Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Девойка разглежда иконата на св. Николай Чудотворец в параклиса на морското дъно.
КАДЪР: Девойка разглежда иконата на св. Николай Чудотворец в параклиса на морското дъно.
Малка яхта акостира в красивата местност Крокодилите край Приморско, за да качи на борда си двойка влюбени, които всеки момент ще минат под венчилото.
Те обаче няма да отплават на романтично пътешествие, а ще се гмурнат на 6-7 метра дълбочина в морето, за да си разменят халките в единствения в Европа подводен параклис "Св. Николай Чудотворец".
Влюбените ще се врекат във вярност пред иконата на светеца и ще пият шампанско под вода. А на брега ще опитат екзотични плодове и морски дарове.
Това вълнуващо преживяване очаква смела двойка от Стара Загора, която е проявила интерес към подводна сватба през юни, разкрива дайв мастерът Ирена Бадалова.
Тя е основно
действащо лице в брачната подводна церемония,
която се осъществява с логистичната подкрепа на водолази от морския град. В церемонията има готовност да се включи и кметът на Приморко Димитър Германов, казва Ирена Бадалова.
Дамата е председател на общинския водолазен клуб в Приморско и един от създателите на подводния параклис, заедно с Тодор Попов, собственик на водолазен център "Посейдон".
Неговият син Иво и дъщерята на Ирена Михаела също са сертифицирани водолази и през лятото обучават туристи. Младежите са и основни фигури в организирането на подводни ритуали и сватби край морето.
„Миналото лято на сватба на Южния плаж в Приморско, която организирахме, дъщеря ми изскочи от морето облечена като русалка с пръстените на младоженците. Беше много атрактивно, защото тя нямаше водолазна екипировка. Долу, на дъното, Иво я обдишваше, докато изчакваха момента с пръстените", разказва Ирена. Тя бе единствената жена, която на Великден се гмурна ритуално до параклиса заедно с 13 мъже. Под вода водолазите пиха шампанско и се бориха с яйца, но преди това празничната трапеза бе осветена на брега от отец Гавраил.
"Когато спускането под вода е ритуално, то не е просто гмуркане, а нещо много по-специално", споделя Ирена, която по професия е проектант.
За нетрадиционното посрещане на Христовото Воскресение в Приморско пристигнаха любители на дайвинга от цялата страна.
Първият в Европа подводен параклис "Свети Николай Чудотворец" бе открит през юни 2013 г. Иконите са положени под вода в акваторията на Приморско, южно от Маслен нос.
Намира се на шест метра дълбочина и е изграден от четири водоустойчиви плочи. На едната е образът на свети Николай - покровителят на рибарите и мореплавателите, а другата представлява олтар със свещник и метален кръст. На третата плоча има християнски надпис, а на четвъртата - поздравът "За равен брой", който водолазите си разменят като пожелание за безаварийно гмуркане. Същият текст е изписан и на плоча на брега, която указва къде се намира параклисът.
"Когато Тодор сподели идеята си за подводен параклис първата ми мисъл беше
кой ще е най-подходящият материал за изработването на иконите,
за да са устойчиви. Използвах бетон и арматура. Отец Гавраил от Приморско ни "вкара" в православния канон. Не съм експериментирал много с иконата на Св. Николай, но си позволих да го направя малко по-млад, отколкото го изографисват обикновено. Поставих бронзови орнаменти на главата и благославящата му ръка. Радвам се, че след всичките катастрофални зимни бури, които преживяхме през последните две години, параклисът не е мръднал", споделя скулптурът Никола Диков. Той все още не се е гмурнал до творението си, за да го види на живо, но непрекъснато гледа видео, заснето от водолазите при всяко гмуркане.
А ритуални гмуркания в подводния параклис има през цялата година. Въпреки студа и ледените води, водолази от Приморско почетоха светеца и на Никулден, 6 декември.
