Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на Дом за възрастни хора и инвалиди „Гергана" във Варна - Филип Щерев, ще бъде освободен от длъжност. Това става седмица след скандалното разследване на в. "168 часа" за ужасната смърт на 71-годишната Йорданка Тодорова, оставена 9 денонощия в дома без лекарства, храна, вода и грижи.
Новият директор ще прекрати трудовите взаимоотношения на старшата медицинска сестра и на докторката на социалното заведение, които според източниците на вестника са причина за смъртта на Йорданка.
Информацията за уволненията съобщи пред "168 часа" зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Людмила Маринова.
Независимо от адекватната реакция на общината по случая има и прокурорско разследване, както и проверка на община Варна. Те трябва да установят дали 71-годишна Йорданка Тодорова е оставена умишлено 9 дни без надлежните лекарства, вода и храна от служебно ангажирани лица.
Лишена и от лекарска помощ, варненката изпада в безсъзнание и часове наред никой не търси Спешна помощ. Според представители на Националната пациентска организация „Хепасист" всичко това е довело до смъртта на възрастната жена.
“След като ни подадохте сигнал за информацията, с която разполагате, предприехме незабавна внезапна проверка - разказа д-р Маринова. - Установихме много сериозни пропуски във воденето на документацията на дома. Още по-притеснителни бяха фактите за дисциплинарното изпълнение на трудовите задължения на директора, докторката и старшата сестра. В понеделник ги повикахме да дадат своите писмени обяснения в общината като част от образуваната от нас проверка. Всичко, с което разполагаме, довежда само до един възможен изход от ситуацията, а той е освобождаването им от заеманите длъжности."
Зам.-кметът категорично опроверга тезата на Щерев, че е натопен и срещу него се действа “по поръчка". Управлението на Дома за възрастни хора и инвалиди „Гергана" не за първи път е обект на жалби. Както и сам Щерев твърди - нервите и кръвното му не са добре заради “последните три подобни случая". Най-потресаващият от тях обаче е този с Йорданка Тодорова. Тя е изписана от МБАЛ “Св. Анна" след инсулт в доста добро състояние. Жената няма дом, деца и роднини, което налага общината да я настани в специализирания Дом за възрастни хора, където да й помогнат да се възстанови.
В качеството си на директор Щерев отказа да коментира собствената си версия за последния злощастен случай със смъртта на Йорданка. Самият той сподели, че лекарката в Дома отказва да коментира защо пациентката не е зачислена 9 дни за храна и лекарства, защо не е сменен личният й лекар, както и защо са отказали да дават изписаните лекарства от последното джипи на възрастната жена.
Същата лекарка, положила задължителната Хипократова клетва, отказва да дойде часове наред при изпадналата в безсъзнание жена, защото е в частния си кабинет.

Повече отношението на служителите в дома към възрастните хора, както и развръзката на жестоката драма четете в новия брой на в. "168 часа"