Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близките на Пейо Янчев, младия бургазлия, който загина от паднало дърво, не залъгват сина му Алекс с измислени истории.
"Разказахме му всичко, той знае какво се е случило с баща му, преценихме, че така е по-правилно - разкрива Алексей Янчев, бащата на Пейо. И допълва: Мисля, че му е най-трудно, когато другите деца около него разказват за бащите си, а Алекс трябва да мълчи."
Историята на 26-годишния аниматор, който издъхна на 17 септември 2012 г., е сред най-потресаващите през последните години. Тя не губи актуалност, тъй като родителите и Бранимира, жената до Пейо, повеждат тежка съдебна битка срещу местната администрация в Бургас и успяха да се преборят за рекордно обезщетение от над 600 хил. лв.
Всичко започва сутринта на 17 септември, когато Пейо има среща д-р Петър Никифоров, съпруг на сестрата на баща му, който пристигнал от Сливен. Пейо паркира колата на ул. "Гурко" и се отправя към близкия общински паркинг.
Младият мъж трябва да вземе от чичо си багаж. След кратката среща двамата се разделят, д-р Никифоров тръгва към паркинга, Пейо се отправя към пешеходната пътека. В този момент се чува грохот, чичото се обръща и вижда дървото, стоварено върху зебрата.
Стволът е притиснал Пейо, но той все още е жив. Травмите обаче са тежки. Издъхва след часове в реанимацията.
Бранимира е на стотина метра от мястото на инцидента, чака Пейо в колата им. Тя обаче седи с гръб и въобще не забелязва суматохата край себе си. Докато се чуди защо закъснява, по телефона й съобщават за нещастието.
"Моята истина е, че някой не си е свършил работата. Много въпроси си задаваме, надяваме се да има отговори, защото след тази нелепа смърт в цял Бургас започна сеч на дървета", изплака майката на жертвата Даниела Янчева на 9-ия ден след смъртта, когато семейството, приятели и колеги се събраха на входа на паркинга на ул. "Гурко". Тогава бе окачен транспарантът "Едно навреме отсечено дърво, един спасен човешки живот", който стои и до днес.
Вече трета година датата на смъртта на Пейо се отбелязва с поклонение на лобното му място, на входа на паркинга е поставена паметна плоча и под нея винаги има цветя.
Загиналият Пейо носи името на своя дядо ген. Пейо Янчев Според близките му той е наследил от него и много качества - целенасоченост, последователност, упоритост. Започва самостоятелен бизнес много млад и фирмата, която създава заедно с приятеля от детските си години Александър, бързо се развива.
Двамата са приятели от началното училище, продължават образованието си в различни гимназии, но не прекъсват контактите си, докато следват, работят няколко сезона в Слънчев бряг като аниматори. Виждат перспективата в тази работа. На 22 години са, когато решават да направят своя компания със същия предмет на дейност. Започват с 4 хотела и 18 аниматори, постепенно броят на обслужваните обекти става все по-голям, все повече стават и хората, на които осигуряват работа.
След смъртта на Пейо дяловете са поделени между Александър и бащата Алексей. Бранимира също работи във фирмата, именно работата като аниматори ги събира с Пейо.
Алексей разказва потресаваща история, в която като че ли е била закодирана нещастната участ на сина му.
"Имаха шоу, което се казваше Spirit of the dance, в което той играеше главната роля. Сюжетът беше свързан с вечната битка между доброто и злото. Действието се развиваше около едно дърво.
Лошите връзваха героя на Пейо за дървото и го убиваха. След това обаче идва фея, която го съживява Каква съдба?! Наистина дърво му взе живота. Но феята я няма", въздъхва Альоша Янчев.
Пейо не само рано започва самостоятелен бизнес, но и рано става баща. Алекс се появява, когато е на 23 г. Момченцето е на 3 г. и 4 месеца, когато загубва баща си. Тази година през май ще навърши 6.
Харесваше му да е баща, двамата с малкия се забавляваха много, разказва най-близкият му приятел Александър.
След смъртта на Пейо близките му започват две паралелни битки - едната е в съдебната палата, другата е насочена срещу институциите, които отговарят за озеленяването.
Александър застана начело на инициативата да се обиколят всички райони в Бургас и да се документират болните дървета. Диск със снимков материал е връчен на кмета Димитър Николов на 40-ия ден от нещастието, която съвпада с Димитровден.
Междувременно още в деня на инцидента е образувано досъдебно производство от Бургаската окръжна прокуратура, което и до днес се води срещу виновно лице. Семейството веднага заведе и гражданско дело срещу община Бургас, тъй като падналият конски кестен е на територията на общински паркинг.
"След като синът ни загина по този нелеп начин, трябва да помислим за бъдещето на неговия син", мотивираха решението си родителите.
Първоначално бе заведен частичен иск от 100 хил. лв., по 25 хил. за двамата родители, съпругата и 4-годишния Алекс. Ясно е, че всичко, което бъде присъдено, ще отиде за детето, заяви бащата още в първото съдебно заседание. В съдебната зала присъстваха още съпругата му Даниела и вдовицата на Пейо Бранимира.
Юристите на общината се извиниха на близките от името на местната администрация, те признаха официално факта, че има причинена смърт от паднало дърво, което е собственост на общината. Двете страни заеха различни позиции по въпроса какво е причинило срутването. По искане на адвоката на семейството Евгений Мосинов съдът назначи специализирана експертиза, чиято основна цел бе да изясни
как се е стигнало
до срутването на
12-метровия кестен
Изготвянето на експертизата обаче отне повече от предвиденото време.

