Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия взима надмощие над САЩ в битката на делфините в Черно море, след като възпитаник на Американския колеж в София загива при обучение на бойни делфини. Нека ви припомним тази история от 2014 г. 
Смъртта му тогава отложи изпращането на елитна част от морската пехота с животни убийци край бреговете на Украйна.
29-годишният Кол Пърск бе изваден бездиханен от водата при тренировка с тюлени и делфини в залива на Сан Диего. Оказана му е първа помощ, откаран е в болницата в Хилкрест, но там само констатират смъртта му.
Кол е син на уважавания Луис Пърски, изкарал два мандата като първи президент на Американския колеж след неговото възстановяване през 90-те г. В него бащата учредява и е домакин на сбирките на престижната "Есей груп", която се попълва само с
най-бляскавите
ученици от колежа
След като Кол се дипломира в София, той се запалва по морската биология и завършва висше образование в Монтерей. Освен в България младежът е живял в още 6 страни и е обиколил над 30. Той има приятели по цял свят, сред които и много българи.
През 2008 г. Кол става инструктор на гмуркачи в Сан Диего. Влиза и в Международната организация за приложна наука като дресьор на делфини и тюлени. Преди това е развил умения като плувец, гмуркач, водолаз, оператор на радари и сонари. Има и сертификат за морски капитан. От 5 г. е нает в програма на Военноморските сили на САЩ за бойна подготовка на морски бозайници. Отначало обучава леководолази, после се заема с животните. Смъртта му го заварва като ръководител на групата МК6, наричана още
"Експедиционен екип за нощни маневри".

ЛЮБИМЕЦ: Кол Пърски с един от тюлените, за които се е грижел в Сан Диего (последна снимка на младежа).
ЛЮБИМЕЦ: Кол Пърски с един от тюлените, за които се е грижел в Сан Диего (последна снимка на младежа).

Инцидентът с Кол Пърски става на 28 април 2014 г. по време на нощна тренировка край Сан Диего в тихоокеанската база на ВМС на САЩ. Според в. "Сан Диего юниън трибюн" командващият кап. Кърт Ротенхаус официално е обявил, че при смъртта на Кол в близост до него не е имало тюлени, нито делфини. Напротив, от екипа казали, че именно тюлени са дали сигнал на хората в лодките за нещастието с младежа, намерили са тялото и са го избутали на повърхността.
В тренировката са участвали две лодки с инструктори, обясни говорителят на ВМС Джим Фолин. Упражнявали са "отблъскване на плувци".
При него делфините и тюлените засичат приближаващ се водолаз, пресрещат го и го маркират с лепкава течност от впръскващо устройство, прикрепено към муцуните им.