Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подозират шофьора, който умишлено блъсна двама мотористи и една кола в Кресненското дефиле ден преди Великден, за извършител и на фаталния мистериозен инцидент от 2013 г., в който бяла кола блъска друг моторист и спътницата му и бяга.
Павлин Деспотов се опитва да изтласка в скалите на опасното Кресненско дефиле Ангел Ангелов, след това блъска втори мотоциклетист отзад, прави обратен завой и излиза в насрещното платно на трети. Но 26-годишният младеж не спира дотук. Излязъл с ясна цел на 11 април, продължава с катастрофа, но този път притиска кола в тунела на дефилето. И четиримата изваждат невероятен късмет въпреки упоритостта на Деспотов.
Малко след като полицията хваща Павлин край Благоевград след няколко „неуспешни” опита от негова страна, мотористи, гледали видеото, публикувано от Ангел Ангелов, подават сигнал и искат шофьорът да бъде разследван и за мистериозния случай от 2013 г.
Оказва се, че междувременно Павлин Деспотов е бил задържан от благоевградчанина Георги Цурев, който от няколко години живее в Германия. Мъжът се върнал за няколко дни в родния си град и пътувал с колата си към Сандански.
В тунела на Кресненското дефиле кола се залепя зад него и започва да го блъска. Цурев успява да се измъкне от опасната ситуация и изпреварва софиянеца.

Спира пред него в черен път без изход и го пита защо го е блъскал
Павлин отговаря, че Цурев карал много бързо. Гонката продължава, докато Павлин сам спира пред заведенията в дефилето и влиза в едно от тях. Именно там Цурев, с помощта на бармана успява да го задържи.
„След като публикувах видеото, много хора ми се обадиха. От медиите разбрах, че някой е подал сигнал в полицията и те разследват въпросния Павлин и за катастрофата с Деси и Пламен”, коментира Ангелов.
Преди година и половина обаче Деси и Пламен нямат същия късмет. След катастрофа, причинена по мистериозна причина на няколко километра от сегашния инцидент - в отсечката между Старо село и Студена, 37-годишната Деси почива, а Пламен е приет в реанимация. А по ирония на съдбата почти две години по-късно бившият полицай Пламен Гроздев е осъден на 2 г. условно и е с отнета книжка, защото според полицията няма доказателство, че друга кола е причинила катастрофата.
„Случаят е идентичен, от една страна, но от друга – не - коментира пред "168 часа" Пламен Гроздев. - Според държавата аз съм виновен за случилото се тогава. Въобще не търсиха колата. Цялата присъда се базира на техническата експертиза, според която по мотора няма следи от съприкосновение с автомобил. Което според тях означаваше, че съм карал с висока скорост и не съм могъл да овладея ситуацията. А моят мотор е „гол”, нямам спойлери, най-външната част, след като седна на мотора, са краката ми. Затова няма как да има следи по него. За съжаление разследващите не си направиха труда да търсят шофьора, който избяга.
След инцидента ходих на мястото. По мантинелата все още имаше следи. Съвсем достатъчно е било шофьорът да кривне леко към мен и да ме запрати точно в нея. Нали разбирате, че е глупаво да го чакам да ме удари, ако го виждам как идва към мен”.
Самият той има много малко спомени от най-лошия ден в живота си, тъй като след инцидента е приет веднага в „Пирогов”, но съвсем ясно си спомня, че преди да го блъсне, шофьорът му дава път за изпреварване, както ясно се вижда във видеоклипа, че прави и Павлин Деспотов с Ангел Ангелов.
„Помня началото на катастрофата. Застанах зад колата на левия й калник, за да може шофьорът да ме види. Той караше в най-лявата лента на магистралата, нямаше и други автомобили.
Изведнъж ми направи път и в момента, в който тръгнах да го изпреварвам, се върна обратно и ме затвори към мантинелата”,

казва Гроздев.
Двамата с Деси живеели заедно. Освен по мотори си падали и по кучета – Деси особено ги обожавала.
Обичали и да пътуват много. “Обиколили сме цяла България, Гърция и част от Италия с мотори”, казва Пламен. Тази им страст и големият опит, който имат, изпълват със съмнение техните приятели, които изощо не вярват във версията, че Пламен не е могъл да овладее мотора. Освен това неговите приятели са категорични, че случаят е идентичен със сегашния, а моделът на поведение на Павлин отговаря напълно на маниера на причинилия катастрофата преди година и половина неизвестен шофьор.

"Деси и Пламен отдавна караха мотори и имаха много опит. Пламен дори беше изкарал специално училище за каране на мотоциклет, съответно бе много добър. Това говори, че едва ли по негова грешка е станала катастрофата. Трудно би допуснал подобно нещо. Това му остави белег за цял живот.
Все още се възстановява, но едва ли някога ще се възстанови напълно... ", казва Антони Карданов, пътувал с Деси и Пламен в деня на инцидента.

