ми го е причинил, а аз излъгах, че съм се ударила. Просто тези наркотици го докараха до това състояние", разказва Сиракова.
Лекарите все още не са й обяснили нищо за състоянието на сина й.
Засега ще остане в психодиспансера в Благоевград
Гинка признава, че самата тя предпочита този вариант, за да му помогнат специалисти.
Жената не знае какво ще прави, ако пуснат Павлин, въпреки че той настоявал да си тръгне, когато видял близките си.
"Не мога да го пусна в дома си. Страхувам се от него. Ако успее да се излекува в клиника, ще го приема обратно. Но в момента просто не е в състояние да живеем заедно.
Досега никой не се е оплаквал от него. С хората се държи добре, само на мен си позволява да излива гнева си, аз съм му като отдушник...", споделя опасенията си Гинка.
Жената е под невероятен стрес, откакто е разбрала докъде е стигнал синът й. Веднъж вече й се е налагало да го "извади от калта", но този път се чувства безсилна и не знае какво да направи, за да му помогне.
"Вече преживях един кошмар с него заради наркотиците
Преди 6-7 години имаше същата криза. Тогава повтаря три пъти 9 клас.
Пак по същия начин избухваше на моменти. Не можа да се справи сам и за една седмица беше в клиниката "Св. Наум" в София, за да го изчистят.
След това го изпратиха в центъра за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски", но го изгониха оттам, защото не е болен.
Казаха, че трябва да лекува зависимостта си от наркотици. А сега как мога да накарам едно 26-годишно момче на сила да вземе мерки? Безсилна съм", разказва Гинка.

Павлин успява да преодолее зависимостта си като ученик и да се закрепи. През последните години не е създавал никакви проблеми на семейството си.
Завършил трудно гимназия, но въпреки това проявил желание да учи висше образование - "Бизнес администрация".
Това зарадвало много близките му. Спортувал активно, обичал да ходи на фитнес, дори за кратко тренирал MMA.
Работил като спасител в Приморско и охранител в Бизнес парка в ж.к. "Младост" в столицата.
Преди няколко месеца
се отчуждил много
и се затворил в себе си
Гинка отличава две възможни причина за употребата му на наркотици. Едната отдава на развода й с бащата на Павлин.
Двамата със сестра му били много малки, когато родителите им се разделят, но той бил по-чувствителен и го приел по-тежко. Втората причина идва с желанието на жената да компенсира липсата на баща.
"Беше изключително кротко дете. Нямаше и капка агресия в него. Никога не сме имали проблеми или инциденти с Павлин.
Само веднъж си беше счупил ръката, и това е. Проблемите започнаха с развода. Толкова много сме го коментирали, но е напълно нормално да му липсва баща му.
Цял живот му угаждам с идеята да заместя неговото отсъствие, но не става така...
Когато няма кой да му
удари по-силен шамар,
за да се вземе в ръце,
това се получава
Павлин никога не се е страхувал от мен. Допуснах грешка, но всяка майка иска на децата й да не им липсва нищо", споделя Гинка.
Опасният шофьор поддържа контакт с баща си, който от години живее в Испания. Няколко пъти ходи при него, но не успяват да се спогодят и се връща в България. Заедно купуват колата, с която умишлено блъска мотористите.
Всичките близки и приятели на Гинка и Павлин са се отдръпнали след случилото се. Никой не се е обадил дори да я попита как е.
"Хората се плашат
от такива неща"
- обяснява си поведението им тя. Разбира ги напълно, както и реакцията на потърпевшите.
"На пострадалите мога да кажа единствено: "Съжалявам", ако изобщо мога да се извиня от негово име. Не познавам момчетата, нито съм гледала телевизия, защото се разстройвам.
На тяхно място можеше да бъде и моето дете. Някой можеше да загине... Жив късмет е, че няма жертви.
Добре, че няма такъв фатален край, защото не знам какво бихме правили в противен случай..." казва Гинка Сиракова.