Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екзекуторът Лубиц разбива самолета по модела "самоубийство с придружител"

149 души загиват заедно със самоубиеца Андреас Лубиц в една от най-жестоките самолетни катастрофи през изминалите десетилетия. Той слага край на живота си по модел, който в психологията е известен като "самоубийство с придружител".
Когато човек смята, че не е справедливо само той да умре, понякога взема невинни жертви на своя последен съзнателен избор, коментира пред в. "168 часа" психиатърът доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
Множество са случаите, в които самоубиец повлича със себе си и други хора. Парижкото метро например е едно от местата, където се разиграват подобни трагедии. Такъв е случаят със смъртта на 24-годишен мъж, повлечен под колелата на мотриса от самоубиец,
Във фаталния ден през 2010 г. перонът на метростанцията при библиотеката "Франсоа Митеран" в 13-ото предградие на Париж е претъпкан. 24-годишен младеж чака мотрисата да пристигне всеки момент и се е приготвил за качване.
Изневиделица мъж на около 40 г. го сграбчва и го повлича върху релсите.
Подземната железница, която пристига точно в този момент, премазва и двамата. Това е един от множеството случаи на "самоубийство с придружител", какъвто френски и български психиатри смятат, че може да е трагичният инцидент със самолета.
Разследващите двойната смърт във Франция бързо успяват да разберат, че самоубиецът нарочно е взел със себе си друг човек. Кадрите от видеокамерата на метрото не може да бъдат използвани, тъй като тя е поставена в края на перона, твърде далече от ужасния инцидент, и е записала само движение на тълпата в здрача.
Но свидетелските показания на очевидци - както на пътници, така на и машиниста на мотрисата, накрая довеждат до извода, че младият мъж е бил предумишлено повлечен към релсите.
Представен като маргинал, без точен адрес, самоубиецът е бил известен на полицията от различните си криминални прояви - кражби и агресивни пристъпи. Вземал е тежки медикаменти за психиатрично лечение и е бил задържан между 2006 и 2009 г.
Според свидетелите той не е имал абсолютно никакъв словесен контакт със своята жертва. 24-годишният мъж щял да става баща след три месеца. "Просто се намираше на грешното място в грешното време", казва пътник, ужасен от драмата.
Абсолютно същото може да се каже и за 149-те невинни жертви на ужасяващия сблъсък на полет 9525 на "Еърбъс" 320 във Френските Алпи.  Жестът на Андреас Любиц, който причини смъртта на пасажерите, в първия момент изглежда неразбираем. Психиатърът Жан-Пол Миелет обаче обяснява пред "Льо Фигаро" как най-вероятно е протекъл преходът към самоубийствения му акт.
"Като психиатър знам, че поведението на хората е в голяма степен непредсказуемо - коментира Миелет. - Възможно е да се стигне до самоубийствен акт, който изобщо не е бил очакван.
Шофьорите и пилотите не са имунизирани срещу депресии и суицидни състояния. Подборът им е направен въз основа на критериите за технически умения, интелектуални качества и също на базата на личностни тестове."
Според него дори човек, който се счита за идеално балансиран, в някакъв момент може да стигне до такъв етап от живота, когато е подложен на суицидни изкушения по много разнообразни причини.
"Това са хора, които
извършват самоубийство, защото вярват, че животът е абсурден и безсмислен - пояснява Миелет. - Тогава става въпрос за екзистенциално самоубийство, което е доста близо и до философското самоубийство. Такъв тип актове извършват хора на определена възраст, които считат, че са постигнали каквото е трябвало да свършат в живота си и те трябва да предизвикат почит у другите."
Случаят на Лубиц според Миелет може да е такъв, но по-скоро прилича на "нарцистично самоубийство".

Цялата история на Андреас Лубиц и падането на самолета, както и за още 5 подобни случая на пилоти, които нарочно се разбиват, четете в новия брой на в. "168 часа".