Следващото заседание, насрочено за 31 май, се отложи, тъй като тя не бе представена в съда, а магистратите определиха 3-дневен срок, в който вещото лице - Мишо Жеков, да депозира обяснения за забавянето.
Общинската администрация пък не бе изпълнила друго съдебно искане - да предаде пълния списък на комисията, която инспектира дърветата на паркинга.
Поредното отлагане разтрои близките, съдията Иван Воденичаров дори им се извини.
Експертизата бе представена в съда през юли. Тогава проф. Светослав Бобев заяви, че
дървото се счупило заради изгнилата основа
Според него е имало достатъчно външни белези, че дървото е болно - суховършието, изтеглената корона, която не е типична за конски кестен, обрастването с бръшлян, плодното тяло на гъбата в основата на корена. Дървото е нямало съпротивителни сили да се справи с това заболяване, категоричен бе професорът.
Според него общинските служители от отдел "Озеленяване", вместо да предпишат премахване на дървото, са поискали запазване с оформяне на короната. Не са се съобразили с очевидните и видими при оглед заболявания по дървото, причинени от
атака на дърворазрушаваща, а също и друг вид гъба,
 причиняваща гниене в основите и корените на дървото.
Представителите на общината поискаха тройна експертиза, тяхната теза бе, че дървото се е срутило от ураганен вятър. Съдът обаче прецени, че делото е изяснено, и отхвърли искането.
Заради становището на проф. Бобев адвокатите на семейството направиха искане до прокуратурата като обвиняеми да бъдат привлечени поне 4-ма от членовете на комисията, инспектирала дървото.
Това е логична стъпка, при положение че има достатъчно външни белези, по които специалистите с познания и опит в тази сфера са можели да познаят, че дървото е болно и потенциално опасно, коментира адвокат Росен Кожухаров, който представлява Янчеви в наказателното производство.
Депозираното искане бе за повдигане на обвинения за немарливо отношение към служебните задължения. То обаче остана без последствие.
На 31 юли 2013 г. окръжният съд в Бургас обяви решението си - според него
общината

има вина за смъртта
на 26-годишния Янчев,

 затова местната администрация да плати по 25 100 лв. на всеки един от ищците - на сина на младия мъж - Алекс, жена му Бранимира, както и на родителите му Даниела и Алексей заедно с натрупаните лихви. Според съдебното решение малолетният син на загиналия трябва да получава и по 150 лв. месечна издръжка до навършване на пълнолетието си.
Очаквано общината обжалва пред по-горна инстанция, която назначи тройна експертиза. На 6 декември 2013 г. Бургаският апелативен съд потвърди решението.
"Основната причината за пречупването на дървото на 17.09.2012 година е било лошото санитарно (здравословно) състояние на дървото(гнилостта на стъблото над 80% от неговия диаметър), поражението от гъбите и неприятелите, а
ураганният вятър, духащ с посока север-североизток и със скорост 144 км/час,
 само е спомогнал за падането на дървото", се казва в решението на съда.
 Експертите, изготвили тройната експертиза, също са посочили, че само по външния статус на растението, в случая конския кестен, и наблюдаване на морфологични белези - листна маса, клони, стъбло е могло да бъде отчетено здравословното състояние на въпросното дърво, тъй като разрушителната гъба е обхванала цялото стъбло, а гнилостният процес е видим, като вторият вид гъба е нанесла щети в корена на дървото. Те са категорични, че при тези външни констатации за здравословното състояние на дървото е трябвало да бъдат предприети и други мерки, а именно разкопаване в корена на дървото, за да се прецени действието на гъбите. Тогава е можело да бъде установено, че стъблото е кухо. Експертите също са убедени, че е било въпрос на време дървото сам да падне, но в случая вятърът е допринесъл това да се случи по-рано.
Вината на местната администрация бе призната окончателно през юли 2014 г. Тогава състав на ВКС намери за недопустима жалбата на общината срещу решението на Бургаския апелативен съд.
Удовлетворен съм от решението, три инстанции потвърдиха, че ние сме прави, каза коментира тогава бащата на Пейо.
Преди време почерненият баща препоръчал да се закупи специална апаратура, която като своеобразен рентген преценява състоянието на дърветата. Това обаче така и не се случило.
Веднага след спечелването на делото от семейството обявиха, че е въпрос на време да заведат иск за пълния размер на обезщетението - общо 600 хил. лв. Делото е насрочено за 4 март. На тази дата страните ще се съберат в съда, но заседание в обичайния смисъл на думата няма да има, тъй като на 17 февруари общинският съвет одобри предложението на кмета Димитър Николов за сключване на спогодба. При досегашното развитие на съдебния спор според него е ненужно общината да прави повече съдебни разноски.
Ако извънсъдебното споразумение бъде подписано,
четиримата наследници трябва да получат общо още 554 293 лв. на две вноски
- до края на юни и до края на декември т.г. В текста на спогодбата се подчертава, че с нея всички отношения между страните се окончателно уредени и никоя от тях няма да предявява допълнителни претенции.
"Да, спечелихме тази битка, чувствам се удовлетворен, но не мога да съм щастлив, нито аз, нито някой друг от семейството ни. Това дело беше кауза, защото, от една страна, властта не трябва да се чувства недосегаема, от друга - хората трябва да имат смелост да си търсят правата. А истината е, че внукът ми няма на кого да каже "татко", тази болка не се лекува с пари", казва Алексей Янчев.