"И тогава, и на Великден преживяването беше много вълнуващо, но вече подготвяме следващото. За празника на Приморско 24 май ще монтираме бронзова плоча на тюлен монах в Тюленовата пещера край Маслен нос.
Тя също се намира в местността Крокодилите, където е подводният параклис, но в посока към носа.
Преди години там са намирали убежище тюлени монаси, но много отдавна ги няма. Изчезнали са някъде към 70-те години на миналия век, като последно са срещани по Северното Черноморие - около Калиакра, Шабла и Тюленово", разказва Тодор Попов.
Ето какво споделя негов "колега" - гмуркач от Бургас в блога си "Булти и приятели":
"Реших да проверя северния склон на Маслен нос, морето беше тава.
Там ме очакваше нещо, дето виждах за пръв път в живота си - бряг, на метър от него - вертикална стена завършваща някъде в мъглявината към дъното. Гмурнах се по нея - видя ми се безкрайна, след малко изплувах - не очаквах такива дълбочини в непосредствена близост до брега. Раздишах добре и повторих, видя ми се безкрайно времето, докато стигна дъното, поне 20 метра имаше, ако не и повече и... гладка стена. Гмурках се многократно и
не вярвах на сетивата си Местих си и лодката насам- натам, докато не попаднах в Тюленовата пещера. Бях чувал само за нея и я бях зървал отдалече.
Е, пичове, такова място няма! Пожелавам на всеки от вас да я посети, както подводната, така и надводната й част. Имах чувството, че съм попаднал в храма на Нептун, таванът й бе осеян със сталактити и сталагмити. Въпреки че този ден термоклинът бе плитък около 6-ия метър, се оказа че подводната част е също дълбока и бистра, там бе кристално, сенчесто, тъмносиньо, нереално, вълшебно, безброй иларии се гонеха и проблясваха под сноповете лъчи, струящи от осветените от слънцето проходи, хиляди огромни паури се бяха наредили по стените, като фигури на теракота в банята на Господ...
Почувствах се някак си особено... ЛЕВИТАЦИЯ е точната дума... в същото време изпитвах и страх - пещерата завършваше с много дълбоки лабиринти, водещи някъде към преизподнята...".
Водолази от Приморско също са категорични, че мястото е невероятно. За да припомнят за популациите на тюлена монах, който се е срещал и по южното ни Черноморие, са се заели с поредното подводно предизвикателство.
Бронзовата плоча ще бъде поставена на около 15 метра дълбочина, на стената на Тюленовата пещера. Тя ще бъде в умален мащаб, а каменна плоча с естествените размери на тюлен ще бъде монтирана на сушата в местността Крокодилите, близо до плочата за подводния параклис.
"Ще има и информационни табели за тюлена монах, който е вписан в Червената книга на изчезващите видове. Той обаче все още се среща в Румъния и е възможно популацията му да се възвърне и у нас, стига различни екоорганизации да се активизират", убеден е Тодор Попов.
Той разказва, че достъп до надземната част на пещерата има и откъм сушата, но преходът е труден.
"Пещерата е изцяло подводна, има водно око - дупка, през която тюлените са вдишвали въздух. Не случайно те са наричани монаси, защото тюленът не живее на големи групи, той е самотник. Събират се само за периода, през който се чифтосват и после се разделят", обяснява водолазът.
Двете плочи за Тюленовата пещера вече се изработват от скулптура Никола Диков, направил иконите за подводния параклис. Той е софиянец, но от близо 10 г. живее и твори в село Ясна поляна край Приморско. Диков е създател и ръководител на известния симпозиум по скулптура в дърво "Ясна Поляна", който се провежда още от 1984 г. в китното странджанско селце.
ХРАМ: Мястото, където се намира подводният параклис, е обозначено с плоча. На Великден водолази оставиха до нея венец с декоративни яйца.
ХРАМ: Мястото, където се намира подводният параклис, е обозначено с плоча. На Великден водолази оставиха до нея венец с декоративни яйца.