Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОНКУРЕНТКИ И ПРИЯТЕЛКИ: Дора Габе (в средата) и Елисавета Багряна (вдясно) на митинг в Добрич след връщането на Добруджа през 1940 г.
КОНКУРЕНТКИ И ПРИЯТЕЛКИ: Дора Габе (в средата) и Елисавета Багряна (вдясно) на митинг в Добрич след връщането на Добруджа през 1940 г.

Собственоръчно подписан документ от Елисавета Багряна, доказващ невинността й в процеса срещу Никола Вапцаров, е намерила актрисата Нона Йотова преди няколко години.

Писмото е било адресирано до баща й и е публикувано за първи път преди дни в книгата "Обич безумна и свята. Поетичната история на един любовен триъгълник" на изд. "Персей" по повод 14 февруари през 2015 г. Става дума за Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев.

"Баща ми си отиде през 2013 г. и беше вече много възрастен. Имайте предвид, че е роден през 1921 г. - започна Нона Йотова разказа си за това как е разбрала за документа, който притежава. - След смъртта му майка ми разчиствала къщата ни, която е в едно селце край София, подреждала нещата и съвсем

случайно намира тези документи в сайвант на двора,

където са натрупани много хартии."

Двете жени останали абсолютно изумени, като видели архивните писма от 1962 г. - едното от Бойка Вапцарова, а другото - от Елисавета Багряна.

Бащата на Нона Йотова Кръстьо Кръстев по онова време работел като главен редактор на в. "Народна армия", издание на Министерството на отбраната. Същата година във вестника бил публикуван спомен от ген. Крум Радонов, заместник-министър на Добри Джуров, бивш партизанин и член на ремсова терористична група преди 9 септември 1944 г. Според него Елисавета Багряна е имала възможност да спаси Вапцаров от разстрел, но не направила нищо.

Тогава поетесата потърсила бащата на Нона Йотова и няколко пъти дори си говорили по телефона, за да обсъдят въпроса. Тя настоявала да се публикува нейният отговор и в крайна сметка го изпратила до редакцията. Написала го на пишеща машина и го подписала лично.

Кръстьо Кръстев пуснал докладна до министерството, за да разбере дали може да публикува документа на Багряна: "По повод цитати от книгата "Срещи и разговори с Никола Вапцаров" от ген.-майор Крум Радонов в редакцията се получиха писма от другарките Елисавета Багряна и Бойка Вапцарова, в които те решително възразяват по достоверността на изнесените от др. Радонов факти.

След направеното проучване някои от фактите се оказват:

1. Др. Елисавета Багряна се е явила пред съда като свидетел по делото за Никола Вапцаров и въпреки направеното й внушение от страна на комисията по всички въпроси е отговорила в полза на подсъдимия Вапцаров с "да", което потвърждавала и с кимане на глава."

В крайна сметка бащата на Нона Йотова не пуска опровержението на Багряна във вестника, защото не му позволили.

"Много пъти съм чувала тази история от баща си. Когато той ми я е разказвал, вече беше забравил, че все още пази някъде тези документи", коментира певицата пред "168 часа" след премиерата на книгата. Тя предполага, че в началото на 60-те години официалните власти явно са искали така да представят нещата, че да настроят общественото мнение и срещу Елисавета Багряна и Бойка Вапцарова.

Племенникът на поета разкри пред "168 часа", че по онова време членът на Политбюро на ЦК на БКП Митко Григоров помолил баща му да коментира статията на ген. Радонов. Борис Вапцаров обаче отказал да вземе отношение, защото не мислел, че е моментът да се повдига полемика.

 "В спомена на генерала има доста пресилени
елементи. 

Багряна е талантлива поетеса, емблематично име и не може да я подхвърляме и представяме каквато си искаче. Ако Радонов има нещо срещу нея лично, да си се разправят отделно, но защо трябва пред общественото мнение", възмути се Никола Вапцаров племенник.

Нона Йотова обаче разказа, че

се обадила на човек от семейство Вапцарови,

който не реагирал никак ласкаво на информацията, която му казала.

"Не искам да казвам кой е човекът и какво ми каза за това писмо. Реших, щом реакцията беше толкова остра, да замълча, а и не съм ги дала никъде тези писма, защото не знам къде трябва да стоят", допълни тя.

Никола Вапцаров, племенникът на поета,

който носи неговото име, също бе на премиерата на книгата и заяви, че се радва на реабилитацията на Багряна. "Купих си изданието. Не сме реагирали отрицателно към този факт, изнесен отНона Йотова.

Даже аз говорих с нея, снимахме се. В нашето семейство сме добре настроени към Багряна.

Оценяваме, че е отишла като свидетел на процеса", заяви Никола Вапцаров. Според него е имало много хора, които въобще не са се явили, вероятно от страх, като бившия премиер Никола Мушанов, Таско Стоилков и др.

"Не е имало много възможности да се приказва на процеса, трябвало е да отговаря с "да" и "не". Това става ясно и от нейното писмо - заяви Вапцаров - племенник. - За 1 ден е трябвало да разпитат над 50 свидетели. Докато влязат и им снемат данните - как се казват, откъде са, минава времето. Разпитът е бил една формалност."

Според Никола Вапцаров е възможно Нона Йотова да е говорила с представител на семейството на ген. Радонов, с което наследниците на поета нямали нищо общо. 

"Радонов не е имал контакти с Вапцаров, бил партизанин. Поетът се е движел в своята творческа среда в София, а пък генералът е работел на друго поприще. 

ВЪПРОС: Вапцаров попитал свидетелката по делото му Елисавета Багряна дали в творчеството му има родолюбиви мотиви.
ВЪПРОС: Вапцаров попитал свидетелката по делото му Елисавета Багряна дали в творчеството му има родолюбиви мотиви.