Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Вазов
Иван Вазов

Съпругата на Иван Вазов Атина Болярска е пребита до смърт от разгневени съкооператори. Най-вероятната причина за нейната трагична съдба се оказва неуважението, което показала както към мъжа си, така и към царя, който лично дошъл, за да изкаже съболезнования на гробищата.

Не само смъртта, но и цялата любовна история между патриарха на българската литература и Атина е наситена с драматични обрати, пишат изследователи на живота на поета. Въпреки колоритността на отношенията между Вазов и единствената му съпруга в историята остават най-вече чувствата му към друга жена - Евгения Марс.

Дълги години съдбата на Атина Болярска е извън интересите на обществото. Най-вероятно именно заради трагичния завършек на живота й, свързан с всеобщото неодобрение от страна на софиянци.

Първата среща между Атина и Вазов е устроена от съпругата на белетриста Михалаки Георгиев - руската възпитаничка Магдалина, през 1890 г. Болярска е бивша ученичка на сватовницата си, с габровска жилка и с

10 години по-млада от 40-годишния писател.

Завършила е в киевския Фундоклевски лицей за благородни навици със златен медал. След Киев тя се връща в България и оставя добро впечатление на не един или двама от тогавашната интелигенция. Започва да работи като учителка в Русе, а Вазов е любимият й поет.

След срещата, устроена от Михалакиевата съпруга, Вазов и Атина остават заинтригувани един от друг. Скоро в дома на Георгиеви се случва срещата между двата рода, които трябва да проверят дали би бил възможен брак между двамата влюбени.

В крайна сметка се стига до годеж, обявен официално през 1890 г. Всички били доволни, дори майката на поета Съба Вазова, която също имала литературен талант. Тя останала с добри впечатления от рецитиращата "Епопея на забравените" Атина и годежът официално бил приет.

В съзнанието на Съба Вазова обаче се зародили притеснения, че новата й снаха може да се окаже с волен характер, пише Стефанка Кръстева в книгата "Възпети от Вазов". По думите на изследователката Атина е била откровен критик на Вазов при нужда и незаменим помощник, когато поискала.

Кумове на сватбата на известния писател са Михалаки и Магдалина Георгиеви. В началото на съвместния си живот с Вазов Атина подкрепя и съветва съпруга си в новите му творчески проекти.

Съществуват твърдения, че именно съпругата му е дала идеята за разказа "Коледен дар", който е публикуван в списание "Денница".

Атина Болярска, която има афинитет към модерността, почти веднага след сключването на брака решава, че ще се отрази добре и за двамата, ако се промени интериорът на дома им и се

внесе малко европейски моден стил.

Това желание на Атина се оказва в разрез с разбиранията на Съба Вазова, която е председател на женското дружество "Постоянство" и инициатор за откриване на неделно женско училище. Традиционалистката Съба е майка на 10 деца - осем сина и две дъщери, от Минчо Вазов. Отгледана по патриархален модел, тя не възприема възгледите на новата си снаха.

Но това не е единствената причина за последвалото негативно отношение към Атина. Съба била силно притеснена, защото съпругата на любимия й син можело да окаже лошо влияние върху творчеството му.

 

Сватбена снимка на Иван Вазов с Атина Болярска
Сватбена снимка на Иван Вазов с Атина Болярска