Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАГАДКА: Никой не знае къде се намират йеромонах Атанасий (първият вляво) и отец Висарион (с очилата).

СНИМКА: В. “БРЯГ”
ЗАГАДКА: Никой не знае къде се намират йеромонах Атанасий (първият вляво) и отец Висарион (с очилата). СНИМКА: В. “БРЯГ”

Докато Петко Сертов бе върнат тайно от роднините си в България, трима монаси от Басарбовския скален манастир изчезнаха безследно накуп.

Полицията знае за случая, но чака официален сигнал от игумена, за да ги обяви за издирване, съобщиха от Областната дирекция на МВР Русе.

"Щом бъдем сезирани от колко време и при какви обстоятелства са изчезнали ги обявяваме за национално издирване"- заяви пред "168 часа" директорът на полицията в града Георги Великов.

Не е изключено бегълците да са се установили вече в Румъния, смятат духовници, отлично запознати с изчезването.

Божиите служители си тръгнали от манастира в знак на протест срещу решение на Епархийския съвет за преместването на ефимерия на манастира- йеромонах Атанасий, тъй като е замесен в гей скандал, разкриха от монашеското братство. Отци припомнят , че в началото на май

в интернет се появиха скандални видеоклипове

с йеромонах Атанасий

който мастурбира

Той е енорийски свещеник и в църквата в с. Басарбово. Живописното село се намира на девет километра от Русе. В разпространения несъвместим с духовенството клип в сайта за запознанства "Гепи ме" отец Атанасий обявява, че си търси мъжка компания. Монахът предпочита млади, мускулести момчета. Плаща пътни и квартири в Русе. Клипът бе заснет от македонския гражданин Александър Митров. А пред регионални медии той гарантира достоверността на видеото. След като изгледали с покруса и възмущение скандалния запис, епархийските съветници решават да преместят Атанасий на послушание в манастир с не добри битови условия - без ток и вода.Солидарни с духовния си старец, за какъвто се обявявал Атанасий, от манастира в края на декември си тръгват с такси и духовните му чада - монасите Ефрем и Висарион, разкри загадъчната авантюра свещеник. Засега

изчезванетона монасите е тема табу

в църковните среди. "Не можем да ги открием. Нямаме никаква информация къде се намират. Това е прецедент в историята на Църквата - монаси да изчезнат, а единият от тях - Атанасий, да не изпълнява разпореждане на митрополит Наум", коментира пред "168 часа" игуменът на Басарбовския манастир архимандрит Антоний.

Какви са версиите за изчезването на монасите от манастира, четете в новия брой на в. "168 часа"