Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

17 992 от смъртоносните мини, които се взривиха в Горни Лом, се губят в отчетите, които "Видекс" е предоставила на Върховната касационна прокуратура, научи в. "168 часа".

Оказва се, че в договора за трансфер са декларирани 1 568 159 от опасните боеприпаси. Датата, на която е сключен според документа от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), е 4 септември 2008 г. А в данните, които Върховната касационна прокуратура (ВКП) обяви официално, обаче същият договор е бил сключен на 8 юли 2008 г. Така е посочено и на сайта им.
Разликата между двата документа е точно 56 дни и 17 992 мини.

За редица нередности в дейността на цеха за обезвреждане сигнализира също бащата на един от 15-те загинали при взрива Димитър Димитров .
В сайта на Върховната касационна прокуратура е посочено още, че "до 30 юли 2013 г. са били приети 614 882 мини, като според изетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285". В същото време "Екогласност" разполагат с документ, получен официално по Закона за достъп до обществена информация, в който се съдържат други данни.
Според тях общият брой на мините бил 1 568 159 броя, което е в повече със 17 992 броя спрямо съобщението от прокуратурата за 1 550 167.

"Простата аритметическа сметка показва огромна разлика
- настоява зам.-председателят на сдружението Петър Пенчев. - Питам, къде са тези 17 992 мини, които се губят."
Той се притеснява, че се касае за един съвсем различен, пети вид мини, какъвто не е бил договарян изобщо за трансфер, но се предполага, че може да са внасяни. Това са боеприпаси със съдържание на уран.
"Една европейска организация, която получи Нобелова награда за мир, специално беше изследвала мините и тяхното значение. Тя беше публикувала, че през 2001 г. има 18 134 противопехотни мини в Гърция с обеднен уран. Въпросът е дали именно те не се прекарват тайно - пита Петър Пенчев. - Това разминаване е много голямо. Кой знае какви неверни документи са били съставяни. Щом има такава разлика, значи някой крие нещо."
Петър Пенчев е известил за откритата нередност главния прокурор Сотир Цацаров, Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.
"Постъпилият сигнал е
изпратен за приобщаване към материалите по делото за инцидента в завод "Миджур", с. Горни Лом Сигналът е относим към вече образуваното наказателно производство по случая, тъй като по него ще бъдат проверени всички обстоятелства за установяване на обективната истина, в това число и ще се извърши проверка на цялата документация на фирмата, собственик на завода за утилизация.
Цялата информация, която до момента Прокуратурата е оповестила, е на базата на иззети документи, свързани с работата на завода", се казва в официалния отговор от Върховната касационна прокуратура във връзка със запитване на в. "168 часа" относно липсата.
Нередностите в Горни Лом не спират дотук. Оказва се, че само два дни преди фаталния взрив, при който загинаха 15 мъже и жени, са били изнасяни огромни количества от сандъците, в които се складирали мините. Причината се оказва получена информация за предстояща проверка на работата в цеха.
Гръцка фирма щяла да идва да наблюдава процеса по утилизацията. Затова собствениците на "Видекс" искали бързо да се отърват от сандъците, които затруднявали влизането и излизането в предприятието.

Цялата история, както и пълна информация за най-опасните мини обезвреждани в завода в Горни Лом, четете в печатното издание на в. "168 часа"