Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нека си кажем истината в очите: в последните 15 години българинът беше буквално прогонен от родното Черноморие и днес няма никакъв шанс да се върне само защото премиерът Борисов го призова да забрави за Гърция.
Напротив. Ще се случи точно обратното. Туристическият бизнес това лято ще изпита много мощен стрес тест. Защото след руснаците и украинците от нашето море трайно ще избягат и българите.
Ако не вярвате, вижте статистиката за миналата година. Тогава по данни от бранша почти 600 хиляди сънародници се отказаха от нашето Черноморие и предпочетоха плажове в чужбина. Оказа се, че всеки 5-и българин е преминал поне веднъж границата с Гърция. Турция традиционно се посещава масирано заради евтините оферти, но в последната година сънародниците ни откриха и нови дестинации - като Сърбия например, особено в зимния сезон.
Няма нормален човек, който да е посетил през лятото Гърция и да не повтори през следващата година. Всеки води и приятели - така българското присъствие в южната ни съседка се мултиплицира с всяка изминала година за сметка на Черно море.
Без да навлизаме в излишни подробности, основните причини за българската инвазия там са 3 - чисто море и красив, незастроен пейзаж, качествена храна и алкохол, дружелюбно обслужване и безплатен плаж.
У нас, както добре знаем, е точно обратното. Дивото застрояване не само не спира, а дори и след вече 20 години архитектурен мутробарок все се намира някой още по-алчен предприемач, който да ни втрещи с наглостта си.
"Господари на ефира" излъчиха тази седмица репортаж за местността Фичоза край Варна, където е сключена сделка с парцел от 4 декара, два от които са, забележете, море.
Новият "собственик" веднага е заградил терена и започва строителна дейност, под предлог че ще укрепва пътя. Вече е почти съсипан девствен някога район, местообиталище на много видове риба и редки птици.
Е, кажете ми, как да отидеш на море в България, след като си изгледал този репортаж. Как точно очакваш да те посрещне този строителен предприемач в новото си заведение на брега, след като е погазил толкова много закони. Разбира се, че неговата единствена цел ще бъде да те измами и да ти вземе парите с цената на всичко.
Премиерът, вместо да отправя патетични послания от трибуната на парламента, трябва да изпрати на наглеца във Фичоза данъчни, строителен контрол, прокуратура, ХЕИ, ако трябва, и барети.
Всъщност още преди седмица Бойко Борисов призова хотелиерите и ресторантьорите да си оправят обслужването, за да върнат доверието на клиентите. Какво се случи обаче през тази седмица?
В понеделник посетих малка туристическа агенция с въпрос какви интересни предложения имат за великденските празници, но понеже ме познават, оттам директно признаха, че т.нар. великденски оферти за Черноморието са измама, защото цените в тях не са намалени, както е обявено, а са си нормалните за същия период на годината.
Ето точно в това отношение към клиента се крие причината за отлива на български туристи от Черно море. Истината е, че през всичките тези години на преход собствениците на хотели и ресторанти, концесионерите казваха индиректно на българите: "Нещастници! Не ни пука за вас! Не ви искаме!", и предлагаха по-изгодни оферти дори на британските и германските туристи, които имат много по-висок стандарт на живот в родината си.
Така че причината сънародниците ни да изберат Гърция е не само финансова, но и силно емоционална. Днес те наказват туристическия бранш. Защото някога красивото ни Черноморие е като емблема на мутренските години. Там времето сякаш е застинало в най-гадния период на най-новата ни история.
А кметовете, вместо да наложат ред, се конкурират в момента кой ще нареди повече палми по крайбрежните алеи. В Созопол имало 15, а Варна е първенец с цели 85.
Чудя се тези кметове наистина ли не разбират, че дори и маймуни и папагали да накачат по тях, никого не могат да излъжат.
20 рехави палми в саксии не променят осрания пейзаж и няма как да върнат българския турист.
Алчните хора в туристическия ни бизнес не заслужават помощ от държавата, защото самите те положиха огромни усилия да прогонят клиентите си. И тепърва ще разбират колко важен за тях е българинът. Но за да го върнат на плажа, ще трябва да се постараят години.