Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радикални секти като "Нурджилар", "Сюлейманджилар" и "Никши Банди", които имат позиции в района на Шумен, са едни от най-сериозните спонсори на свирепата "Ислямска държава". Това разкри пред "168 часа" източник от ДАНС две седмици след като агенти са нахлули в духовното училище "Нювваб" в Шумен в операция, запазена в тайна.
В спецслужбата имало сериозни данни, че терористичната групировка "Ислямска държава" търси свои последователи на Балканите в средите на най-бедните социални прослойки.
Посредник в тази тяхна мисия са именно крайните ислямистки секти като "Нурджилар", "Сюлейманджилар" и "Никши Банди".
Неслучайно
въпросните три секти,
които трайно са се настанили в България и са изградили свои пансиони в Шумен, са официално забранени със закон в Турция, Русия, Франция и Великобритания. Ограничения за тях има и в Полша, добави агентът на ДАНС.
Той описа пред "168 часа" схемата, по която действали радикалните ислямистки лидери в Североизточна България, или т.нар. Делиорман.
Представители на трите секти отдавна посещавали социално слаби български граждани. Предлагали им финансови облаги - пари, дарения за децата, дрехи.
"Постепенно след убедителна обработка на съзнанието млади българи са обявили пред сектантските емисари от арабски страни, че ще изпратят децата си
да учат в пансиони
на сектите
у нас. Такива има в районите, населени с мюсюлмани - Шумен, Разград, Кърджали, Бургас.
"Гладните и безработните са способни да убиват, за тях няма нито морал, нито закон", аргументира опасните тенденции, свързани с "Ислямска държава", източникът на "168 часа". "За радикалните ислямисти няма и географски понятия, за тях е важна каузата - война срещу другите религии", категоричен е още той.
Агентът обясни, че сектантските лидери обещавали на бъдещите курсисти от ислямските пансиони в България да ги прехвърлят в лагери на "Ислямска държава" в Близкия изток.
По тази схема млади българи вече
били подготвяни в десетина общежития,
поставени под наблюдение от ДАНС. Те са регистрирани на името на неправителствени организации, сдружения. Някои от тях са закрити със съдебни решения, но продължават да функционират и да подготвят бойци за "Ислямска държава".
Спецслужбата вече разполагала с данни, че общински чиновници във въпросните региони си затваряли очите за незаконната дейност срещу заплащане. Чиновниците дори подпомагали сектите да си построят нови пансиони върху общински терени, след като държавата им отнемала лиценза за социална дейност.
За момента Шумен се очертавал като средоточие на опасни ислямистки секти. Такава мощна комбинация на най-върлите "Сюлейманджилар" и "Нурджилар"нямало никъде по света. Последните проявления на най-новата секта "Никши Банди" били по време на големи мюсюлмански празници - Рамазан Байрам и Курбан Байрам.

Как ходжи гонят агенти на ДАНС, четете в новия брой на в. "168 часа"