Спомня си ясно как само половин час по-рано стояли на една маса и си говорили, а после...
" Това бе подигравка на съдбата. Предишния ден Деси имаше рожден ден, почерпи за празника си, а на следващия ден я изпратихме... Стояхме, говорихме си, никой не подозираше, нито очакваше какво ще се случи, а след това ги видях да лежат на пътя... Няма да го забравя никога", разказва Тони. Става ясно, че младият шофьор често изминавал трасето около Кресненското дефиле. Направил впечатление на тамошните с безцелните си обиколки.„Намерили са местни хора, свидетели, които са казали, че често са го забелязвали да минава по пътя съвсем безцелно,
т.е. не отива конкретно някъде,

а уликите сочат, че се движи само в този район целенасочено - търси жертви. По мое мнение има да си връща нещо на някого, внушил си е мисия, което го превръща в психопат. Нарочно се връща в дефилето и върши такива неща", казва Антони. Той се движил на километър зад Пламен и Деси, но в групата имат пряк свидетел на случилото се.
Евгения Кусева забелязва сходен маниер на поведение между тогавашния извършител и Павлин, но самата тя каза пред „168 часа", че не може да бъде категорична. Жени кара точно зад тях двамата и вижда „малката бяла стара кола", която първо им дава предимство, а после ги удря в мантинелата. Дава показания в полицията, но явно не са взети под голямо внимание, както сама заключава.
„В онзи ден нямаше голям трафик. Достигнахме въпросната кола, която караше в най-лявата лента, а пред нея имаше джип. Показахме му, че искаме да го изпреварим. Тръгна да се престроява вдясно, което за нас, мотористите, в повечето случаи е знак, че ни дава предимство.
В момента, в който Пламен тръгна да го изпреварва, той започна плавно и методично да се прибира към него. По пътя имаше пясък, което влоши нещата. Видях, че шофьорът на колата ги залепи до мантинелата, удариха се и изхвърчаха. Поведението му беше на абсолютния психопат. Карахме поне няколко километра зад тази кола и
нямаше как да не ни е видял в огледалото
Всичко продължи около 10 секунди, а това е ужасно много време за нещо такова. Успях да заобиколя мотора, след това и Пламен, и спрях. Джипът и бялата кола също първоначално спряха, но потеглиха веднага. Полицията прие само една част от моите показания, което е много странно. Мога да си го обясня единствено, че е много по-лесно виновният да е мотористът. Веднага след това започнахме да търсим камери, с които да докажем версията си, но за съжаление в този участък нямаше никъде", спомня си Жени.
За голям късмет Ангел Ангелов и приятелите му имат камери на моторите си. Това им помага да докажат неадекватното поведение на пътя на Павлин Деспотов. На 11 април четирима мотоциклетисти пътуват в група. Двама са карали заедно, а останалите били съответно пред и след тях. Ангел е карал втори. Той качи видеоклипа със заглавие „Ето какво ми се случи днес в Кресненското дефиле" в профила си в социалната мрежа фейсбук. На кадрите се вижда как
мотористът се опитва да изпревари бял голф
два пъти, но шофьорът не му позволява, а при втори опит го изтласква от пътя.
„Първоначално помислих, че се опитва да избегне някоя дупка, но на видеото ясно се вижда, че няма препятствия по пътя", казва Ангел.
В края на видеото покрай Ангелов профучава друг моторист - Милен Толев, който се опитва с жестове да спре Павлин, но той удря и него отзад. Успява да запази равновесие и да ускори достатъчно, че да се измъкне от неадекватния човек. Ангел се качва отново на мотора и започва да търси приятеля си, защото е убеден, че е паднал.
В този момент Павлин продължава да „действа" на пътя. Оказва се, че е направил обратен завой и е излязъл в насрещното платно на последния моторист - за да я сплаши. Именно Неда Димитрова публикува втория клип във фейсбук, на който се вижда ясно какво се случва, но за щастие без досег помежду им. Успяват да отличат и регистрационния номер на колата - СА3384НА.
Веднага подават сигнал до 112 с модела на колата и регистрационния й номер. Полицията реагира бързо, хваща го, след като се опитва да предизвика катастрофа и с друг автомобил. В тунела на дефилето Павлин
опитва да изблъска два пъти и кола
Някак шофьорът Георги Цурев успял да го задържи, докато дойде екип на полицията. Пристигнали и мотористите. Самият Ангел разказва, че първоначално изобщо не подозирал, че младежът е управлявал белия голф.
„Вече се бяхме събрали доста хора и не можех да разбера виновника сред тълпата. Попитах кой го е направил и като ми посочиха това младо момче, не можах да повярвам. Изглеждаше напълно спокоен, стоеше кротко като страничен наблюдател - все едно не е извършил нищо нередно", разказва Ангел.
Поведението му било странно затова, освен че му вземат проба за алкохол с дрегер, правят и кръвен тест, за да установят дали не е вземал наркотици.
След това всички отиват в районното, където Павлин е задържан. Там напълно обикновеният на пръв поглед младеж втрещява Ангел с отговора си на негов въпрос:
„Попитах го защо го е направил. А той се обърна към мен и безразлично ми каза:

"Всеки ден умират мотористи, какво толкова е станало?"
Поведението му неслучайно втрещява всички. 26-годишният софиянец е освидетелстван психично болен. Преди около 8 г. попада в психиатрична болница „Св. Иван Рилски". Причината била зависимост към наркотици, заради което развива, психоза - съобщи bTV. Но как точно се развива състоянието му по-късно - институциите не знаят. Известно е, че се е запалил по бойните спортове и дори участвал в аматьорски турнири по MMA, но съвсем за кратко.
След ареста е настанен в психиатрия. Съставен му е акт за опасно шофиране и създаване на предпоставки за възникване на ПТП и шофьорската му книжка е отнета.