Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов, който е разследван, че е получавал незаконно помощи за безработен във Франция, докато у нас е преподавал и развивал успешен бизнес, има завидно материално състояние.
На негово име и на съпругата му се водят значителни суми, три апартамента в столицата и други имоти на обща стойност над 1 млн. лева. На всичкото отгоре, докато е бил министър, е трябвало да одобрява направени от него проекти, за които е имало становище от ДНСК, че са незаконни.
Това показва проверка на "168 часа".
Скандалът с министъра гръмна след репортаж за злоупотребите с френската данъчна и социална система, излъчен в праймтайма на френската телевизия М6. В него авторите посочват:
"Фантастична злоупотреба на човек, който се оказва изненадващо български министър
Той си е вземал помощите за безработица, докато е бил на държавната служба."
В репортажа примерът с Данов се цитира като особено куриозен и се твърди, че той е източил неправомерно 14 707,50 евро от солидарния фонд на френските трудещи се.
Помощите са получавани в периода 2004-2005, когато той се завръща в България, поема отново преподавателския си пост в УАСГ и проектира големи обекти като голф комплекса "Ибър" в Долна баня.
Така в продължение на девет месеца - от октомври 2004 г. до юни 2005 г., арх. Данов получава помощи като безработен в размер на 67,03 евро на ден, нарушавайки драстично френското законодателство в тази сфераа.
Самият Данов не отрича нито един от фактите пред камерата, но ги омаловажава. Данов признава също, че през този период е работел
като преподавател в УАСГ "максимум по 12 часа
на седмица"
Френските журналисти коментират, че министърът е посрещнал въпросите им твърде високомерно, в присъствието на целия си политически кабинет и адвоката си. Пред тях Данов претендира, че не знаел за получените по сметката му пари и не ги бил ползвал. "Не съм аз причината за кризата в Европа" - шегува се той.
Впрочем в интервю за БНР министър Данов също съобщи, че "не е бил информиран" за получените от него помощи за безработица във Франция. Тогава той обеща да даде и обяснения по казуса в пресата, но до този момент не е дал такива. Пред "168 часа" ексминистърът също
отрече да е нарушил френските закони и
сподели, че е жертва
на манипулация
(Кратко интервю с проф. Данов четете на стр. 17)
Оказва се обаче, че материалното състояние според собственоръчно подадената му декларация пред Сметната палата е завидно, и то не само по българските стандарти. Така например на името на Данов и съпругата му се водят три апартамента - един от 85 кв. м, друг от 67 кв. м и още един от 64 кв. м. Като основание за придобиването им е записано "наследство" или "дарение" и всичките се намират в София. Освен това ексминистърът
притежава и къща
от 300 кв. м в
германския град Бернау
Цената, която фигурира срещу нея е 22 000 евро. Малко странно, към нея допълнително е записано и "приращение" - юридически термин, с който обикновено се обозначава придобиването на недвижим имот или къща, на основание, че попада на земята, която е ваша собственост.
Извън изброените имоти Данови притежават още и къща в Кюстендил със застроена площ 700 кв. м, както и ниви в селата Антимово и Гецово, сочат данните от Сметната палата.
Същевременно бившият шеф на инвестиционното проектиране е декларирал и сериозни суми - общо за около 370 хил. лева. От тези пари, които са, както в левове, така и в чужда валута, около 100 000 лева са в България и още 135 000 евро в чужбина, става ясно от декларацията. Към влоговете трябва да добавим и още 28 000 лева (18 000 лева плюс 5000 евро), които Иван Данов е посочил като налични в брой. Притежава и автомобил "Мерцедес Вито 110".
Според Търговския регистър архитект Данов е бил собственик на "Данов дизайн" ЕООД, което е прехвърлено на съпругата му Анелия, и е в борда на директорите на "Тера груп" с мандат до края на 2017 г.
По френското законодателство, ако безработният започне работа - във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и съответно да спре да получава помощи за безработни от датата на постъпване на работа. В противен случай се предвиждат сериозни наказания.

Цялото разследване, както и позицията на проф. Иван Данов за разследването във Франция, четете в новия брой на в. "168 часа"