Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко известни френски режисьори се борят за възможността да заснемат филма с поета Никола Вапцаров, съобщиха наследниците пред в. "168 часа".


Все още не е ясно кой ще бъде финалният избор за режисьор и сценарист на екранизацията за съпротивителното движение през Втората световна война на Балканите, в който главна роля ще има и българският поет.
Текат преговори, в които известни имена от френските киносреди се конкурират, за да заснемат антифашистката лента, в която персонажът на Вапцаров ще бъде от главните роли.
"Води се битка все още. Това, което мога да кажа, е, че няма да бъде обикновен режисьор. Интересът към филма и към личността на поета Никола Вапцаров е голям", казва Мая Вапцарова.


Идеята за екранизирането
на такава история е на френските антифашисти


"Очакваме филмът да се превърне в голяма суперпродукция. Проектът е международен и в него ще вземат участие държавите, които са били част от Великите сили.
Искали са да създадат друг вид съпротивителна група на Балканите. Започнали са по силата на плана "Донован" да хвърлят помощи, пари и оръжия над нашата територия, за да резистират фашистите", обяснява племенникът на поета Никола Вапцаров.
Първоначалната идея на филма е ясна, но все още се водят преговори за реализацията на продукта. Освен при режисьорите конкуренция има и сред сценаристите, които също проявяват голям интерес да опишат тази история, в която ще се включат и нашите географски ширини.
"Очакваме новини за финалните решения. Разговаряно е с нас и сме казали, че ще окажем пълно съдействие, що се отнася до информация и подробности за живота на Никола Вапцаров", добавя наследникът.


В момента се чакат финалните решения

за финансирането за филма Вапцарови казаха, че продукцията ще бъде подкрепена от ЮНЕСКО.
"168 часа" се свърза с Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в България, но те бяха категорични, че нямат информация за финансирането на проект за поета било то от българска страна или на международно ниво.
В момента одобряват проектите за 2016-2017 г., но името на Никола Вапцаров не присъства в списъците. Казаха още, че като цяло ЮНЕСКО застава зад личности и проекти, когато има повод - обикновено кръгла годишнина.
Директорът на Националния литературен музей Катя Зографова сподели, че самата тя се е опитвала да вкара поета в ЮНЕСКО, но по думите й това не е толкова лесно, колкото изглежда.
"Трудно е да се пребориш за такова финансиране. Спомням си, че за организирането на годишнина на Иван Вазов парите дойдоха, след като мероприятието се бе провело вече", споделя Зографова, която бе и консултант за българския филм за Вапцаров "Пет разказа за един разстрел".
Наследниците споделиха, че информацията им е дадена от инициаторите за заснемането на филма.

"Тъй като идеята е на френските антифашисти, те са се заели със задачата да преговарят за подкрепа и финансиране. В момента очакваме потвърждение", категоричен е племенникът. Засега идеята е лентата да бъде реализирана в близките две години и да се излъчи през 2017 г.
"Планира се да е готова за тогава, но творците ще кажат в какъв срок е възможно да се вместим", казва Вапцаров.


Единственото конкретно
име, което бе посочено,
е това на Пиърс Броснан


Към него е отправено предложение да изиграе Никола Вапцаров.
"Първо трябва да стане ясно кой ще бъде режисьорът. Той ще има отговорността да подбере екипа и актьорския състав. Единствено ни казаха, че са предложили ролята на Пиърс Броснан и той е казал: "Защо пък не", но все още не е потвърдил категорично", споделя Вапцаров.
Холивудският актьор стана известен с ролята си на Джеймс Бонд. Въпреки че е почти два пъти по-възрастен, отколкото е бил Никола Вапцаров преди да бъде разстрелян, наследниците са убедени, че актьорът е способен да предаде излъчването на поета.
Пиърс Броснан вече е идвал в България. През изминалата година посети страната ни заради снимките на филма "Сървайвър", в който участва заедно с Мила Йовович. Тогава


актьорът предизвика интереса към себе си
и с уроците по танци,


които взе от прима- балерината Маша Илиева.
Заяви, че харесва много България, чувства се като у дома си и с удоволствие ще се върне пак. Ако приеме ролята на Никола Вапцаров, съвсем скоро ще го видим отново на българска територия.