Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изобилие от позлата, барок и "Версаче" видя "168 часа" в дома на депутата от ДПС Александър Методиев - Бат Сали, който взриви Кюстендил и Дупница, след като стана депутат с гласовете от Турция.
Докато стотици дупничани и кюстендилци блокираха главния път към Гърция и Народното събрание в центъра на столицата, екип на вестника успя да влезе в дома му на югозапад от София.
Къщата на народния представител е на самия вход на ромската махала в Самоков. На ул. "Искър" 13.
Топлият цвят охра, в който е издържана сградата,
особено я откроява на фона на останалите сиви и полусрутени домове в махалата.
Макар и боядисана в тъмен цвят, индикация за добър вкус на обитателите, е и желязната, доста стабилна входна врата с интересни орнаменти. Въпреки отправените заплахи от протестиращите срещу депутата вратата на дома му не е заключена.
"Къщата на Бат Сали е на видно място по разбираеми причини - при нас има неписано правило домовете на състоятелните роми, смятани за лидери и авторитети да се издигат на централни места - обяснява гидът на "168 часа". - Това са хората, които държат ситуацията при възникване на конфликти между ромски кланове. Полиция и прокуратура тях търси за съдействие, помощ и съвети при овладяване на ситуацията". Мъжът, който развежда екипа ни в района на Бат Сали
изглежда
интелигентен,
с добре оформена брада. Представи се за служител в Служба "Социално подпомагане". Оплаква се, че в Самоков имало силно разделение на българи и роми. От българския етнос в Самоков били враждебно настроени към циганите, тъй като ги смятали за престъпници, мошеници и крадци.
Особено се дразнели, когато някой ром се издигне и влезе в политиката.
"Камоли в парламента, както Александър Методиев - изтъква гидът ни и ни посочва къщата на Бат Сали. - Семейство Методиеви са за пример в махалата".
Почукваме на тъмнокафявата масивна врата.
Очакваме да отвори самият депутат, тъй като е почивен ден за Народното събрание. Но не. Любезно,
с усмивка вратата отваря симпатична девойка. Личи, че е предупредена за нашата визита.
По- късно в хода на самия разговор ще разберем, че това е внучката Веселина. Тя е на 17 години. Дъщеря е на най-голямата щерка на Методиев- Теменужка (35 г.)
Внучката учи журналистика в Професионална гимназия "Константин Фотинов" в Самоков. Първата й, важна стъпка в кариерата било интервю с известния й дядо.
Бъдещата колежка разпитвала роднината си за политическите процеси в България, за ДПС и как депутатите от всички политически партии трябва да помагат за добруването на хората.
"Интервюто беше публикувано в местния вестник "Самоков" и оценено високо от редакторите на изданието", обяснява Веселина и ни въвежда в огромен хол. Стаята е просторна и светла. По прозорците висят красиви розови пердета с ориенталски орнаменти от дантела. Съпругата на Бат Сали - Виолета, е седнала на
огромна бяла маса със златна декорация.
Столовете и мебелите са смесица между барок и рококо - с неизменна позлата и сатенени тапицерии в бяло на цветя.
В един от ъглите се откроява масивен бял шкаф, наподобаващ библиотека. Тук са подредени икони на Света Богородица. Спазен е канонът ликът на светицата да е обърнат на изток, откъдето изгрява слънцето.
"Идвате в тежък момент за семейството - посреща ни стопанката на дома
Виолета Методиева. - Даваме си сила, но сме притеснени какво ще се случва след протестите в Кюстендил и Дупница."
Виолета изглежда по-млада от известния си съпруг. Облечена е скромно в тъмносива блуза и черен панталон: "Държа на спортния непретенциозен стил даже когато имаме гости. Официалните костюми са в гардероба. Обличам ги, когато придружавам моя съпруг по време на коктейли и приеми."
Край бялата маса е наредена цялата налична фамилия на депутата. Трите дъщери Теменужка, Наталия и Сашка. Чакат, готови за разговор са и трите внучки - Веселина, Зоя и Федерика. Те поглеждат в началото срамежливо към екипа ни.

Интервю със съпругата на депутата, както и аргументите за атаката срещу него на кмета на Дупница, четете в печатното издание на в. "168 часа"